FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Rogue One: A Star Wars Story  Justice League  Murder on the Orient Express  Moon  Wonder Woman  The Ghost and the Darkness  It  Rebel in the Rye  The Mummy  Catch Me If You Can
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

  Beszámolók
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje
 • Hans Zimmer Magyarországon
 • Az Antonio Sanchez & Migration magyarországi koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2011 februárjának hírei

  2011 februárjának hírei
  2010. február 28.       A latolgatások bejöttek, Trent Reznor és Atticus Ross vitte el a legjobb score-ért járó aranyszobrot a hazai idő szerint február 28-án hajnalban, 83. alkalommal megrendezett Oscar-gálaesten. Ezzel a díjjal, a duó révén, a film három szoborral távozott a rendezvényről. Az esélyek alapján a legfőbb vetélytárs talán Alexandre Desplat lehetett, de "A király beszéde" tarolása nem érintette a filmzenei kategóriát. A legjobb betétdalt a "Toy Story" 3. részében hallhattuk, melyet Randy Newman szerzett és adott is elő, akinek a tizenkilencszeres Oscar-veterán (ebből pedig nyolcszor nyertesként távozó) Alan Menken, illetve a pályája során számos, elősorban indiai filmhez írt dalt                                       jegyző (eddigi három Oscar-jelöléséből kettőt díjra váltó) A.R. Rahman volt a fő konkurenciája. A jelöltek listája - a nyertesek kiemelésével - az alábbiak szerint alakult:


  Legjobb eredeti filmzene:

       The Social Network - Trent Reznor, Atticus Ross
       127 Hours - A.R. Rahman
       How to Train Your Dragon - John Powell
       Inception - Hans Zimmer
       The King's Speech - Alexandre Desplat


  Legjobb betétdal:

       "We Belong Together" (Toy Story 3) - Randy Newman
       "If I Rise" (127 Hours) - A.R. Rahman, Rollo Armstrong, Dido
       "Coming Home" (Country Strong) - Tom Douglas, Hillary Lindsey, Troy Verges
       "I See the Light" (Tangled) - Alan Menken, Glenn Slater  2010. február 26.       Február 24-én hirdette ki a Filmzenekritikusok Nemzetközi Szövetsége (International Film Music Critics Association), hogy a 2010-es évben mely zenéket tartotta a legjobbnak. Immáron hetedik alkalom, hogy az e szervezetbe tömörült online, rádiós és nyomtatott sajtós kritikusok és publicisták megnevezik az év legkiemelkedőbb filmes muzsikáit. 2010 legjobb filmzenéje John Powelltől az "Így neveld a sárkányodat" score-ja lett, az év zeneszerzőjének pedig Alexandre Desplat-t választották. A francia komponista további két elismerésben is részesült, mivel "A király beszéde" aláfestése lett a legjobb drámai filmzene, a "Szellemíró"-é pedig a                                       thriller/kaland/akció műfajon belül találtatott a legjobbnak. A török Pinar Toprak a "The Lightkeepers"-höz komponált muzsikája az év vígjátékzenéje lett, míg a legjobb dokumentumfilm-zene kategóriában Bruno Coulais győzött az "Óceánok"-hoz írt muzsikájával. A "Tron: Örökség" aláfestése a fantasy/sci-fi/horror kategóriában lett a legjobb, míg az év felfedezettje díjat a portugál Nuno Malo érdemelte ki az "Amália" score-jával. A legjobb kompozíció díját pedig Danny Elfman kapta, az "Alice Csodaországban" főtémájáért.

  A győztesek:

       Legjobb filmzene:
            John Powell - How to Train Your Dragon

       Az év filmzeneszerzője:
            Alexandre Desplat

       Legjobb filmzene (dráma):
            Alexandre Desplat - The King's Speech

       Legjobb filmzene (vígjáték):
            Pinar Topak - The Lightkeepers

       Legjobb filmzene (thriller/kaland/akció):
            Alexandre Desplat - The Ghost Writer

       Legjobb filmzene (animációs film):
            John Powell - How to Train Your Dragon

       Legjobb filmzene (fantasy/sci-fi/horror):
            Daft Punk - Tron: Legacy

       Legjobb filmzene (dokumentumfilm):
            Bruno Coulais - Océans

       Az év felfedezettje:
            Nuno Malo (Amália)

       Az év kompozíciója:
            Danny Elfman - Alice's Theme (Alice in Wonderland)

       Legjobb televíziós filmzene:
            Bear McCreary - Human Target

       Legjobb videojáték-zene:
            Oscar Araujo - Castelvania: Lords of Shadow

       A legjobb archívfelvétel-kiadvány:
            Alex North - Spartacus (Varése Sarabande)

       Az év legjobb filmzenekiadója:
            La-La Land Records

  A teljes jelöltlista a szervezet honlapján megtekinthető.  2010. február 24.       Az Amerikában áprilisban bemutatásra kerülő "Source Code" alatt végül Chris Bacon munkáját hallhatjuk, aki Clint Mansellt váltotta a zeneszerzői poszton. A rendező, Duncan Jones és Mansell a "Hold" esetében dolgozott már együtt, de utóbbi - egyeztetési konfliktusra hivatkozva - kiszállt a projektből úgy, hogy a score egy részét már meg is írta. A helyére beugró Baconnek nem volt könnyű dolga, hiszen Mansell novemberben hagyta ott a projektet, a zene felvételével pedig december közepére már végeznie is kellett, noha a film premierjéig még hónapok vannak hátra. A fiatal komponista önálló mozis munkákkal csak tavalytól jelentkezett, de előtte is csupán                                       néhány tévés produkcióhoz komponált. Ugyanakkor ezután bizonyára gyakrabban fogunk találkozni a nevével, hiszen 2005-től kezdődően, James Newton Howard állandó munkatársaként, olyan filmek zenéiben működött közre fontos pozíciókban, mint például a "King Kong", a "Lány a vízben", a "Legenda vagyok" vagy "A sötét lovag". A nemrég bemutatásra került "Gnómeó és Júlia" című rajzfilm esetében pedig a score-t Howarddal közösen jegyzik.  2010. február 22.       John Frizzell vette át Cliff Martinez helyét a "The Lincoln Lawyer" című film zeneszerzői posztján. A Matthew McConaughey, Marisa Tomei, John Leguizamo, Ryan Phillippe és William H. Macy nevével fémjelzett bestsellerből készült jogi drámához Martinez kezdte el ugyan a score komponálását, de végül a bemutató előtt két hónappal új stílust képzeltek el a film alá. Az alkotás márciusban kerül az amerikai mozikba, a filmzenét is akkortájt adják majd ki a Lakeshore Records jóvoltából.

  2010. február 18.       Carter Burwell visszatér az "Alkonyat"-szériához, mivel a befejező dupla rész zeneszerzői posztjára is őt kérték fel. Bár eddig az volt a gyakorlat, hogy a széria minden filmjéhez új zeneszerző érkezik, ez most megváltozik, és ezzel véget érnek azok a találgatások is, hogy vajon melyik ismert zeneszerző kerül a projektbe. Burwell szerződtetése persze valahol sejthető volt, hiszen a "The Twilight Saga: Breaking Dawn" rendezője, vagyis Bill Condon eddigi három filmjéből kettő ("Érzelmek tengerében", "Kinsey") esetében is Burwell volt a komponista. Stephenie Meyer sikersorozatának negyedik, záró fejezete, vagyis a "Hajnalhasadás" két részletben érkezik a                                       mozikba. Az első felvonásra ez év novemberéig kell várni, míg a második és egyben utolsó "Alkonyat" rá egy évre kerül a nagyközönség elé.  2010. február 15.       Február 13-án két nagy díjátadót is figyelemmel lehetett kísérni. A Brit Film és Televízió Művészeti Akadémia (BAFTA) a várakozásoknak megfelelően "A király beszéde" című mozit tartotta a tavalyi év legjobbjának, amely emellett még hat díjat nyert, köztük a legjobb zene kategóriájában is. A film zeneszerzője, Alexandre Desplat ötödik BAFTA-jelölését tudta díjra váltani, a szobrot Paul McCartneytól vehette át.
       A másik díjátadó pedig a Grammy volt, melyet idén 53. alkalommal tartottak meg. A legjobb score kategóriájában Randy Newman győzedelmeskedett a "Toy Story 3." aláfestésével. A legjobb betétdal az                                       "Őrült szív"-ben elhangzó "The Weary Kind" lett, így Ryan Bingham és T Bone Burnett a tavalyi Oscar- és a Golden Globe-díj után ezt az elismerést is bezsebelhette. Szintén ennek a mozinak a zenéje nyerte el a legjobb soundtrack díját is, az ezért járó szobrot az album két producere, Burnett és Stephen Bruton vehette át.  2011. február 01.       A februári hónapot nyugodtan jellemezhetjük a "lemezáradat" jelző használatával, melyben szinte minden stílusú score megtalálható, ismert és kevésbé ismert szerzőktől egyaránt. Az egyik leginkább említésre méltó kiadvány a Kritzerland révén megjelenő bővített korong, a "Gorky Park", ami mellett olyan gyűjtemény is megjelenik, mint a "Francis Lai - The Essential Film Music Collection", melyen a szerző és zenekarának előadásában hallhatók a komponista fontosabb témái. Jelen impozáns lista pedig még nem fedi le az olyan meglepetésekkel, kuriózumokkal előálló kiadók ezen időszakra vonatkozó terveit, mint a La-La Land Records vagy a Film Score                                       Mothly.  február 01.:

       Sanctum - David Hirschfelder (Varése Sarabande)
       La Herencia Valdemar - Arnau Bataller (MovieScore)
       Claustrophobia - Cato (Kiite Records)


  február 04.:

       Roma A Mano Armata (1000 db-os kiadás) - Franco Micalizzi (Beat Records)
       Il Cinico, L'Infame, Il Violento (1000 db-os kiadás) - Franco Micalizzi (Beat Records)
       Le Notti Porno Nel Mondo Ns 2 (1000 db-os kiadás) - Gianni Marchetti, Piero Umiliani (Beat Records)


  február 05.:

       Guy De Maupassant - Georges Delerue (Disques CinéMusique)


  február 07.:

       Francis Lai - The Essential Film Music Collection - Francis Lai (Silva Screen Records)
       Brighton Rock - Martin Phipps (Silva Screen Records)


  február 08.:

       The Rite - Alex Heffes (Silva Screen Records)
       Gnomeo and Juliet - James Newton Howard, Elton John (Buena Vista Records)
       My Son, My Son, What Have Ye - Ernst Reijseger (Winter & Winter)


  február 11.:

       Hindenburg - Dirk Leupolz (Alhambra)


  február 14.:

       Sounds of Love - Muzyka Miloscia Pisana - Maciej Zielinski (Polskie Radio S.A.)
       Gorky Park (1000 db-os kiadás) - James Horner (Kritzerland)
       Milosc Nad Rozlewiskiem - Stanislas Syrewicz (Polskie Radio S.A.)


  február 15.:

       Oldboy - Jo Yeong-wook (Milan Records)
       Unknown - John Ottman (Varése Sarabande)
       Musiques Pour L'Écran (2 CD) - Raymond Alessandrini (Disques CinéMusique)
       No Strings Attached - John Debney (Lakeshore Records)
       Blue Valentine - Grizzly Bear (Lakeshore Records)


  február 17.:

       Harry & Son - Henry Mancini (Quartet)
       Even the Rain - Alberto Iglesias (Quartet)
       La Herencia Valdemar II: La Sombra Prohibida - Arnau Bataller (MovieScore Media)


  február 21.:

       The Promise - Debbie Wiseman (Silva Screen Records)
       L' Incorrigible / Va Voir Maman, Papa Travaille (1000 db-os kiadás) - Georges Delerue (Music Box)


  február 22.:

       Fringe - Season 2 - Michael Giacchino, Chris Tilton, Chad Seiter (Varése Sarabande)


  február 23.:

       La Disubbidienza - Ennio Morricone (GDM)


  február 24.:

       Monster Mutt - Chris Walden (MovieScore Media)


  további megjelenések:

       A Dry White Season (1000 db-os kiadás) - Dave Grusin (Kritzerland)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Dunkirk
 • Blade Runner
 • Kingsman: The Golden Circle
 • War for the Planet of the Apes
 • Spider-Man Homecoming
 • The Autopsy of Jane Doe
 • Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
 • Close Encounters of the Third Kind
 • Alien: Covenant
 • King Arthur: The Legend of the Sword
 • Atlantis: The Lost Empire
 • Life
 • Colossal
 • Great Expectations
 • Jesse Stone - The Ultimate Collection
 • The Boss Baby

 • Filmzenékről röviden
 • Jigsaw
 • Hail, Caesar!
 • The Lego Ninjago Movie
 • The Dark Tower
 • Remember
 • Split
 • The Hollywood Shorties
 • Eddie the Eagle
 • Spotlight
 • Green Room

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III
 • Transformers: Rescue Bots
 • Sex Tape

 • Interjúk
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött
 • Wolf Péter: A szerencse kapuja

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi
 • A Hellraiser-filmek zenéi
 • A Válaszcsapás zenéje

 • További írásaink
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam