FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Rogue One: A Star Wars Story  Justice League  Murder on the Orient Express  Moon  Wonder Woman  The Ghost and the Darkness  It  Rebel in the Rye  The Mummy  Catch Me If You Can
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

  Beszámolók
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje
 • Hans Zimmer Magyarországon
 • Az Antonio Sanchez & Migration magyarországi koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2013 júniusának hírei

  2013 júniusának hírei
  2013. június 25.


       Roland Emmerich idén a második olyan direktor, aki a Fehér Ház, illetve annak lakói ellen irányuló támadásra építi soron következő alkotását: a nemrég bemutatott "Támadás a Fehér Ház ellen - Olympus Has Fallen" után augusztus végén "Az elnök végveszélyben - White House Down" is a hazai mozik műsorára kerül. A Jamie Foxx, Channing Tatum és Jason Clarke főszereplésével készült akcióthriller aláfestéséről a rendező alkotótársa, az ezúttal producerként is közreműködő Harald Kloser gondoskodott, akinek helyenként Thomas Wanker is besegített, csakúgy, mint korábban az "I. e. 10 000 - 10,000 BC", valamint a "2012" esetében. "A film a hazafiasságról is szól... de nemcsak szó szerint a hazafias érzelmekről, hanem a szabadságba, a demokráciába és a békébe vetett hitről is. Emellett van sok-sok futás, ugrándozás, lövöldözés, sikoltozás meg miegymás. Ezek alapján pedig eléggé nyilvánvaló, hogy milyen zenét kellett készíteni alá" - nyilatkozta nemrég Kloser, akinek munkájával a Varése Sarabande által július 23-án megjelentetésre kerülő kiadvány keretén belül ismerkedhetünk majd meg.  2013. június 19.


       A zombis alkotásokra mindig is vevő volt az emberek egy bizonyos része, nem csoda hát, hogy számos könyv, mozi, sőt rajzfilm is feldolgozta már ezt a témát hol könnyedebben, vígjáték formájában, hol pedig véresen komolyan. Június 27-én az év egyik legjobban várt produkciója, a Max Brooks "World War Z: A zombi világháború története" című kötete nyomán készült "Z világháború - World War Z" kerül a filmszínházakba, amely nemcsak sikerkönyv-adaptációként keltette fel a figyelmet, hanem azzal is, hogy olyan színészek tűnnek fel benne, mint Brad Pitt, Matthew Fox, David Morse (néhány képkocka erejéig pedig Kamarás Iván is). A muzsikát Marco Beltrami jegyzi, ami jó előjelnek számít, hiszen számtalan hasonló stílusú alkotás kapcsán bizonyította már tehetségét, rátermettségét. A szerző ezúttal a nagyzenekar játékát olyan különleges elemekkel vegyítette, mint például sziréna vagy állati csontok hangja, s ennek végeredménye a Warner Bros. égisze alatt megjelenő album révén is elénk tárulhat. A mozi körüli felhajtás Beltramit sem kerülte el, a szerzővel ugyanis egy olyan, dedikálással egybekötött közönségtalálkozót szerveztek meg a mai napra Los Angelesben, ahol az első száz látogató részére egy különleges, úgynevezett World War Z Fan Packkel készültek a szervezők, amelyben mozijegyek és poszter mellett számos egyéb filmes relikvia is található.  2013. június 17.


       Véget ért a MozICommal közös játékunk a június 6. óta vetített "Transz - Trance" filmzenealbumáért. A helyes megfejtők közül Szále Ferencnek kedvezett a szerencse, akit e-mailben is értesítünk a részletekkel. A helyes megfejtés: Danny Boyle a "Gettómilliomos"-ért kapott rendezői Oscar-díjat, Rick Smith zeneszerző pedig az Underworld tagja. Mindenkinek köszönjük a résztvételt!  2013. június 17.


       A tengerentúlon már bemutatták, Európában (kivéve hazánkat) azonban csak mostanság kerül majd a mozikba a "The Last Exorcism: Part II" című thriller, amely a 2010-ben készült, áldokumentumfilmes stílusú "Az utolsó ördögűzés - The Last Exorcism" folytatása. Az első rész zenéjéről Nathan Barr gondoskodott, helyére azonban ezúttal Michael Wandmacher került, kinek neve elsősorban olyan produkciókhoz köthető, mint a "Féktelen harag - Drive Angry", a "Véres Valentin - My Bloody Valentine" vagy a "Piranha 3D". A komponista a szelleműzéssel kapcsolatos rejtély, valamint a szorongás megidézése céljából avantgárd stílusú zenekari művet készített, melyben az elektronikus textúráknak és a zongorának is kiemelkedő szerepe lett. "A démon jelenlétét olyan, filmzenék esetében nem szokványos húros hangszerek révén érzékeltettem, mint például a gitár hegedű, a gordonka, valamint a cimbalom" - nyilatkozta Wandmacher, kinek munkájával a Screamworks Records gondozásában megjelent album révén ismerkedhetünk meg, amely június 11. óta érhető el.  2013. június 15.


       Az Intrada a napokban két duplalemezes kiadvány révén is hallatott magáról. Az egyik Jerry Goldsmith "Inchon"-ja, melyet a cég 2006-ban ugyanezen formában már megjelentetett, ám mivel egy ideje out of print lett, s egyes példányok meglehetősen borsos áron cseréltek gazdát az aukciós oldalakon, a kiadó munkatársai úgy vélték, megérdemli az ismételt kibocsátást. A másik album a "Végveszélyben - Clear and Present Danger" score-ját rejti, melyet James Horner jegyez, és amelyből idáig csak a Milan-féle korong volt elérhető. A rajongóknak azonban immáron a teljes score elérhetővé válik, ráadásul a közel másfél órás muzsikát tizenkét percnyi extrával is megtoldották amellett, hogy az eredeti felvételeket digitális utómunkálatokban részesítették. Mindkét megjelenés esetében igaz az, hogy limitált példányszámban érhető el, ám a mennyiséget ezúttal nem számszerűen határozták meg, hanem az Intrada által az elmúlt időszakban alkalmazott gyakorlatnak megfelelően addig tartják piacon, amíg érdeklődés mutatkozik irántuk - némiképp borsot törve ezáltal az üzérkedés céljából ritkaságokat felvásárlók orra alá.  2013. június 12.


       Angelo Badalamenti túl a hetvenen sem pihen. Míg az olasz származású komponista 2012-ben egy olasz-litván koprodukciós rövidfilm ("God's Got His Head in the Clouds") és egy lengyel dokumentumfilm ("Moja Wola") mellett a Christopher Walken és Philip Seymour Hoffman főszereplésével készült "A búcsúkoncert - A Late Quartet" aláfestését is jegyezte, 2013 felénél már két mozifilmje is lassan dobozba kerül. Ezek közül a Szicíliában játszódó bérgyilkosos mozi, a "The Wait" valószínűleg sosem jut el hazánkba, ráadásul zenéjének kiadása is szinte esélytelen, azonban a "Sztálingrád"-dal már más lehet a helyzet. A második világháború kimenetelét jelentősen befolyásoló csatát ezúttal orosz filmesek 3D-s megvalósításában láthatjuk. Érdekesség, hogy noha Badalamenti első filmzenéjét 1973-ban írta, hosszú pályája során - "A part", "A szomszéd, illetve az első világháborús "Hosszú jegyesség" kivételével - inkább a kisebb költségvetésű alkotások körében mozgolódott, és ezt a rövid listát bővíti a harmincmillió dollárba kerülő, Fjodor Bondarcsuk rendezte produkció. A premier pontos dátuma jelenleg még nem ismert, és egyelőre a soundtrack esetleges kiadásáról sem látott napvilágot információ.  2013. június 07.


       A 20th Century Fox idén ünnepli a logója alatt felcsendülő fanfár megszületésének nyolcvanadik évfordulóját. Az ikonikus motívumot 1933-ban vetette papírra Alfred Newman az akkor még Twentieth Century Films néven futó társaság megbízására, s az az 1935-ben bekövetkezett fúziót (aminek következtében a cég megkapta napjainkban ismert nevét) túlélvén, mai napig használatban van - igaz, a Fox Film Corporationnel való egybeolvadást követően némi módosítással újra felvették, így nem a teljesen eredeti dallamsort vitték tovább. Newman neve azonban nemcsak emiatt vált eggyé a hollywoodi mamutcéggel, hanem azáltal is, hogy ő volt a zenei igazgató 1940-től az 1960-as évekig bezárólag.  2013. június 04.


       Carter Burwell-lel kapcsolatban nemrég látott napvilágot a hír, miszerint mégsem ő jegyzi majd a "Thor: The Dark World" című képregény-adaptáció muzsikáját, szerzőnk azonban nem sokáig maradt munka nélkül, hiszen máris leszerződött az októberben bemutatásra kerülő Bill Condon-drámához, a "The Fifth Estate"-hez. A direktor és Burwell korábban többek között az utolsó két Alkonyat-mozi, illetve a "Kinsey - Mindenki másképp csinálja" kapcsán dolgozott együtt, így egy megszokott párost köszönthetünk a nemzetközi nonprofit szervezettel, a WikiLeaksszel foglalkozó produkciónál. A különféle kormányzati és egyéb titkos anyagokat az interneten keresztül kiszivárogtató társaságról szóló mozival kapcsolatban eredetileg úgy volt, hogy A-listás színészek működnek majd közre benne, a stúdió azonban végül kissé visszább vett szándékából (a két főszereplő végül Benedict Cumberbatch és Daniel Brühl lett), ezzel párhuzamosan pedig a hozzá fűzött bevételi reményekből is.  2013. június 01.       E hónap nemcsak a nyári blockbusterroham első nagyobb szakaszát tartogatja számunkra, hanem olyan, vásznon rég nem látott szereplők visszatérését is, mint a Pixar két rémisztgetésért felelős teremtménye, Sulley és Mike ("Szörny Egyetem - Monsters University"), valamint a világ egyik legnépszerűbb képregényhőse, a DC Comics istállójába tartozó Superman ("Az acélember - Man of Steel"). Míg előbbihez Randy Newman szolgáltatja a talpalávalót, addig utóbbihoz Hans Zimmer, aki emellett a hó vége felé egy másik muzsikával is megörvendezteti majd rajongóit a Gore Verbinski által rendezett "A magányos lovas - The Lone Ranger" című western révén. Az idén trilógiává dagadt "Másnaposok - The Hangover"-szériával kapcsolatban pedig a Varése Sarabande tesz azért, hogy ne csak a betétdalokat hallgathassuk, hanem a három rész legjobb instrumentális muzsikáiba is betekintést nyerhessünk, melyek Christophe Beck nevéhez fűződnek. Az említetteken felül megismerhetjük még többek között Marco Beltrami a "Z világháború - World War Z" ihlette muzsikáját - melynek érdekessége, hogy a nagyzenekar játékát olyan elemekkel vegyítette, mint például a sziréna vagy az állati csontok hangja -, a tévésorozatok vonalát pedig a hazánkban is futó "A rejtély - Fringe" ötödik évadának aláfestése képviseli majd, mely az előző hónapról tolódott át júniusra.  június 03.:

       R La Folie... Pas Du Tout (500 db-os kiadás) - Jéróme Coullet (Disques CinéMusique)
       Les Musiques De Jorge Arriagada Pour Les Films De Philippe Le Guay (500 db-os kiadás) - Jorge
       Arriagada
  (Disques CinéMusique)


  június 04.:

       The Celestine Prophecy - Nuno Malo (MovieScore Media)
       Before Midnight - Graham Reynolds (Milan Music)
       The Purge - Nathan Whitehead (Back Lot Music)


  június 12:

       The Bling Ring - Brian Reitzell (Def Jam)
       Man of Steel - Hans Zimmer (WaterTower Music)
       Stuck in Love - Mike Mogis, Nathaniel Walcott (Varése Sarabande)
       This Is the End - Henry Jackman (RCA)
       Fringe: Season 5 - Chris Tilton (Varése Sarabande)
       The Driver / Black Widow / The Star Chamber (2 CD, 1000 db-os kiadás) - Michael Small
       (Kritzerland)
       Le Grand Carnaval / Le Coup De Sirocco (500 db-os kiadás) - Serge Franklin (Music Box Records)
       Signature (300 db-os kiadás) - Eric Demarsan (Music Box Records)
       122, Rue De Provence / René La Canne (500 db-os kiadás) - Ennio Morricone (Music Box Records)


  június 21:


       Monsters University - Randy Newman (Walt Disney Records)
       Unfinished Song - Laura Rossi (Sony Classical)
       World War Z - Marco Beltrami (Warner)


  június 25.:

       The Lone Ranger - Hans Zimmer (Walt Disney Records)
       The Hangover Trilogy - Christophe Beck (Varése Sarabande)


  június 28:

       Copperhead - Laurent Eyquem (Varése Sarabande)
       The Heat - Michael Andrews (Lakeshore Records)
       I'm So Excited - Alberto Iglesias (Quartet Records)


  további megjelenések.:

       Leontina (300 db-os kiadás) - Jorge Aliaga (Kronos Records)
       I Fratelli Karamazov (2 CD) - Piero Piccioni (Kronos Records)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Dunkirk
 • Blade Runner
 • Kingsman: The Golden Circle
 • War for the Planet of the Apes
 • Spider-Man Homecoming
 • The Autopsy of Jane Doe
 • Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
 • Close Encounters of the Third Kind
 • Alien: Covenant
 • King Arthur: The Legend of the Sword
 • Atlantis: The Lost Empire
 • Life
 • Colossal
 • Great Expectations
 • Jesse Stone - The Ultimate Collection
 • The Boss Baby

 • Filmzenékről röviden
 • Jigsaw
 • Hail, Caesar!
 • The Lego Ninjago Movie
 • The Dark Tower
 • Remember
 • Split
 • The Hollywood Shorties
 • Eddie the Eagle
 • Spotlight
 • Green Room

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III
 • Transformers: Rescue Bots
 • Sex Tape

 • Interjúk
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött
 • Wolf Péter: A szerencse kapuja

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi
 • A Hellraiser-filmek zenéi
 • A Válaszcsapás zenéje

 • További írásaink
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam