FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Rogue One: A Star Wars Story  Justice League  Murder on the Orient Express  Moon  Wonder Woman  The Ghost and the Darkness  It  Rebel in the Rye  The Mummy  Catch Me If You Can
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

  Beszámolók
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje
 • Hans Zimmer Magyarországon
 • Az Antonio Sanchez & Migration magyarországi koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2014 márciusának hírei

  2014 márciusának hírei
  2014. március 20.


       Ennio Morricone és Giuseppe Tornatore a legendás zeneszerző-rendező párosok egyike: kettejük együttműködését és barátságát olyan sikeres alkotások szegélyezik, mint például a "Cinema Paradiso", "Az óceánjáró zongorista legendája - The Legend of 1900" vagy a "Maléna". "Amikor Ennióval dolgozom, a főbb témákat éppúgy megbeszéljük, mint a muzsika összes többi részét. Azonban én nem a zene nyelvén beszélek vele, hanem azt írom körül neki, hogy milyen hangulatot képzelek el az adott jelenet alatt, amit aztán ő a muzsika nyelvére fordít le. Úgy vélem, ha ilyen téren egy nyelvet beszélnénk, nem alkotnánk ennyire kreatív párost. Ennio tehetsége kimeríthetetlen, ezért is csodálom találékonyságát" - nyilatkozta egykor Tornatore, aki a tervek szerint 2015 januárjára készíti el legújabb moziját, a "The Correspondence" című romantikus drámát, melynek apropójából ismét a hazánkban nemrég koncertet adott komponistával dolgozik együtt. A 2007-es Oscar-gálán életműdíjjal jutalmazott Maestrótól idén előreláthatólag a "L'enfant du Sahara" című dráma kapcsán ismerhetünk meg újabb dallamokat.  2014. március 18.


       Tyler Perry a tavaly decemberben mozikba került "A Madea Christmas" című alkotást követően újfent Christopher Younghoz fordult segítségért a megfelelő zenei hangulat megteremtése érdekében. A színészként is ismert direktor legújabb vállalkozása a Lionsgate égisze alatt készült romantikus dráma, a "The Single Moms Club", melyhez a főként horrorok révén ismert komponista szolgáltatta az aláfestést, történt ugyanis, hogy előző együttműködésük muzsikája - melyet kizárólag a film alatt ismerhetünk meg, lévén a Motown Records gondozásában megjelent korongra egyetlen instrumentális track sem került fel - olyannyira megragadta Perryt, hogy még annak munkálatai közben leszerződtette Youngot soron következő projektjéhez. A többek között Amy Smart, Nia Long és Terry Crews főszereplésével készült mozi mellett idén a Scott Derrickson rendezésében készülő, s várhatóan a nyár derekán bemutatásra kerülő "Deliver Us from Evil" című horror révén hallhatunk majd még a szerzőről - utóbbi alkotás korábban "Beware the Night" munkacímen futott, ám idővel átkeresztelték. Derrickson és Young egyébként az "Ördögűzés Emily Rose üdvéért", illetve a "Sinister" után harmadjára dolgozik együtt.  2014. március 10.


       2008 nyara után újfent a Művészetek Palotája színpadán lép fel Philip Glass, ezúttal a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül. A március 22-én, este fél nyolctól megrendezésre kerülő eseményen a szerző, valamint a Philip Glass Ensemble zenekar Michael Riesman vezényletével egy különleges hangversenyt ad majd, melyen a Jean Cocteau által 1946-ban vászonra vitt "A szépség és a szörnyeteg - La Belle et la Béte" kerül levetítésre Glass zenéjével. A szerző olyan új kíséretet készített ehhez a másfél órás alkotáshoz, melybe az eredeti párbeszédek helyére négy énekesre komponált szólamot csempészett. Ezen különleges projekt már nem az első Glass karrierjében: néhány évvel korábban hasonló megoldáshoz folyamodott az 1931-es "Drakula - Dracula" esetében is. A rendezvényről bővebb információ a fesztivál hivatalos weboldalán található, ahol jegyrendelésre is lehetőség nyílik, ízelítőül pedig álljon itt a történet nyitánya.


  2014. március 08.


       2012 májusában az egyik hazai tévécsatorna is műsorára tűzte Fred Olen Ray 2011-es rendezését, a "Szupercápa - Super Shark" című akció-sci-fit. A történet szerint egy olajkitermelés során bekövetkező baleset eredményeként egy olyan, hatalmas termetű őscápa szabadul ki, mely nemcsak úszni tud, hanem a szárazföldön is képes mozogni, mi több: egy vadászgépet is könnyedén leszed a levegőből. A komolyan egyáltalán nem vehető alkotáshoz Jeff Walton készített aláfestő muzsikát, melyet akár a "rossz film / jó zene" kategóriába is nyugodt szívvel besorolhatnánk, hiszen ahhoz képest, hogy milyen a produkció színvonala, a Texasban tevékenykedő komponista egy korrekt - a szűk költségvetés okán azonban hangmintákon alapuló - score-t szállított le. Ebből kaphatunk bő félórányi ízelítőt a napokban megjelent filmzenealbum révén, melynek hanganyagát tavaly októberben a CD-s megjelenés érdekében némi utómunkálatnak is alávetették. A Movie Score Media ezen kívül egy másik aláfestéssel is előállt március elején, amely Michael Danieltől származik, és az Evan Marlowe által rendezett "Blood Rush" című zombifilmhez íródott. A kiadó a hivatalos weboldalán mindkét album esetében lehetőséget biztosít némely tétel meghallgatására.  2014. március 03.


       Immár 86. alkalommal került megrendezésre a filmvilág legrangosabb eseményeként számon tartott Oscar-gála. A rendezvényt ezúttal azonban filmzenei szempontból néhány nappal korábban egyfajta zenei ráhangolódás előzte meg: az Academy of the Motion Pictures Arts & Sciences szervezésében a UCLA Royce Halljában csendültek fel a 2014-es Oscar-jelölt score-okból összeállított egyvelegek, valamint a betétdalok. Az est nyitányaként Jerry Goldsmith „Fanfare for Oscar” című szerzeménye szolgált, a műsorvezető szerepét pedig Elvis Mitchell filmkritikus töltötte be, aki minden egyes tétel előtt beszélgetett néhány percet az adott mű szerzőjével.
       Az itthoni idő szerint vasárnapról hétfőre virradóra megrendezett Oscar-átadáson a "Gravitáció" zeneszerzője, Steven Price diadalmaskodott, aki így olyan nevek elől szerezte a szobrot, mint John Williams, Thomas Newman, Alexandre Desplat, illetve az Arcade Fire két tagja, William Butler és Owen Pallett. A dalok közül a "Jégvarázs"-ból érkezett a nyertes: a "Let It Go"-ért Kristen Anderson-Lopez és Robert Lopez kapta meg az elismerést. A jelöltek teljes listája az alábbi volt:  Legjobb filmzene:
       A könyvtolvaj (The Book Thief) - John Williams
       Gravitáció (Gravity) - Steven Price
       A nő (Her) - William Butler, Owen Pallett
       Philomena - Alexandre Desplat
       Mr. Banks megmentése (Saving Mr. Banks) - Thomas Newman


  Legjobb betétdal:
       "Happy" (Gru 2. - Despicable Me 2) - Pharrell Williams
       "Let It Go" (Jégvarázs - Frozen) - Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez
       "The Moon Song" (A nő - Her) - Karen O, Spike Jonze
       "Ordinary Love" (Mandela: Long Walk to Freedom) - Paul Hewson, Dave Evans, Adam Clayton,
       Larry Mullen
  2014. március 01.


       Március is mozgalmasnak tűnik, ami elsősorban Alexandre Desplat-nak tudható be "A Grand Budapest Hotel - The Grand Hotel Budapest"-nek köszönhetően, de Rachel Portman is jelentkezik majd a "The Right Kind of Wrong" című romantikus vígjáték aláfestésével, miközben Junkie XL megmutatja, mire sarkallták őt a "300: A birodalom hajnala - 300: Rise of an Empire" képsorai, s Danny Elfman is csatlakozik e mezőnyhöz a "Mr. Peabody és Sherman kalandjai - Mr. Peabody & Sherman"-nel. Christophe Beckről e hónapban a "Muppets Most Wanted" című vígjáték révén hallhatunk majd, igaz, csupán Breki, Miss Röfi és társainak újabb kalandja alatt, a Walt Disney Records albumára ugyanis kizárólag betétdalok kerültek fel. Hasonló cipőben jár Theodore Shapiro is, kinek "A hang ereje - One Chance"-hez készült muzsikája került ugyanebbe a helyzetbe a Sony Music döntése alapján. A márciusi megjelenések listája az eddig bejelentettek alapján az alábbiak szerint alakul majd:  március 03.:

       Hold-Up / Dernier Été r Tanger (500 db-os kiadás) - Serge Franklin (Music Box Records)
       Justinien Trouvé, Ou Le Bâtard De Dieu (350 db-os kiadás) - Germinal Tenas (Disques CinéMusique)
       La Galette Du Roi / Promis... Juré! (500 db-os kiadás) - Vladimir Cosma (Disques CinéMusique)
       An Adventure In Space and Time - Edmund Butt (Silva Screen Records)
       Hidden Kingdoms - Ben Foster (Silva Screen Records)
       Pizza Connection - Carlo Savina (GDM Music)
       Mio Caro Dottor Gräsler - Ennio Morricone (GDM Music)


  március 07.:

       300: Rise of an Empire - Junkie XL (WaterTower Music)
       The Grand Budapest Hotel - Alexandre Desplat (ABKCO Records)
       Mr. Peabody & Sherman - Danny Elfman (Relativity Music Group)


  március 14.:

       Enemy - Danny Bensi, Saunder Jurriaans (Milan Records)
       Le Week-End - Jeremy Sams (Milan Records)
       One Chance - Various Artists (Sony Music)
       The Right Kind of Wrong - Rachel Portman (Varése Sarabande)
       Veronica Mars - Josh Kramon (WaterTower Music)


  március 21.:

       Blood Ties - Yodelice (tbd)
       Divergent - Junkie XL (Interscope Records)
       Muppets Most Wanted - Various Artists (Walt Disney Records)
       Rob the Mob - Stephen Endelman (Lakeshore Records)


  március 25.:

       Real Humans - Rikard Borggird (MovieScore Media)


  március 27:

       Breathe In - Dustin O’Halloran (Milan Records)  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Dunkirk
 • Blade Runner
 • Kingsman: The Golden Circle
 • War for the Planet of the Apes
 • Spider-Man Homecoming
 • The Autopsy of Jane Doe
 • Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
 • Close Encounters of the Third Kind
 • Alien: Covenant
 • King Arthur: The Legend of the Sword
 • Atlantis: The Lost Empire
 • Life
 • Colossal
 • Great Expectations
 • Jesse Stone - The Ultimate Collection
 • The Boss Baby

 • Filmzenékről röviden
 • Jigsaw
 • Hail, Caesar!
 • The Lego Ninjago Movie
 • The Dark Tower
 • Remember
 • Split
 • The Hollywood Shorties
 • Eddie the Eagle
 • Spotlight
 • Green Room

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III
 • Transformers: Rescue Bots
 • Sex Tape

 • Interjúk
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött
 • Wolf Péter: A szerencse kapuja

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi
 • A Hellraiser-filmek zenéi
 • A Válaszcsapás zenéje

 • További írásaink
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam