FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Rogue One: A Star Wars Story  Justice League  Murder on the Orient Express  Moon  Wonder Woman  The Ghost and the Darkness  It  Rebel in the Rye  The Mummy  Catch Me If You Can
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

  Beszámolók
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje
 • Hans Zimmer Magyarországon
 • Az Antonio Sanchez & Migration magyarországi koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2013 januárjának hírei

  2013 januárjának hírei
  2013. január 27.


       A mai napon folytatjuk múlt héten kezdett rádiós összeállításunkat, mely a 2012-es év filmzenei terméséről szóló értékelésünkhöz kapcsolódik. Előző alkalommal "Az Argo-akció", a "Pi élete", a "007 - Skyfall", az "Anna Karenina", a "Lincoln", valamint a "Felhőatlasz" muzsikáiból csendültek fel részletek a Klasszik Rádió Cinemusic című műsorában. A második, egyben utolsó összeállításunkban "A csodálatos Pókember", a "Merida, a bátor", "A hobbit - Váratlan utazás", a "Hófehér és a vadász", "A feláldozhatók 2.", illetve a "Bosszúállók" aláfestései kerülnek terítékre 18:30-as kezdéssel.

  2013. január 26.


       Mark Isham a hazánkban is futó "Egyszer volt, hol nem volt" című kalandsorozat muzsikája mellett folyamatosan dolgozik egész estés produkciók aláfestésén is. Legutóbbi munkáját a Sundance Filmfesztiválon debütált "The Inevitable Defeat of Mister and Pete" alatt hallhatjuk, melynek érdekessége, hogy Isham ezúttal a többszörös díjnyertes énekesnővel és dalszerzővel, Alicia Keysszel dolgozott együtt A George Tillman Jr. (akivel a szerző legelőször a "Férfibecsület" című film kapcsán találkozott) rendezésében készült dráma két brooklyni gyerek életébe enged betekintést, akiknek egyedül kell szembenézniük a hely kegyetlen és rideg szabályaival, melyeket elsősorban a fegyverek és a kábítószer írnak. A komponista a premier mellett egy, a fesztivál keretén belül megrendezett "Power of Story: Measure for Measure" elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen is részt vett, ahol aktuális munkáiról, valamint karrierjének érdekesebb állomásairól mesélt a hallgatóság számára.  2013. január 20.


       A jövő hét folyamán közzétesszük honlapunkon azon összeállításunkat, melyen belül a 2012-es év filmzenei termését értékeljük, véleményezzük, ahogyan azt már az elmúlt évek során megszokhatták tőlünk kedves olvasóink. Listánkhoz, a Klasszik Rádióval való együttműködésünk okán, egy kétrészes zenei összeállítás is kapcsolódni fog. Az első adásra most vasárnap, január 20-án kerül sor a Cinemusic műsorában, 18:30-as kezdettel, s mindkét alkalommal olyan kompozíciók kerülnek terítékre, melyek virtuális szerkesztőségünk legtöbb tagjának elnyerte tetszését. Első körben "Az Argo-akció", a napokban Golden Globe-díjjal jutalmazott "Pi élete", a "007 - Skyfall", az "Anna Karenina", a "Lincoln", valamint a "Felhőatlasz" muzsikáiból csendülnek majd fel tételek.  2013. január 16.


       Február végén kerül a mozikba a "Förtelmes főnökök"-et is jegyző direktor, Seth Gordon legújabb filmje, a "Személyiségtolvaj - Identity Thief". A többek között Jason Bateman, Jon Favreau és Amanda Peet szereplésével készült produkcióhoz Christopher Lennertz készített aláfestő muzsikát, aki egy kissé ironikus hangvételű szimfonikus megközelítéssel járult hozzá a cselekményhez. Bár az Eastwood Scoring Stage-en rögzített szerzemény nagy része az ezen műfajtól megszokott megoldásokon alapszik, olyan összetevőkkel lett megfűszerezve, mint például az R&B-elemek, továbbá az orgonára, slide gitárra, elektromos zongorára, valamint harmonikára írt dallamok. Utóbbiak kapcsán olyan művészekkel dolgozhatott együtt a komponista, mint a Jane's Addiction basszusgitárosa, Chris Chaney, az Earth, Wind & Fire billentyűse, Myron McKinley, valamint a Beastie Boys billentyűse, Money Mark.  2013. január 14.


       Hazai idő szerint ma hajnalban fejezték be az Oscar-díj előfutárának is nevezett Golden Globe-díj átadó ünnepségét. A rendezvénynek a Beverly Hilton Hotel adott otthont, a házigazdák Tina Fey és Amy Poehler voltak, s míg a legjobb drámának a Ben Affleck által rendezett "Az Argo-akció - Argo", addig a legjobb zenés filmnek "A nyomorultak - Les Misérables" lett megválasztva. E két alkotás filmzenei szempontból sem kerülte el a bizottság figyelmét, ugyanakkor végül mind a legjobb eredeti filmzene, mind pedig a legjobb betétdal kategóriában más vehette át a szobrot. A legjobb eredeti zene komponistájaként Mychael Danna lett a győztes, míg a legjobb dalért Adele és Paul Epworth lett gazdagabb a díjjal. A jelöltek - a nyertesek kiemelésével - az alábbiak voltak:


  Legjobb eredeti filmzene:
       Life of Pi - Mychael Danna
       Anna Karenina - Dario Marianelli
       Argo - Alexandre Desplat
       Cloud Atlas - Tom Tykwer, Reinhold Heil, Johnny Klimek
       Lincoln - John Williams

  Legjobb eredeti betétdal:
       Skyfall - Adele Adkins, Paul Epworth (Skyfall)
       For You - Monty Powell, Keith Urban (Act of Valor)
       Not Running Anymore - Jon Bon Jovi (Stand Up Guys)
       Safe and Sound - Taylor Swift, Joy Williams, John Paul White, T-Bone Burnett (The Hunger Games)
       Suddenly - Claude-Michel Schonberg, Alain Boublil, Herbert Kretzmer (Les Miserables)  2013. január 10.


       Ma bejelentették a filmvilág legrangosabbjának számító Oscar-díj jelöltjeit. A tavalyi év filmes felhozatalából kilenc filmnek van esélye a legjobbnak lenni, ezek a következők: "A messzi dél vadjai - Beasts of the Southern Wild", "A nyomorultak - Les Misérables", "Az Argo-akció - Argo", "Django elszabadul - Django Unchained", "Lincoln", "Napos oldal - Silver Linings Playbook", "Pi élete - Life of Pi", "Szerelem - Amour", "Zero Dark Thirty".
       A legjobb eredeti filmzene kategóriájának éllovasa John Williams a "Lincoln" aláfestésével, és ha lehet hinni a fogadóirodáknak, akkor a nyolcvanegy éves maestro hamarosan begyűjti a hatodik Oscar-díját is. A jelöltek között ott van a tavalyi év másik nagy favoritja, a "Pi élete" zenéje is, melyet Mychael Danna komponált, aki rögtön kétszeres jelölt is lett, hiszen a film Danna jegyezte betétdala, a "Pi's Lullaby" is a nomináltak között van. Nem meglepő Alexandre Desplat ötödik jelölése sem, aki idén "Az Argo-akció"-ért kaphat szobrot, illetve Dario Marianellié sem, aki pedig az "Anna Kareniná"-hoz írt muzsikával nyerheti el második Oscarját. Az ötödik jelölt, kisebb meglepetésre a "007 - Skyfall" zenéjével Thomas Newman lett, aki tizenegyedik akadémiai jelölését szerezte meg ezzel - a rekordjelöltség ellenére Newman szobrot még egyszer sem nyert. Nem meglepetés, hogy a legjobb dalok között szerepel a díjra is toronymagasan esélyes Adele a "007 - Skyfall" főcímdalával, illetve "A nyomorultak" új betétdala, a "Suddenly". A "Ted" egyik nótájával pedig jelölt lett Seth MacFarlane is, aki egyébként az átadóünnepség idei házigazdája lesz.


  Legjobb eredeti filmzene:

       Anna Karenina - Dario Marianelli
       Argo - Alexandre Desplat
       Life of Pi - Mychael Danna
       Lincoln - John Williams
       Skyfall - Thomas Newman


  Legjobb betétdal:

       "Before My Time" (Chasing Ice) - J. Ralph
       "Everybody Needs A Best Friend" (Ted) - Walter Murphy, Seth MacFarlane
       "Pi's Lullaby" (Life of Pi) - Mychael Danna, Bombay Jayashri
       "Skyfall" (Skyfall) - Adele Adkins, Paul Epworth
       "Suddenly" (Les Misérables) - Claude-Michel Schönberg, Herbert Kretzmer, Alain Boublil


       Tegnap óta a BAFTA, vagyis a Brit Filmakadémia jelöltjeit is ismerjük. A zenei kategóriában pedig azon ritka helyzet állt elő, amikor is ugyanazon muzsikák kerültek nominálásra, melyek az Oscar-átadón is harcba szállhatnak a díjért.
       A BAFTA ünnepségére február 10-én kerül sor, míg az Oscar-gálára február 24-ig kell várni.  2013. január 10.


       Március 3-án debütál majd a The History Channel tízórás, öt részre bontott minisorozata, a "The Bible", melynek aláfestéséről Hans Zimmer gondoskodik. A Mark Burnett és Roma Downey által producerelt műsor a teremtéstől a jelenésekig bezárólag ismerteti a Bibliában foglaltakat Keith David narrációjával. A Remote Control Production feje és Burnett jelen kollaborációját a "Box akadémia - The Contender" című 2005-ös reality show előzte meg, így a páros immáron második alkalommal dolgozhat együtt. Zimmer emellett a 2013-as évben "Az acélember - Man of Steel", a Niki Laudáról szóló "Rush" című életrajzi ihletésű mozi, a "The Lone Ranger", valamint a "Winter's Tale" alkotások révén hallat majd magáról.  2013. január 08.


       Az NBC tévétársaság 2013-as újdonságai között találjuk a Thomas Harris világhírű karakterére, Hannibal Lecterre épülő sorozatot is, a "Hannibal"-t. A széria elsősorban az ekkor még pszichiáterként praktizáló sorozatgyilkos (Mads Mikkelsen), valamint "A vörös sárkány" című kötetből ismert Will Graham FBI-ügynök (Hugh Dancy) együttműködéséről szól majd, melynek eredményeként különféle gonosztevőket sikerül kézre keríteni - az ügynök számára pedig még nem ismert, hogy Lecter doktor is egy bűnöző. Bryan Fuller tizenhárom részesre tervezett sorozatához Brian Reitzell komponálja majd az aláfestő muzsikát. A szerző nevéhez többek között "A sötétség 30 napja - 30 Days of Nights", illetve "A lány és a farkas - Red Riding Hood" című mozifilmek, valamint a "Boss" sorozat aláfestése köthető.  2013. január 05.


       Idén áprilisban egy különleges vetítésnek biztosít majd otthont a svájci Lucernben található KKL Luzern Concert Hall, ahol a tervek szerint J.J. Abrams "Star Trek" című filmje kerül bemutatásra élő zenei kísérettel. A score Ludwig Wicki vezényletével, valamint a 21st Century Symphony Orchestra és a 21st Century Choir közreműködésével kel életre, amely formációnak ezt megelőzően "A Gyűrűk Ura"-trilógia hasonló jellegű, nagy sikerrel zárult előadása volt köszönhető. Az eddigi információk szerint a muzsika komponistája, Michael Giacchino is tiszteletét teszi majd ezen a világpremieren, melyet egymás utáni három estén rendeznek meg április 12-14-e között. Jegyrendelési lehetőségre az alábbi linkre kattintva nyílik lehetőség.
       A zenekar emellett 2013 első negyedévében, az Oscar-díj-kiosztóval párhuzamosan az akadémiai tagok által díjazott muzsikákból ad majd hangversenyt. Február elején két este is a Pixar-animációk aláfestéseiből mutatnak be tételeket, március 9-én pedig a Patrick Doyle munkásságából összeállított The Music of Patrick Doyle címre keresztelt esttel lépnek majd színpadra.  2013. január 03.


       A napokban esett át egy kisebb ráncfelvarráson honlapunk eddig kevésbé impozáns külalakkal rendelkező, Egyéb írások nevű része, melyen belül a kezdetektől jelen lévő különféle koncertbeszámolóinkon, évértékelő összesítéseinken, a lemezkiadók- és stúdiók ismertetésein, valamint hasonló írásainkon kívül az elmúlt hónapokban olyan alfejezetekkel bővültünk, mint a "Zeneszerzők, rendezők, kollaborációk", a "Moziszériák és tévésorozatok zenéi", valamint az "In memoriam".


  2013. január 01.       Ismét egy új esztendő kapujában állunk, s ilyenkor egyszerre van jelen az előző év összegzése, illetve az előttünk álló hónapok bemutatói révén támasztott várakozás. Szerencsénkre a decemberre kikiáltott világvége elmaradt, így 2013-at olyan megjelenésekkel tudjuk indítani, mint a "Gengszterosztag - Gangster Squad" című krimi zenéje, melyből a Steve Jablonsky által írt score és a különféle dalokat magában foglaló soundtrack egyaránt napvilágot lát majd. Szintén az újdonságok sorába tartozik a Dustin Hoffmann által rendezett "Kvartett - Quartet" muzsikája Dario Marianellitől, valamint a "Parker" aláfestése David Buckleytól. A Lakeshore Records a "Boss" széria aláfestéséből összeállított album mellett egy másik válogatással is jelentkezik, mely a "Focus Features 10th Anniversary: A Collection of Film Score" címet kapta, és az elmúlt évek sikerfilmjeinek témáit foglalja magában. Az eddig ismert januári megjelenések az alábbiak szerint alakulnak:  január 08.:

       Gangster Squad - Steve Jablonsky (Varése Sarabande)
       Gangster Squad: Music From and Inspired by... - Various Artists (WaterTower Music)


  január 11.:

       Quartet - Dario Marianelli (Decca Records)


  január 15.:

       Star Trek: Deep Space Nine (4 CD) - Various Artists (La-La Land Records)


  január 23.:

       Parker - David Buckley (Varése Sarabande)
       Carrie (1000 db-os kiadás) - Pino Donaggio (Kritzerland)


  január 29.:

       Focus Features 10th Anniversary: A Collection of Film Score - Various Artists (Lakeshore Record)
       Boss - Brian Reitzell (Lakeshore Records)  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Dunkirk
 • Blade Runner
 • Kingsman: The Golden Circle
 • War for the Planet of the Apes
 • Spider-Man Homecoming
 • The Autopsy of Jane Doe
 • Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
 • Close Encounters of the Third Kind
 • Alien: Covenant
 • King Arthur: The Legend of the Sword
 • Atlantis: The Lost Empire
 • Life
 • Colossal
 • Great Expectations
 • Jesse Stone - The Ultimate Collection
 • The Boss Baby

 • Filmzenékről röviden
 • Jigsaw
 • Hail, Caesar!
 • The Lego Ninjago Movie
 • The Dark Tower
 • Remember
 • Split
 • The Hollywood Shorties
 • Eddie the Eagle
 • Spotlight
 • Green Room

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III
 • Transformers: Rescue Bots
 • Sex Tape

 • Interjúk
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött
 • Wolf Péter: A szerencse kapuja

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi
 • A Hellraiser-filmek zenéi
 • A Válaszcsapás zenéje

 • További írásaink
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam