FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Rogue One: A Star Wars Story  Justice League  Murder on the Orient Express  Moon  Wonder Woman  The Ghost and the Darkness  It  Rebel in the Rye  The Mummy  Catch Me If You Can
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

  Beszámolók
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje
 • Hans Zimmer Magyarországon
 • Az Antonio Sanchez & Migration magyarországi koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2012 decemberének hírei

  2012 decemberének hírei
  2012. december 29.


       A La-La Land Records 2013 márciusában jelenteti meg James Newton Howard westernfilmje, a "Wyatt Earp" teljes zenei anyagát. A Kevin Costner főszereplésével készült produkcióhoz íródott, a nagyzenekar mellett tangóharmonikára, harmonikára, valamint hegedűszólóra egyaránt támaszkodó muzsika egy háromlemezes kiadvány keretén belül jelenik meg újból, melyen az 1994-es albumon hallható muzsikák mellett az eddig ki nem adott, de a filmhez felhasznált, valamint az abból végül kimaradó tételek egyaránt helyet kapnak majd. A 2012-ben is számos kuriózummal előállt kiadó az eddigi híresztelések szerint emellett jövő év elején a "Star Trek: Deep Space Nine" szériából összeállított négylemezes, illetve egy újabb, szintén négy korongot magában foglaló "X-akták - The X-Files" kiadvánnyal hallat majd magáról.  2012. december 23.


       John Debney a közeljövőben két alkotás révén hallat majd magáról. Az egyik a 2013 januárjában megrendezésre kerülő Sundance Filmfesztiválon debütáló "Jobs" című életrajzi film lesz, melyben Ashton Kutcher alakítja majd az informatikai világ egyik legismertebb alakját, Steve Jobst. A filmet Joshua Michael Stern rendezte, akivel a komponista ezt megelőzően "A döntő szavazat - Swing Vote" című vígjáték kapcsán dolgozott együtt. Ezen dráma mellett a "The Hive" című thriller muzsikája is az ő nevéhez fog fűződni, melynek jelenleg folynak az utómunkálatai. A 911-es segélyhívó központban dolgozó főszereplőnőt Halle Berry alakítja majd, a filmet pedig az első híresztelések ellenére nem Joel Schumacher, hanem Brad Anderson vihette vászonra.  2012. december 20.


       Ez év áprilisában még úgy volt, hogy a Gore Verbinski által rendezett "The Lone Ranger" című westernfilmhez a White Stripes rockbanda egyik tagjaként is ismert Jack White szállítja majd az aláfestő muzsikát. A többek között "A Quantum csendje" című 007-es film főcímdalát is jegyző zenész helyére azonban a legújabb hírek (valamint az utoljára közzétett előzetes stáblistája) alapján Hans Zimmer lépett, aki a direktorral korábban "A Karib-tenger kalózai"-széria kapcsán, illetve a szintén vadnyugati környezetben játszódó animációs alkotásnál, a "Rango"-nál dolgozott együtt. A germán komponista az Armie Hammer és Johnny Depp főszereplésével készült produkció mellett jövőre a legújabb Superman-mozi, "Az acélember", valamint a Mark Helprin azonos című regényén alapuló "Winter's Tale" című fantasy révén hallat majd magáról.  2012. december 18.


       Mi sem jelezheti jobban az év végének közeledtét, mint a filmes díjszezon beindulása. A múlt héten már megismerhettük a Critics' Choice- és a Golden Globe-jelölteket is, az előtte és az azóta eltelt pár napban pedig több kritikuscsoport és filmes szervezet is bejelentette, hogy kiket, illetve mely alkotásokat találta a 2012-es év legjobbjának. A filmeket tekintve négy versenyző elszakadt a többiektől, hiszen a "The Master", a "Lincoln", a "Nyomorultak - Les Miserables" és a "Zero Dark Thirty" sorra nyeri a díjakat, és már elég nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy az Oscar-ünnepségen a legjobb film kategóriájának díjátadója a három utolsó valamelyikének címét tartalmazó borítékkal fog kisétálni a színpadra. Azonban a többi kategóriában (a legjobb férfi főszereplő kivételével, ahol Daniel Day-Lewis tarol) óriási a verseny, és sokkal nagyobb a szórás a díjazottakat tekintve, mint az elmúlt években. Igaz ez a filmzenékre is, ahol egyedül John Williams tűnik kirobbanthatatlannak, hiszen a "Lincoln"-t eddig mindenhol jelölték, ám rajta kívül e kategóriában senki sem mehet biztosra. A kritikusok nagy kedvence idén Jonny Greenwood volt a "The Master" alá komponált aláfestésével. A chicagói, a San Diegó-i és a washingtoni ítészek is az ő alkotását találták a legjobbnak. A Las Vegas-i kritikusok Mychael Danna a "Pi élete - Life of Pi" alá írt zenéjét nevezték meg a legjobbnak, a New York-i online publikáló filmes újságírók a "Django elszabadul - Django Unchained" zenéjét díjazták, Bostonban pedig Alexandre Desplat a "Holdfény királyság - Moonrise Kingdom"-hoz írt score-ját ismerték el. És hogy tovább színesítsük a nyertesek sorát, a Los Angeles-i, vagyis az egyik legrangosabb kritikusszövetség Benh Zeitlin és Dan Romer "A messzi dél vadjai - Beasts of the Southern Wild"-hoz írt aláfestését nevezte meg a legjobbnak. A tegnap előtt megtartott 17. Satellite-díj átadóján pedig Alexandre Desplat győzött az "Argo-akció - Argo" zenéjével, míg a dalok mezőnyében Claude-Michel Schonberg, Herbert Kretzmer és Alain Boublil szerzeménye, a "Nyomorultak"-ban elhangzó "Suddenly" nyert.  Critics' Choice-jelöltek:

  Legjobb zene:
       Argo - Alexandre Desplat
       Life of Pi - Mychael Danna
       Lincoln - John Williams
       The Master - Jonny Greenwood
       Moonrise Kingdom - Alexandre Desplat

  Legjobb dal:
       For You - Monty Powell, Keith Urban (Act of Valor)
       Life's a Happy Song - Mumford & Sons (Brave)
       Skyfall - Adele Adkins, Paul Epworth (Skyfall)
       Still Alive - Paul Williams (Still Alive)
       Suddenly - Claude-Michel Schonberg, Alain Boublil, Herbert Kretzmer (Les Miserables)  Golden Globe-jelöltek:

  Legjobb eredeti zene:
       Anna Karenina - Dario Marianelli
       Argo - Alexandre Desplat
       Cloud Atlas - Tom Tykwer, Reinhold Heil, Johnny Klimek
       Life of Pi - Mychael Danna
       Lincoln - John Williams

  Legjobb eredeti dal:
       For You - Monty Powell, Keith Urban (Act of Valor)
       Not Running Anymore - Jon Bon Jovi (Stand Up Guys)
       Safe and Sound - Taylor Swift, Joy Williams, John Paul White, T-Bone Burnett (The Hunger Games)
       Skyfall - Adele Adkins, Paul Epworth (Skyfall)
       Suddenly - Claude-Michel Schonberg, Alain Boublil, Herbert Kretzmer (Les Miserables)  2012. december 15.


       December 11-én, életének 92. évében elhunyt a világhírű szitárművész, Ravi Shankar. A szitár és a hagyományos indiai zene nyugati megismertetésében úttörő szerepet vállaló zenész már fiatalon aktív szereplője volt hazája zenei életének, a harmincas éveiben az Indiai Nemzeti Zenekar számára komponált olyan műveket, melyekben az indiai és a nyugati zenét próbálta összehozni. Shankar az ötvenes években átlépte India határait, és Európába, majd az USA-ba adott koncerteket, később több lemezszerződést is aláírt. 1957-ben Berlinben Ezüst Medve-díjat kapott a "Kabuliwala" című film zenéjéért. A hatvanas években ismerkedett össze a Beatles egyik tagjával, George Harrisonnal, aki a "Norwegian Wood" című számban kiemelt szerepet szánt a szitárnak, ennek nyomán pedig már több zenekar is megpróbálta beépíteni a Shankar által terjesztett indiai zenét saját szerzeményeibe - Harrisonnal egyébként legendás barátságot ápoltak. Első Grammy-díját 1967-ben egy Yehudi Menuhinnal közös műért kapta, később további két Grammyvel is elismerték a munkásságát. Noha már az ötvenes években is komponált filmekhez, de nyugati letelepedése után szaporodtak meg ezen felkérései, és olyan filmekhez komponált aláfestést, mint például a "Charly - Virágot Algernonnak". A hetvenes évektől több egyetem és iskola vendégelőadója volt, ennek révén az indiai népzene legismertebb nagykövete lett. A nyolcvanas években már nemcsak népzenét, hanem nagyzenekari műveket is alkotott, 1982-ben a George Fentonnal közösen jegyzett "Gandhi" zenéjéért Oscar-, BAFTA- és Grammy-jelölésben is részesült. Közismert a Philip Glass-szel való együttműködése is, mely olyan albumokat eredményezett, mint az 1990-es "Passages", vagy a 2005-ös "Orion". Shankar utolsó fellépésére november elején került sor, amikor is lánya, a szintén elismert szitáros, Anoushka Shankar koncertjén lépett fel.  2012. december 12.


       BLOGAJÁNLÓ - 2011 nyarán kezdte meg működését a Filmkocka blog, mely indulása óta töretlen lelkesedéssel számol be a legújabb, illetve a régebbi, méltán vagy méltatlanul elfeledett filmekről, az aktuális havi mozibemutatókról, valamint minden olyan témáról (többek közt tévésorozatokról, DVD-kről), ami az egyszemélyes szerkesztőség érdeklődését felkelti. Az eddig bő húszezer látogatót vonzó oldal - operatőrként és grafikusként egyaránt dolgozó - készítője nem egy lelkes amatőr, aki "csak" szereti a filmeket, hiszen immár több mint húsz éve foglalkozik behatóbban ezzel a témával: egyszerre Star Trek- és Star Wars-rajongó, kedveli az animéket, a képregényeket. A fentieken túl találkozhatnak a Filmkocka blogon az olvasók kritikákkal és elemzésekkel is Hollywood, valamint a világ többi részének filmterméséből, illetve összehasonlításokkal és még sok más érdekességgel.  2012. december 02.       Az év utolsó hónapjában - amolyan karácsonyi ajándékként - jelenik meg "A Gyűrűk Ura"-trilógia utolsó fejezete óta várva várt újabb Tolkien-megfilmesítés, "A hobbit - Váratlan utazás - The Hobbit: An Unexpected Journey" muzsikája (rögtön két verzióban: egy egy- és egy kétlemezes változatban), melyhez Peter Jackson ismételten Howard Shore-t kérte fel komponistának. Az elmúlt hónapokban a limitált megjelenések terén vívott kiadói harcban pedig ezúttal a La-La Land Records lép majd színre többek között Ennio Morricone az "Aki legyőzte Al Caponét - The Untouchables"-hez, valamint Michael Kamen a "Die Hard 3: Az élet mindig drága - Die Hard: With a Vengeance"-hez írt aláfestésével, mely utóbbival immáron teljesnek mondható a Kamen-féle trilógia complete változatainak sora. Mindezeken túl érdekesnek ígérkeznek még a kultikus művek közé tartozó "Szép remények - Great Expectations", valamint "A nyomorultak - Les Misérables" kötetek legújabb, azonos című filmváltozatához készült aláfestések is, melyek Richard Hartley, valamint a Claude-Michel Schonberg–Alain Boubill duóhoz köthetőek. A decemberi megjelenések az eddig közzétett információk alapján az alábbiak szerint alakulnak majd:  december 03.:

       Napoléon - Maximilien Mathevon (Plaza Mayor Company / iTunes)


  december 04.:

       The Untouchables (2 CD, 3500 db-os kiadás) - Ennio Morricone (La-La Land Records)
       Home Alone 2: Lost In New York (2 CD, 3000 db-os kiadás) - John Williams (La-La Land Records)
       Die Hard: With A Vengeance (2 CD, 4000 db-os kiadás) - Michael Kamen (La-La Land Records)
       Stand Up Guys - Lyle Workman (Lakeshore Records)
       Pierino Il Fichissimo (500 db-os kiadás) - Stelvio Cipriani (Beat Records)
       Crisantemi Per Un Branco Di Carogne (500 db-os kiadás) - Piero Umiliani (Beat Records)
       ...E Cosé Divennero I 3 Supermen Del West (500 db-os kiadás) - Roberto Pregadio (Beat Records)
       Desperate Moves (500 db-os kiadás) - Stelvio Cipriani (Beat Records)
       Hawk the Slayer (1000 db-os kiadás) - Harry Robinson (BuySoundtrax)
       Tutto Tutto Niente Niente - Paolo Buonvino (Edel/Radio Fandango)
       Great Expectations - Richard Hartley (Universal)
       Far Cry 3 - Brian Tyler (Ubisoft Music)
       2001: A Space Odyssey - Alex North Dylanna (Music / iTunes)
       Ennio Morricone (2 CD) - Ennio Morricone (Self)


  december 05.:

       La Gitane / Le Léopard (500 db-os kiadás) - Claude Bolling (Music Box Records)
       Courts Métrages (500 db-os kiadás) - François de Roubaix (Music Box Records)
       The House On Carroll Street (500 db-os kiadás) - Georges Delerue (Music Box Records)
       Invader - Lucas Vidal (Lakeshore Records)


  december 07.:

       The Fitzgerald Family Christmas - P.T. Walkley (Bathing Suit Music)
       Jesus Loves Me - Marcel Barsotti (Colosseum)


  december 11.:

       Career (1000 db-os kiadás) - Franz Waxman (Kritzerland)
       I Figli Di Zanna Bianca - Stelvio Cipriani (GDM CD Club)
       Il Principe Del Deserto - Ennio Morricone (GDM/Legend)


  december 12.:

       Duello Nel Texas - Ennio Morricone (Digitmovies)
       Rosmunda E Alboino - Carlo Rustichelli (Digitmovies)
       Poliziotto, Solitudine E Rabbia - telvio Cipriani (Digitmovies)
       Padella Calibro 38 - Franco Micalizzi (Digitmovies)


  december 14.:

       Any Day Now - Joey Newman (Lakeshore Records)
       The Hobbit: An Unexpected Journey - Howard Shore (WaterTower Music)
       Save the Date - Hrishikesh Hirway (Lakeshore Records)


  december 19.:

       Amour - Various Artists (Virgin Classics)
       The Impossible - Fernando Velazquez (Lionsgate Records)
       Jack Reacher - Joe Kraemer (La-La Land Records)
       Not Fade Away - Various Artists (ABKCO Records)
       On the Road - Gustavo Santaolalla (Verve Records)
       This is 40 - Jon Brion (Capitol Records)
       West of Memphis - Nick Cave, Warren Ellis (Sony Legacy)
       Silent Hill: Revelation - Jeff Danna, Akira Yamaoka (Lakeshore Records)


  december 21.:

       Ludwig II - Bruno Coulais (Bavaria Sonor Mediathek)


  december 25.:

       Django Unchained - Various Artists (Republic Records)
       Les Miserables - Claude-Michel Schonberg, Alain Boubill (Republic Records)
       Quartet - Dario Marianelli (Decca Records)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Dunkirk
 • Blade Runner
 • Kingsman: The Golden Circle
 • War for the Planet of the Apes
 • Spider-Man Homecoming
 • The Autopsy of Jane Doe
 • Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
 • Close Encounters of the Third Kind
 • Alien: Covenant
 • King Arthur: The Legend of the Sword
 • Atlantis: The Lost Empire
 • Life
 • Colossal
 • Great Expectations
 • Jesse Stone - The Ultimate Collection
 • The Boss Baby

 • Filmzenékről röviden
 • Jigsaw
 • Hail, Caesar!
 • The Lego Ninjago Movie
 • The Dark Tower
 • Remember
 • Split
 • The Hollywood Shorties
 • Eddie the Eagle
 • Spotlight
 • Green Room

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III
 • Transformers: Rescue Bots
 • Sex Tape

 • Interjúk
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött
 • Wolf Péter: A szerencse kapuja

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi
 • A Hellraiser-filmek zenéi
 • A Válaszcsapás zenéje

 • További írásaink
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam