FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Rogue One: A Star Wars Story  Justice League  Murder on the Orient Express  Moon  Wonder Woman  The Ghost and the Darkness  It  Rebel in the Rye  The Mummy  Catch Me If You Can
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

  Beszámolók
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje
 • Hans Zimmer Magyarországon
 • Az Antonio Sanchez & Migration magyarországi koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2015 decemberének hírei

  2015 decemberének hírei
  2015. december 20.


       Karácsony közeledtéből eredően a Klasszik Rádió ma esti Cinemusic című műsorában felcsendülő muzsikák a bibliai témájú alkotásokhoz kapcsolódnak, így a 18:30-tól kezdődő Filmzene.net-es blokkon belül Mychael Danna A születés ihlette score-ja kerül terítékre. A 2006 végén bemutatott mozi Szűz Mária szemszögéből idézi fel Jézus fogantatásának körülményeit, illetve azokat a megpróbáltatásokat, amelyeken ő és József a kisded világra jöttéig keresztülmentek. A rendezés mellett időnként díszlettervezőként, forgatókönyvíróként és látványtervezőként egyaránt tevékenykedő Catherine Hardwick (A lány és a farkas, Alkonyat) ezt megelőzően ugyan még nem dolgozott együtt Dannával, ám munkásságának ismeretében tökéletesen tisztában volt azzal, hogy ezúttal rá van szüksége, így már akkor felkínálta számára a produkciót, amikor a forgatás még kezdetét sem vette. Az akkoriban még nem hollywoodi stílusú score-okat készítő komponista így vélekedett a rá bízott feladatról: "Úgy éreztem, hogy A születés esetében szükség van egyfajta hídra a történet és a közönség közé, s biztos voltam abban, hogy az alapokat elsősorban a perzsa és a török muzsikák hangzásvilágára kell helyeznem. Azonban nem a történet helyszínéből kiindulva igyekeztem megközelíteni a produkciót, hanem onnan, hogy ez a születés mennyire megváltoztatta az Európában ezt követően virágzásnak induló kereszténységet".  2015. december 18.


       2016. március 17-én érkezik a hazai mozikba a Kung Fu Panda 3., melyben a sárkányharcos Po és társainak kalandjai ezúttal a pandák földjén folytatódnak. Az első két rész kíséretét Hans Zimmer és John Powell szolgáltatták, utóbbi szerző azonban harmadjára már nem tér vissza a projekthez - hasonlóan történt ez a Christopher Nolan-féle Batman-trilógia esetében is, ahol az utolsó epizódnál Zimmer oldalán már nem volt jelen James Newton Howard. A score - melynek néhány tételéből előadóként a híres kínai zongorista, Lang Lang is kivette a részét - megjelentetését a Sony Classical vállalta magára, s a január 22-én megjelenő korongon az instrumentális darabok mellett a The Wamps "Kung Fu Fighting"-ja, valamint Jay Chou "Try"-a is helyet kap.  2015. december 16.


       Jövőre kerül a mozikba Don Michael Paul (Félholt) legújabb rendezése, a Kindergarten Cop 2, mely az 1990-ben bemutatott Ovizsaru folytatásaként lát napvilágot. A címszereplőt azonban ezúttal nem Arnold Schwarzenegger alakítja, hanem a svéd akciósztár, Dolph Lundgren, aki az alsó tagozatos osztályban áltanárként kikötő Reed ügynök bőrébe bújik. Míg az első felvonás score-járól Randy Edelman gondoskodott, addig a második rész dallamait Jake Monaco szállítja, kinek olyan mozik kíséreteit köszönhetjük, mint például a Villámcsapás vagy a Kamuzsaruk, illetve a Csak lazán, Scooby-Doo!-ra keresztelt rajzfilmfolyam, önálló megbízatásai mellett pedig gyakorta tevékenykedik Christophe Beck kiegészítő zeneszerzőjeként. "Mindig is szerettem a zenén keresztüli történetmesélést, ezért lettem dalszerző. Nehéznek találtam azonban kellő ihletet meríteni egy-egy szám megszületéséhez. Így amikor betekintést nyerhettem a film és a zene közötti kapcsolatokba, rögtön rákattantam és beleszerettem" - vallotta a komponista.  2015. december 13.


       A Klasszik Rádió 17 órától kezdődő Cinemusic című műsorában ma a filmzenevilág egyik ismert alakjával, Henry Mancinivel foglalkozunk, kinek sokszínűségéről nemcsak a csodálatos szimfonikus kompozíciók hada árulkodik, hanem az is, hogy Alex Northhoz, Elmer Bernsteinhez és Lalo Schifrinhez hasonlóan élen járt abban, hogy a hollywoodi produkciók aláfestései ne csak tisztán nagyzenekarra íródjanak, hanem jazzes, illetve popos elemekkel színesedjenek. "A filmvilágba beszivárgó új technikák révén a komponistáknak folyamatosan képezniük kell magukat. Ezt felismerve és belátva azonban úgy vélem, az igazi teremtő erő a komponista elméjében és szívében rejlik" - vallotta a négy Oscar-díjjal jutalmazott művész. Mancini munkásságából este olyan mozik kíséretei révén adunk ízelítőt a kedves hallgatóknak, mint az Álom luxuskivitelben, a Rózsaszín párduc, az Életerő, a Ki segít a Mikulásnak?, a Peter Gunn, illetve az Állatfogó kommandó. Az összeállításhoz kapcsolódó írás pedig hamarosan olvasható lesz honlapunkon.  2015. december 11.


       Napvilágot látott a 2016. január 10-én átadásra kerülő Golden Globe-díjakra jelölt filmek és művészek listája, köztük a legjobb score és a betétdal kategóriák esélyeseivel. Az instrumentális zenék szobrára nomináltak sorában ott áll egy igazi legenda, Ennio Morricone (Az aljas nyolcas), a hasonló eseményeken rendszeres vendég Alexandre Desplat (A dán lány), a Coen testvérek állandó komponistája, Carter Burwell (Carol) és a feltörekvő Daniel Pemberton (Steve Jobs). A legkevésbé váratlan jelölés Alejandro González Innárritu A visszatérője kapcsán született. Ehhez egy mindmáig aktív, ám a rivaldafényből hátrébb lépő művész, Ryuichi Sakamoto komponált aláfestést, aki már Innárritu Babeljében is felbukkant kompozícióival. Érdekesség, hogy a nagy múltú szerző ezúttal kapott egy alkotótársat is Carsten Nicolai személyében, akit szintén jelöltek (ellentétben egy harmadik zenei közreműködővel, Bryce Dessnerrel). Következzen a teljes lista:  Legjobb eredeti filmzene:
       Carol - Carter Burwell
       A dán lány - Alexandre Desplat
       Az aljas nyolcas - Ennio Morricone
       A visszatérő - Ryuichi Sakamoto, Carsten Nicolai
       Steve Jobs - Daniel Pemberton


  Legjobb betétdal:
       "Love Me Like You Do" (A szürke ötven árnyalata) - Max Martin, Savan Kotecha, Ali Payami,
       Ilya Salmanzadeh
       "See You Again" (Halálos iramban 7.) - Justin Franks, Andrew Cedar, Charlie Puth, Wiz Khalifa
       "One Kind of Love" (Love & Mercy) - Brian Wilson, Scott Montgomery Bennett
       "Writing's on the Wall" (007 Spectre - A Fantom visszatér) - Sam Smith, James Napier
       "Simple Song #3" (Ifjúság) - David Lang       A napokban jelentették be a 2016-os Grammy-díjak nomináltjainak listáját is. A február 15-én megrendezésre kerülő eseményen a filmzenék három kategóriában versengenek egymással: legjobb betétdal, legjobb score és legjobb album. A Gramophone-díjat, azaz népszerűbb nevén a Grammyt 1958 óta ítéli oda az amerikai szervezet, a National Academy of Recording Arts and Sciences, melynek tagjai filmzenei kategóriában 1960 óta osztanak szobrokat. Az 58. alkalommal lezajló ceremónia jelöltjei az alábbiak szerint alakulnak:  Legjobb eredeti filmzene:
       Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) - Antonio Sanchez
       Kódjátszma - Alexandre Desplat
       Csillagok között - Hans Zimmer
       A mindenség elmélete - Jóhann Jóhannsson
       Whiplash - Justin Hurwitz


  Legjobb betétdal:
       ”Earned It" (A szürke ötven árnyalata) - Ahmad Balshe, Stephan Moccio, Jason Quenneville,
       Abel Tesfaye (előadó: The Weeknd)
       "Glory" (Selma) - Lonnie Lynn, Che Smith, John Stephens (előadó: Common, John Legend)
       "Love Me Like You Do" (A szürke ötven árnyalata) - Savan Kotecha, Max Martin, Tove Nilsson,
       Ali Payami, Ilya Salmanzadeh (előadó: Ellie Goulding)
       "See You Again" (Halálos iramban 7.) - Andrew Cedar, Justin Franks, Charles Puth,
       Cameron Thomaz (előadó: Wiz Khalifa featuring Charlie Puth)
       "Til It Happens to You" (The Hunting Ground) - Lady Gaga, Diane Warren (előadó: Lady Gaga)  Legjobb soundtrack album:
       Empire: Season 1 - Columbia
       Fifty Shades of Grey - Republic Records
       Glen Campbell: I'll Be Me - Big Machine Records
       Pitch Perfect 2 - Universal Music Enterprises / Republic Records
       Selma - Paramount Pictures / Pathe Productions  2015. december 05.


       December 6-án kerül megrendezésre a 2015-ös Fans of Film Musicra keresztelt rendezvény, melyen ezúttal Ramin Djawadi (Trónok harca), Roque Banos (Gonosz halott), Jeff Danna (Kaptár 2. - Apokalipszis), Mychael Danna (Csodálatos Júlia), Junkie XL (Mad Max - A harag útja), valamint Harry Gregson-Williams (Mentőexpedíció) vesz részt. Az esemény gyökerei 2008-ig vezethetőek vissza: Lukas Kendall, a Film Score Monthly elnöke megszervezett egy zeneszerző-rajongó találkozót, melyre akkor ugyan kevesen voltak kíváncsiak, a soron következőkre azonban egyre jobban megnőtt az érdeklődés. A Fans of Film Music szervezői arra is ügyelnek, hogy azok számára is betekintést nyújtsanak az eseménybe, akik nem tudnak részt venni rajta: a hivatalos weboldalukon, az oldal alsó részére görgetve megtekinthetőek a korábbi esztendők történései.  2015. december 03.


       Az Intrada Records néhány hete jelentkezett John Williams klasszikus kíséretének, a Cápa score-jának kétlemezes változatával. Míg a kiadvány első korongján a teljes zenei anyag kapott helyet, addig a másodikon az 1975-ös album tartalma található a filmben elhangzó különféle source music-okkal (azaz a jelenetekben a karakterek által is hallott zenékkel) egyetemben. Ezzel a lépéssel az Intrada le is zárta a Cápa-filmekhez kapcsolódó zenék megjelentetését, az eddig elmúlt tizenegy hónap során ugyanis a Cápa 2. szintén Williamshez köthető score-jának duplalemezes albumváltozatával éppúgy hallatott magáról, mint a Cápa 3.-éval (Alan Parker), valamint a Cápa 4. - A cápa bosszújával (Michael Small). E négy kiadványról bővebben ide kattintva tájékozódhatnak az érdeklődők.  2015. december 01.


       Nemcsak az év utolsó hónapjához érkeztünk, hanem 2015 legtöbbek által várt filmbemutatójához és albummegjelenéséhez, amely nem más, mint a Star Wars: Az ébredő erő. John Williams muzsikája mellett ígéretesnek nevezhető még Ron Howard adaptációjának, A tenger szívébennek a kísérete (Roque Banos), az Every Thing Will Be Fine Alexandre Desplat-tól, valamint a megtörtént eseményen alapuló dráma, a Sérülés, illetve Az éhezők viadala - A kiválasztott befejező rész aláfestése James Newton Howardtól. E komponisták mellett újabb művel jelentkezik még többek között Tom Holkenborg (Holtpont), Carter Burwell (Anomalisa), a jövő januárban hazánkban színpadra lépő Ennio Morricone (aki ezúttal Quentin Tarantino új westernjéhez, az Aljas nyolcashoz szállított dallamokat), illetőleg Mark Mothersbaugh, igaz, utóbbi munkájával csak a film alatt ismerkedhetünk meg, az Alvin és a mókusok - A mókás menethez ugyanis betétdalos korong tartozik majd. Mindezeken felül a La-La Land Records az év utolsó megjelenéseit szedte csokorba, melynek keretén belül A rettenthetetlen (James Horner), a Reszkessetek betörők! (John Williams), a Reszkessetek, nem hagyom magam! (James Horner), a Farkasokkal táncoló (John Barry), valamint az Óriás (Dimitri Tiomkin) score-ja lát napvilágot új köntösben.  december 01.:

       Full of Grace - Sean Johnson (Sean Johnson)
       Mr. Barrington - Jennifer Nichole Porter (Cougar Moon Music)
       Victor Young at Paramount - Victor Young (Kritzerland)
       The Pagemaster (2000 db-os kiadás) - James Horner (La-La Land Records)
       Home Alone (2 CD, 5000 db-os kiadás) - John Williams (La-La Land Records)
       Giant (2 CD, 3000 db-os kiadás) - Dimitri Tiomkin (La-La Land Records)
       Braveheart (2 CD, 3000 db-os kiadás) - James Horner (La-La Land Records)
       Dances With Wolves (2 CD, 5000 db-os kiadás) - John Barry (La-La Land Records)
       Black - Hannes De Maeyer (Caviar NV - Wild Cherry Music)
       Reinder Games - Alan Silvestri (Music Box Records)


  december 04.:

       Chi-Raq - Various Artists (RCA Records)
       Every Thing Will Be Fine - Alexandre Desplat (Wenders Music)
       The Lady in the Van - George Fenton (Sony Classical)
       Macbeth - Jed Kurzel (Decca Records)
       A Royal Night Out - Paul Englishby (Sony Classical)
       Youth - David Lang (Milan Records)
       Sicario (LP) - Jóhann Jóhannsson (Varése Sarabande)
       Entertainment - Robert Donne (Numero Group)
       Humans (2 CD) - Cristobal Tapia de Veer (Silva Screen Records)
       Truth - Brian Tyler (Varése Sarabande)
       The Final Girls - Gregory James Jenkins (Varése Sarabande)
       Halo: The Fall Of Reach - Tom Salta (343 Industries)
       Night Owls - Kevin Blumenfeld (Night & Day)
       Nashville - Keefus Green, T-Bone Burnett (Big Machine Records)
       Spies Like Us (1000 db-os kiadás) - Elmer Bernstein (Varése Sarabande)
       North and South (1000 db-os kiadás) - Bill Conti (Varése Sarabande)
       The Danish Girl - Alexandre Desplat (Decca)
       The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 - James Newton Howard (Republic)
       Saints & Strangers - Lorne Balfe (Sony Classical)
       Ange Et Gabrielle - Jean-Michel Bernard (Cristal Records)
       La Vie r L'Envers - Jean-Michel Bernard (Cristal Records)


  december 07.:

       Big Fish (LP) - Danny Elfman (Music on Vinyl)
       Arrows of the Thunder Dragon - Greg Sneddon (Plaza Mayor Company, Ltd)
       The Walk (LP) - Alan Silvestri (Music on Vinyl)
       Georges Delerue Film Music Collection (3 CD) - Georges Delerue (Digitmovies)


  december 11.:

       In the Heart of the Sea - Roque Banos (WaterTower Music)
       Miekkailija - Gert Wilden Jr. (Königskinder)
       Newman - Ronnie Minder (Esperanto Records)
       Big Stone Gap - John Leventhal (Lakeshore Records)
       The Wash - Camara Kambon (Aftermath)
       Thunderbirds Are Go - Ben Foster, Nick Foster (Silva Screen Records)
       A Perfect Vacation - Brian Ralston, Kays Al-Atrakchi (Perseverance Records)


  december 17.:

       He Named Me Malala (LP) - Thomas Newman (Music on Vinyl)
       Miss You Already (LP) - Harry Gregson-Williams (Music on Vinyl)
       Slow West (LP) - Jed Kurzel (Music on Vinyl)
       Pan (LP) - John Powell (Music on Vinyl)


  december 18.:

       Alvin and the Chipmunks: The Road Chip - Various Artists (RepublicReords)
       Star Wars: The Force Awakens - John Williams (Walt Disney Pictures)
       Il Ladrone / Ad Ogni Costo (2 CD) - Ennio Morricone (GDM / Intermezzo)
       The Knick - Cliff Martinez (Milan Records)
       Burnt - Rob Simonsen (Lakeshore Records)
       Moonbeam City - Mark Brooks, Emily Kavanaugh (Lakeshore Records)
       Creed - Ludwig Göransson (WaterTower Music)
       The Silly Symphony Collection 1929-1939 - Various Artists
  (Walt Disney Records)
       Brooklyn - Michael Brook (Lakeshore Records)
       Ash vs Evil Dead - Joseph LoDuca (Varése Sarabande)
       Nosutoradamusu No Daiyogen - Isao Tomita (Contempo)


  december 23.:

       Concussion - James Newton Howard (Sony Classical)
       The Hateful Eight - Ennio Morricone (Decca Records)
       Joy - Various Artists (ABKCO Records)
       The Revenant - Ryuichi Sakamoto, Alva Noto (Milan Records)
       Point Break - Tom Holkenborg (Sleeping Giant)
       Dreaming Under the Influence - Elliott Daniels (Elliott Daniels)
       Mr Pencil's Creative Persuasion - Elliott Daniels (Elliott Daniels)


  december 30.:

       Anomalisa - Carter Burwell (Lakeshore Records)  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Dunkirk
 • Blade Runner
 • Kingsman: The Golden Circle
 • War for the Planet of the Apes
 • Spider-Man Homecoming
 • The Autopsy of Jane Doe
 • Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
 • Close Encounters of the Third Kind
 • Alien: Covenant
 • King Arthur: The Legend of the Sword
 • Atlantis: The Lost Empire
 • Life
 • Colossal
 • Great Expectations
 • Jesse Stone - The Ultimate Collection
 • The Boss Baby

 • Filmzenékről röviden
 • Jigsaw
 • Hail, Caesar!
 • The Lego Ninjago Movie
 • The Dark Tower
 • Remember
 • Split
 • The Hollywood Shorties
 • Eddie the Eagle
 • Spotlight
 • Green Room

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III
 • Transformers: Rescue Bots
 • Sex Tape

 • Interjúk
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött
 • Wolf Péter: A szerencse kapuja

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi
 • A Hellraiser-filmek zenéi
 • A Válaszcsapás zenéje

 • További írásaink
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam