FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Rogue One: A Star Wars Story  Justice League  Murder on the Orient Express  Moon  Wonder Woman  The Ghost and the Darkness  It  Rebel in the Rye  The Mummy  Catch Me If You Can
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

  Beszámolók
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje
 • Hans Zimmer Magyarországon
 • Az Antonio Sanchez & Migration magyarországi koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2015 májusának hírei

  2015 májusának hírei
  2015. május 30.


       Február közepén jelentették be a Max című, drámai szálakkal erősen átszőtt alkotás készítői, hogy a zeneszerzői posztra Trevor Rabint szerződtették. A filmet Boaz Yakin rendezte, aki tizenöt évvel ezelőtt, az Emlékezz a titánokra! révén dolgozhatott együtt első ízben a komponistával. A Josh Wiggins, Thomas Haden Church, Lauren Graham és Robbie Amell főszereplésével készült moziban egy család drámáját követhetjük nyomon a Max névre hallgató és a hadsereg kötelékébe tartozó kutyán keresztül, aki egy balul sikerült bevetésig Afganisztánban teljesít szolgálatot. A Warner Bros. Pictures és a Metro Goldwyn Mayer égisze alatt futó Max bemutatóját augusztusról júniusra hozták, kísérete pedig június 23-tól válik elérhetővé a Sony Classical gondozásában. Rabin ezen kívül idén a Syfyon futó, hazánkban eddig még nem vetített, 12 Monkeys című folyam (melyet Terry Gilliam azonos című klasszikusa, azaz a 12 majom ihletett), illetőleg az ABC-féle Oil-széria révén hallat magáról.


  2015. május 28.


       A nyolcvanhat éves olasz komponista, Ennio Morricone munkásságáról, életútjáról készül egy dokumentumfilm, melynek munkálataiból a neves direktor, Giuseppe Tornatore is kiveszi majd a részét. A Mandragora Group és a Piano B Produzioni együttműködésével megszülető alkotás a tervek szerint számtalan, a széles publikum előtt nem ismert háttérinformációt, Morricone-anekdotát és kulcsmomentumot tartalmaz majd, melyekkel még közelebb hozzák majd rajongóihoz a veterán szerzőt. Morricone eddig több mint ötszáz alkotáshoz adta tehetségét, melyek között olyan Tornatore-projektek találhatóak, mint például a Cinema Paradiso, Az óceánjáró zongorista legendája, a Maléna, a Senki többet vagy a 2015-ben mozikba kerülő La corrispondenza, melynek főszerepeit Olga Kurylenko és Jeremy Irons alakítják. A dokumentumfilm forgatási munkálatai várhatóan idén augusztusban veszik kezdetüket.  2015. május 26.


       Tom Holkenborg május 26-tól Studio Time with Junkie XL címmel sorozatot indít YouTube-csatornáján, amivel célja, hogy minden érdeklődő számára betekintést nyújtson a filmzenekészítés világába. "Mindig is szenvedélyem volt a tanítás és az együttműködés. A Studio Time ezek egyfajta kiterjesztése. Azért hoztam létre ezt a szériát, hogy megoszthassam filmzeneszerzői ismereteimet azon feltörekvő muzsikusokkal, akiknek technikai ismeretekre vagy esetlegesen inspirációra van szükségük" - mesélte Holkenborg, aki az elektronikus zenei világból került Hollywoodba, s olyan alkotásokhoz készített kíséretet, mint a 300: A birodalom hajnala, A beavatott vagy a most mozikba került Mad Max - A harag útja. A folyamot az alábbi linkre kattintva lehet majd figyelemmel kísérni.


  2015. május 25.


       A Varése Sarabande a napokban egy speciális szériával, az "LP to CD"-vel rukkolt elő, mely mögött egy olyan törekvés húzódik, miszerint a cég által eddig csupán bakeliten kiadott albumok CD-n is elérhetőek legyenek. A cél különlegessége, hogy az újabb formátum ellenére a külcsín megegyezik majd a bakelitével, s ehhez egy gyűjtődoboz is készült a tizenkét lemezből álló széria tárolása érdekében. Az első anyag Charles Bernstein 1986-os April Fool's Dayhez kapcsolódó muzsikája, melyben (a Rémálom az Elm utcában - A Nightmare on Elm Street aláfestéséhez hasonlóan) az értelmetlen elektronikus borzalmak helyett ötletes feszültségnövelő megoldásokkal találkozhatunk, sokkal inkább a zeneiségre helyezve a hangsúlyt, mintsem az effektparádéra, miközben minden, a nyolcvanas évekre jellemző sajátosság elénk tárul. A Varése bejelentése szerint ehhez hasonló kiadványok havonta jelennek majd meg a következő egy év során.


  2015. május 18.


       A Sivatagi cápák - Three Kings, a Harmadik műszak - Third Watch című sorozat és a 12 év rabszolgaság - 12 Years a Slave forgatókönyvét is jegyző John Ridley American Crime című szériájának első évadja a végéhez ért. A tizenegy részből álló első felvonást akár egy elnyújtott mozifilmként is jellemezhetnénk, melynek kiindulópontja egy gyilkosság és egy nemi erőszak, ám itt nemcsak a nyomozati szakaszt követhetjük figyelemmel, hanem azt is, hogy a hátramaradt családtagok, ismerősök miként élik meg, illetve reagálnak az eseményekre. A második felvonáshoz már zöld utat kapott produkció dallamait Mark Isham szolgáltatta, aki ezt megelőzően a 2006-os, Emilio Estevez által rendezett Bobby Kennedy - A végzetes nap című dráma kapcsán dolgozott együtt Ridleyvel. A komponista kétféle megközelítést alkalmazott az itthon még nem futó American Crime esetében: az egyik előadásához zongorára, valamint vonósokból álló kamarazenekarra támaszkodott, a másiknál pedig kortárs elektronikus megoldásokhoz nyúlt. Az így kapott végeredmény jelenleg csak a szériával együtt ismerhető meg, önálló score megjelenéséről még nincs információ.


  2015. május 12.


       A nyolcvanas évek ikonikus akciómozijai közé tartozó Kommandó - Commando nemcsak Arnold Schwarzenegger miatt vált emlékezetessé, hanem James Horner kísérete okán is, utóbbit azonban 2003-ig kizárólag a filmmel együtt volt lehetőség hallgatni. A kiadatlanságon első ízben a Varése Sarabande változtatott úgy, hogy egy háromnegyed órás játékidővel bíró korongot jelentetett meg a CD Club-széria keretén belül, a háromezer példány azonban meglehetősen gyorsan elkelt, az ár pedig az egekbe szökött a különféle aukciós oldalakon. Nyolc évvel később a La-La Land Records állt elő újból ezzel az anyaggal, ezúttal azonban már a teljes score helyet kapott a CD-n. A szintén hamar out of printté vált verzió a mozi premierjének harmincadik évfordulója alkalmából május 19-től újfent elérhető lesz, s ezzel párhuzamosan a La-La Land Dave Grusin A cég - The Firmhez íródott művét is megjelenteti, ezúttal duplalemezes albumként.  2015. május 07.


       2013 áprilisában a Netflixen indult útjára a Hemlock Grove című horrorsorozat, melyet eddig egyetlen hazai csatorna sem vett meg, külföldön azonban sikeresnek nevezhető, alkotógárdája pedig már a harmadik - s egyben utolsó - évadon dolgozik. A Landon Liboiron, Famke Janssen, Bill Skarsgard, Joel de la Fuente, valamint Madeleine Martin főszereplésével futó széria többek között a Motel-filmeket és a Kabinlázat is jegyző Eli Roth producerkedése mellett valósult meg, s erre vezethető vissza az is, hogy az aláfestő muzsikáról Nathan Barr gondoskodik, aki hosszú ideje állandó munkatársa Rothnak. A Brian McGreevy azonos című kötetén alapuló vámpíros-farkasemberes sztorihoz készült tételekből a Varése Sarabande korábban már összeállított egy korongra valót, e héttől kezdve azonban már a második szezonhoz köthető trackekből létrejött album, a Hamlock Grove - Season Two is elérhetővé vált - igaz, a korábbi kiadvánnyal ellentétben ezúttal kizárólag digitális változatban. "A horror a többi műfajjal ellentétben lényegesen több teret biztosít a zenei kísérletezéshez. Miközben a muzsika feszültséget sugall, a határ a csillagos ég arra vonatkozóan, hogy mindezt harmóniákkal, textúrákkal, tonalitással vagy dallamokkal oldod meg" - nyilatkozta a szerző, kinek legújabb korongjába az Amazon weboldalán nyílik lehetőség belehallgatni.  2015. május 04.


       2013-ban Roland Emmerich és Antoine Fuqua is olyan akciófilmmel rukkolt elő, amelyben a Fehér Ház volt a célpont. Utóbbihoz a Támadás a Fehér Ház ellen - Olympus Has Fallen köthető, melynek várhatóan októberben érkezik a folytatása, a London Has Fallen. Az első rész szereplői közül Gerard Butler, Morgan Freeman, Aaron Eckhart, Radha Mitchell és Angela Bassett is visszatér, a direktor azonban már nem Fuqua, hanem az iráni származású Babak Najafi lesz. A történet Londonban játszódik majd, ahová a világ vezető országainak elnökei gyűlnek össze a brit miniszter temetésére, mely esemény kapóra jön a terroristáknak, kiknek tervét Banning (Butler) igyekszik keresztülhúzni. A kíséretről a Támadás a Fehér Ház ellent is jegyző Trevor Morris fog gondoskodni, aki ezáltal továbbgondolhatja, illetve variálhatja korábbi ötleteit.  2015. május 01.


       A lemezkiadók gondoskodtak arról, hogy májusban se szűkölködjünk albummegjelenésekben. Az aktualitások közül éppúgy válogathatunk, mint a régi muzsikák új köntösbe burkolásai között, a Silva Screen révén például egy olyan gyűjtemény is felkerülhet a polcunkra, amely az összes eddigi A Gyűrűk Ura-témához kapcsolódó Howard Shore-muzsikák legjobb tételeit vonultatja fel (The Complete Hobbit & Lord of the Rings Film Music Collection). A hazai mozipremierekkel párhuzamosan megjelenő kiadványok között találjuk Tom Holkenborg, azaz Junkie XL Mad Max - A harag útja - Mad Max: Fury Roadhoz íródott kíséretét, a Tökéletes hang 2. - Pitch Perfect 2 című zenés vígjátékhoz köthető betétdalos albumot, a klasszikus alkotás, a Poltergeist - Kopogó szellem remake-jének score-ját Marc Streitenfeldtől, illetőleg az idei év egyik legjobban várt szuperhősprojektjéhez, a Bosszúállók: Ultron kora - Avengers: Age of Ultronhoz köthető lemezt, melyen Brian Tyler és Danny Elfman dallamai sorakoznak. A tévészériákat az Orphan Blackre keresztelt akciófolyam, az Orange Is the New Black, továbbá a Ki vagy, doki? - Doctor Who kalandsorozat tételeiből összeállított kiadványok képviselik majd, a régi idők alkotásai közül pedig az 1938-as Robin Hood kalandjai - The Adventures of Robin Hoodot (zene: Erich Wolfgang Korngold) lehet kiemelni.  május 01.:

       Avengers: Age of Ultron - Brian Tyler, Danny Elfman (Hollywood Records)
       Far from Men - Nick Cave, Warren Ellis (Goliath Entertainment)
       Far from the Madding Crowd - Craig Armstrong (Sony Classical)
       The Dovekeepers (2 CD) - Jeff Beal (Varése Sarabande)
       Monsters: Dark Continent - Neil Davidge (7Hz Productions)
       We'll Never Have Paris - Samuel Jones, Alexis Marsh (Alexis & Sam Music Productions)


  május 04.:

       The Complete Hobbit & Lord of the Rings Film Music Collection (2 CD) - Howard Shore (Silva)
       Bride of Re-Animator (500 db-os kiadás) - Richard Band (Dragon's Domain Records)


  május 05.:

       The Song - Vince Emmett (Lakeshore Records)
       The Rewrite - Clyde Lawrence (Lakeshore Records)
       Journey to Space - Cody Westheimer (Lakeshore Records)
       Demonic Toys - Richard Band (Full Moon Pictures)
       Broken Horses - John Debney (Lakeshore Records)
       The Adventures of Robin Hood - Erich Wolfgang Korngold (Naxos)
       L' Ascenseur Pour L'échafaud - Miles Davis (Wax Time Records)


  május 08.:

       The D Train - Andrew Dost (Lakeshore Records)
       W Pustyni I W Puszczy - Andrzej Korzynski (GAD Records)


  május 15.:

       Good Kill - Christophe Beck (Lakeshore Records)
       Mad Max: Fury Road - Tom Holkenborg (WaterTower Music)
       Pitch Perfect 2 - Various Artists (Universal Music)
       Poldark - Anne Dudley (Sony Classical)
       Jerusalem - Michael Brook (Lakeshore Records)
       Orange Is the New Black - Scott Doherty, Brandon Jay, Gwendolyn Sanford (Varése Sarabande)
       Spooks: The Greater Good - Dominic Lewis (Silva Screen)


  május 18.:

       Blackwood - Lorne Balfe (Lakeshore Records)
       Doctor Who - Series 8 (3 CD) - Murray Gold (Silva Screen)
       The Gettysburg Address - Luke Richards (Milan)
       While We're Young - James Murphy (Milan)
       Midnight Express - Giorgio Moroder (The Control Group)


  május 19.:

       Orphan Black - Trevor Yuile (Varése Sarabande)
       Orphan Black - Various Artists (Varése Sarabande)


  május 21.:

       The Age of Adaline - Rob Simonsen (Lakeshore Records)


  május 22.:

       Poltergeist - Marc Streitenfeld (Sony Classical)
       Tomorrowland - Michael Giacchino (Walt Disney Records)


  május 25.:

       Martin - Donald Rubinstein (Ship to Shore)


  május 29.:

       Aloha - Jonsi & Alex (Sony Legacy)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Dunkirk
 • Blade Runner
 • Kingsman: The Golden Circle
 • War for the Planet of the Apes
 • Spider-Man Homecoming
 • The Autopsy of Jane Doe
 • Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
 • Close Encounters of the Third Kind
 • Alien: Covenant
 • King Arthur: The Legend of the Sword
 • Atlantis: The Lost Empire
 • Life
 • Colossal
 • Great Expectations
 • Jesse Stone - The Ultimate Collection
 • The Boss Baby

 • Filmzenékről röviden
 • Jigsaw
 • Hail, Caesar!
 • The Lego Ninjago Movie
 • The Dark Tower
 • Remember
 • Split
 • The Hollywood Shorties
 • Eddie the Eagle
 • Spotlight
 • Green Room

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III
 • Transformers: Rescue Bots
 • Sex Tape

 • Interjúk
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött
 • Wolf Péter: A szerencse kapuja

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi
 • A Hellraiser-filmek zenéi
 • A Válaszcsapás zenéje

 • További írásaink
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam