FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Rogue One: A Star Wars Story  Justice League  Murder on the Orient Express  Moon  Wonder Woman  The Ghost and the Darkness  It  Rebel in the Rye  The Mummy  Catch Me If You Can
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

  Beszámolók
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje
 • Hans Zimmer Magyarországon
 • Az Antonio Sanchez & Migration magyarországi koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - 2005 májusának hírei

  2005 májusának hírei
  2005. május 30.


       Don Alejandro de la Vega. Legutoljára 1998-ban mondták ki ezt a nevet a mozivásznon, ám Martin Campbell rendező hét év után ismét kalandra invitál minket a "The Legend Of Zorro" című filmmel. A főhőst és kedvesét újra Antonio Banderas, illetve Catherine Zeta-Jones fogja személyesíteni. A zeneszerző személyét illetően a héten hivatalosan is bejelentették, hogy James Horner-re esett a választás. Remélhetőleg ismét sikerül olyan hangulatos és színvonalas dallamokat komponálnia, ahogyan azt az első résznél tette. A filmet október 28-án mutatják be, így valószínűsíthetően a score is ekkortájt kerül majd kereskedelmi forgalomba.  2005. május 20.


       Ezt is megértük! Nyugodt szívvel dőlhet hátra minden Jerry Goldsmith rajongó: május 30-ától kapható lesz a Mesterről szóló dvd, mely a "Film Music Masters: Jerry Goldsmith" címet kapta. A kiadvány tartalmaz egy 70 perces dokumentumfilmet, mely Goldsmith karrierjét mutatja be úgy, hogy közben a családtagjai (felesége, fia, stb.), illetve rendezők (többek között Paul Verhoeven, Richard Donner, Franklin Schaffner), közeli munkatársak (Arthur Morton, Alexander Courage) is megszólalnak. Továbbá felvételeket láthatunk a "The River Wild" című film zenéjének felvételeiről is. A különféle extrákkal együtt összesen két és fél órányi játékidőt ígér a kiadó.
       A fenti, régiómentes dvd kizárólag a Music From the Movies honlapjáról rendelhető meg. Érdemes igyekezni, ugyanis a közel 7.500 Ft-os emléklemez csupán 1500 db-os példányszámban kerül forgalomba. Specifikációk: hang - stereo; képarány: 1.33:1 teljes képernyős, színes NTSC; nyelv - angol (magyar felirat nincs).  2005. május 19.


       Alan Silvestri kapta az idei Saturn-díjat. A "legjobb filmzene" kategória jelöltjei közül a bizottság tagjainak többsége a "Van Helsing" című akció / kalandfilm scorejára voksolt. Silvestri ezzel a zenével már eddig is magáénak tudhatott két díjat, ugyanis a 2005-ös ASCAP Film and Television Music Awards-ot, illetve az Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films díját ugyancsak neki ítélték.

       John Ottman végzett a "Fantastic Four" című képregény-adaptáció zenéjének megírásával, illetve felvételével. A zeneszerző a zenekarral karöltve múlt héten a Newman Scoring Stagen azon dolgozott, hogy a kompozíciója "életre keljen". Ebben segítségére volt régi ismerőse, Damon Intrabartolo is, aki a karmester szerepét töltötte be. Ezen a héten pedig a feljátszott hanganyag keverésén fáradoznak. Az album megjelenésekről jelenleg annyit tudni, hogy egy popzenei válogatás biztosan piacra kerül, a score változatról azonban jelenleg is folynak a tárgyalások.
       Ezután Ottman Ausztráliába utazik, ahol szintén egy szuperhős-produkción, a "Superman Returns" zenéjén dolgozik tovább. Saját víziójába várhatóan beleilleszti John Williams klasszikus főtémáját is.  2005. május 18.


       Június 6-ától újabb átfogó életművet tartalmazó díszdoboz kerül kereskedelmi forgalomba. Ezúttal a francia származású Michel Legrand zenéiből válogatták ki a fontosabb, illetve emlékezetesebb darabokat. A négylemezes kiadvány mintegy 5 órányi zenét tartalmaz, melyhez egy 44 oldalas könyvecskét is mellékelnek. A lemezekre többek között felkerült az 1968-as "The Thomas Crown Affair" témája, továbbá a "Never Say Never Again", a "Le Mans", valamint az "Ice Station Zebra" is. A 73 éves zeneszerző munkássága előtt tisztelgő gyűjtemény címe: "Le Cinema De Michel Legrand".

       A Harkit Records két albummal kedveskedik azon filmzenebarátoknak, akik a régi idők filmjeihez komponált muzsikát kedvelik. Mindkét score tv sorozatok zenéjét tartalmazza: az egyiket a "Honey West" című, 1965-ös produkcióhoz, a másikat pedig egy két évvel korábbihoz, a "Burke's Law"-hoz készítette - az azóta már elhunyt - Joseph Mullendore.

       A múlt héten játszották fel a Todd-AO Scoring Stage-en Brian Tyler legújabb zenéjét, mely a "The Greates Game Ever Played" című, valós eseményeken alapuló drámához készült. Ugyan a Bill Paxton által rendezett, golfról szóló film pár hét múlva elkészül, a bemutatót ennek ellenére szeptemberre tervezik. A film zenéjének megjelenése is akkortájt várható.

       Végezetül egy kis érdekesség: a tegnapi hírben szereplő, limitált példányszámú "Making the Grade" című Basil Poledouris album mára elfogyott. Úgy tűnik, eddig tartotta magát az 1000 darabos készlet.  2005. május 17.


       Újdonságokkal tarkította repertoárját a Varese Sarabande CD Club részlege. Most négy újabb csemegével szolgál, melyeket csupán május 23-ától adnak postára, ám már most előrendelhetőek. Továbbá felkerült egy ötödik újdonság is a klub menüje alá, s ez a lemez csupán nyár végén kerül a boltok polcaira, de a kiadó weblapján már most elérhető.
       Az öt újdonság közül két korongot emelnék ki. Az egyik Poledouris "Making the Grade"-je, melyből mindössze 1000 darabot dobtak piacra, a másik pedig Jerry Goldsmith "Alien Nation" című filmhez írt zenéje, amit végül visszautasítottak a készítők.

       Alien Nation (rejected score) - Jerry Goldsmith (3000 példány)
       Desiree - Alex North (2000 példány)
       Making the Grade - Basil Poledouris (1000 példány)
       The Hallelujah Trail - Elmer Bernstein (3000 példány)
       Stripes - Elmer Bernstein (nyár végétől a boltokban is kapható)  2005. május 14.


       Graeme Revell három mozifilm és egy videojáték zenéjének megírására kötött szerződést, melyek mindegyike erre az évre szól. A zsúfolt program a következőkből tevődik össze: a "Harsh Times" című akció dráma, melyet David Ayers rendez. A "The Adventures of Shark Boy & Lava Girl in 3-D", ahol a "Sin City" után ismét Robert Rodriguezzel és John Debney-vel dolgozik együtt. A harmadik filmes szerződés pedig Danny Cannon "Goal"-jához köti Revellt.
       A videojáték pedig nem más, mint a "Call of Duty 2: Big Red One". A játék első részének zenéjét Michael Giacchino jegyzi, aki azóta már a filmzeneszerzők fiatal generációjának tagjai közé került a "The Incredibles" című rajzfilmhez komponált munkájának köszönhetően.  2005. május 09.


       Tavaly év elején a Varese Sarabande jelent meg a piacon egy 6 lemezes, Jerry Goldmith válogatással. Idén nyáron a Silva Screen jelentet meg hasonló, a zeneszerző pályafutásának fontosabb momentumait tartalmazó gyűjteményt. A "Jerry Goldsmith - 40 Years Of Film Music" című kiadvány négy korongot foglal magába, melyen összesen 45 track lesz. A már jól ismert tételeken kívül lesz három egyveleg is, melyeket a Mester koncertjein hallhatott a közönség (Motion Pictures Medley, The Genereals, Television Themes Medley). A gyűjtemény előreláthatóan június 27-étől lesz megvásárolható.  2005. május 08.


       Dan Brown világszerte sikert arató kötetét, a "The Da Vinci Code"-ot Ron Howard álmodja vászonra. A zeneszerző személyét illetően Hans Zimmer-re esett a választás. S hogy az újabb együttműködés eredménye mi lesz, az majd 2006. májusában derül ki.

       Richard Linklater rendező Edward Shearmur-t kérte fel, hogy legújabb filmjéhez - mely ismételten egy álomgyári remake lesz -, a "The Bad News Bears"-hez komponáljon muzsikát. A produkció alapjául az 1976-ban készült, azonos című komédia szolgál, melyben a Walter Matthau által alakított baseballedző igyekszik egységes, ütőképes csapatot kovácsolni a játékosokból. Az új változatban Billy Bob Thorntonra hárul eme feladat. Az amerikai bemutató július 22-én lesz.
       Shearmur egyébként nemrégiben fejezte be a Rodrigo Garcia által rendezett "Nine Lives" című dráma zenéjét. A főszerepekben Holly Hunter, Glenn Close, Dakota Fanning, Jason Isaacs és Robin Wright Penn látható.

       A svájci Victoria Hall-ban május 11-én megrendezésre kerülő Jerry Goldsmith emlékkoncertet az interneten keresztül hallgathatják mindazok a rajongók, illetve filmzenebarátok, akik nem tudnak jelen lenni ezen az eseményen. A közvetítést az Escape 2 nevű helyi rádióadó vállalta el (www.rsr.ch). Az est házigazdája Jean-Phillipe Papp lesz, a zenekart pedig Dirk Brossé fogja vezényelni.
       A program a következők szerint alakul:

       * Star Trek - The Motion Picture
       * Masada - Main Themes
       * Motion Picture Medley - The Sand Pebbles, Chinatown, Air Force One, A Patch Of Blue,
          Poltergeist, Papillon, Basic Instinct, The Wind and the Lion
       * Planet Of the Apes - The Clothes Snatchers & The Hunt
       * The Generals - MacArthur & Patton
       * Twilight Zone - Twilight Zone
       * Wild Rovers - Bronco Busting
       * Forever Young - Love Theme
       * Mulan - Mulan Suite
       * Looney Tunes - Back In Action - The Bad Guys
       * Supergirl - End Title

       Dave Grusin az elmúlt hat évben nem írt zenét mozifilmhez. A legutóbbi, 1999-es "Zuhanás" ("Random Hearts") óta nem találkozhattunk nevével a vetítőtermek vásznain. Most viszont - az immáron 71 esztendős zeneszerző - visszatér, ugyanis elvállalta a Mark Rydell rendezésével készülő "Jump Shot" című film zenéjét. Grusin és Rydell korábban már dolgoztak együtt az "Aranytó" ("On Golden Pond"), és a "For the Boys" című projekteken. A jelenleg forgatás alatt álló produkciót a tervek szerint még ebben az évben bemutatják.

       Chris Van Allsburg író "Zathura" című könyve alapján készülő, azonos című sci-fi zenéjét John Debney-re bízta a Columbia Pictures. A filmet Jon Favreau fogja rendezni, akivel egy alkalommal már együttműködött Debney az "Elf" című produkcióban. A filmet várhatóan ez év novemberében kerül a mozikba.  2005. május 01.


       Várható májusi megjelenések:


  május 03:

       Star Wars Episode III: Revenge Of The Sith - John Williams (Sony Music)
       Ladies In Lavender - Nigel Hess (Sony Music)
       Hitchhiker's Guide To The Galaxy - Joby Talbot (Hollywood Records)


  május 10:

       House Of Wax - John Ottman (Varese Sarabande)
       Carrie - Pino Donaggio (Varese Sarabande)
       Hitman: Codename 47 / Hitman 2: Silent Assassin (2 cd) - Jesper Kyd (La-La Land Records)
       Music From The Films Of Steven Spielberg (2 cd) - Various Artists (Silva Records)


  május 17:

       Hour Of The Gun - Jerry Goldsmith (Varese Sarabande)
       Spartacus (1000 db-os, dedikált kiadás) - Randy Miller (Intrada)


  május 24:

       Guys And Dollars - Earl Rose (Varese Sarabande)
       Black: Film Music - Stanley Black (Chandos)
       Cinderella Man - Thomas Newman (Decca Records)

  Vissza az aktuális hírekhez                                         Vissza a lap tetejére


  További kritikáink
 • Dunkirk
 • Blade Runner
 • Kingsman: The Golden Circle
 • War for the Planet of the Apes
 • Spider-Man Homecoming
 • The Autopsy of Jane Doe
 • Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
 • Close Encounters of the Third Kind
 • Alien: Covenant
 • King Arthur: The Legend of the Sword
 • Atlantis: The Lost Empire
 • Life
 • Colossal
 • Great Expectations
 • Jesse Stone - The Ultimate Collection
 • The Boss Baby

 • Filmzenékről röviden
 • Jigsaw
 • Hail, Caesar!
 • The Lego Ninjago Movie
 • The Dark Tower
 • Remember
 • Split
 • The Hollywood Shorties
 • Eddie the Eagle
 • Spotlight
 • Green Room

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III
 • Transformers: Rescue Bots
 • Sex Tape

 • Interjúk
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött
 • Wolf Péter: A szerencse kapuja

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi
 • A Hellraiser-filmek zenéi
 • A Válaszcsapás zenéje

 • További írásaink
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam