FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    The Final Countdown  Mandy  The Aeronauts  Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker  Star Wars - Episode VIII: The Last Jedi  Bosch  Jerry's Recall  Home Alone  The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1  Robocop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

  Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Robert Folk (biográfia, filmográfia)
         ROBERT FOLK

  "Úgy vélem, egyike vagyok a nyugati partvidék legeklektikusabb komponistáinak. Minden műfajon belül volt már lehetőségem filmzenét szerezni, és remélem, hogy ez a színesség a jövőben sem változik majd."  született: 1949. március 05., New York, Egyesült Államok
  iskolája: Julliard School of Music       Hollywood olykor ok nélkül feledkezik meg vagy vesz félvállról olyan komponistákat, akik ezt nem feltétlenül érdemlik meg. Robert Folk ezen személyek egyike: a nyolcvanas és a kilencvenes évek során számtalan alkotáshoz szállított zenei kíséretet, s bár ezek döntő többsége nem blockbuster volt, zenei szempontból mégis minőségi és emlékezetes produkcióknak számítottak. Ám minthogy - általánosságban tekintve - a filmek viszik magukkal a zenét, a szerző életművével szerény mértékben szokás foglalkozni, holott egy megbízható kaméleonnak is nevezhetnénk, hiszen az alkotások színvonalától függetlenül megannyi stílusban volt már képes magas szintet hozni. Minőségi munkáira példaként említhetnénk "A fűnyíró ember 2.: Jobe háborúja - Lawnmower Man 2: Beyond Cyberspace" sötét score-ját vagy a "Távol az otthontól - Miles from Home" című dráma csodálatos dallamait, illetőleg olyan, hazánkban is közkedveltnek számító komédiák kíséreteit, mint a "Rendőrakadémia - Police Academy" és az "Ace Ventura 2.: Hív a természet - Ace Ventura: When Nature Calls".

       "A kései hatvanas években kezdtem pályafutásomat gitárosként, illetve zongoristaként. Számtalan rockbanda hívott játszani Bostonban és környékén, s a fő életcélom ekkoriban még az volt, hogy dalszerző legyek" - mesélte a komponista, aki bár vérbeli klasszikus zenész családból származott (minthogy a szülei és a lánytestvére egyaránt hegedültek), a Beatles-jelenség hatására leginkább ezen stíluson belül képzelte el jövőjét. Bár már gyermekkorától kezdve figyelemmel kísérte a filmek alatt elhangzó muzsikákat, csupán szakmai szempontból követte azokat bizonyos mérvű kíváncsisággal fűszerezve, amiatt, hogy ki miként közelít meg zeneileg egy adott témát. A Juilliard School of Musicon folytatott tanulmányévei során mindent megtett azért, hogy a lehető leghosszabb időt tölthesse el a karon: a mintegy tíz év során koncertdarabokat írt, illetve különféle lehetőségeket ragadott meg annak érdekében, hogy iskolai juttatásokban, támogatásokban részesüljön. Ezen időszak alatt történt, hogy egyik korrepetáltjának apja megkérte őt a "The Planets" című dokumentumfilm zenéjének elkészítésére, amit el is vállalt, s az ezen keresztül szerzett élmény, illetve varázs olyannyira megragadta őt, hogy a nyolcvanas évek hajnalán Los Angelesbe utazott, ahol alig másfél hónap múlva már alá is írt egy szerződést a Fox "Savage Harvest" című kaland-thrillerével kapcsolatban. Első nagyobb sikerét az 1984-es "Rendőrakadémia" hozta meg számára, melynek aztán hat folytatása készült, s ezek mindegyikéhez ő szállíthatott kíséretet. Az elismerések mellett ennek folyománya, hogy mai napig meghatározó szerepet töltenek be filmográfiájában a vígjátékok, melyeken belül olyan alkotások alatt hallhatjuk dallamait, mint például a "Legénybúcsú - Bachelor Party", az "Ásó, kapa, nagykaland - Honeymoon Academy", a "Haláli fegyver - Loaded Weapon", a "Kő’ egy csapat - In the Army Now", a "Potyázók a portyán - Booty Call" vagy a már említett "Ace Ventura 2.: Hív a természet".
       Bár a nyolcvanas évek során drámákhoz is felkérték ("Bíborszív - Purple Hearts", "Távol az otthontól"), karrierje a kilencvenes években vált igazán színessé, mivel olyan projektek is megtalálták őt, mint "A vadak ura 2. - Beastmaster 2: Through the Portal of Time" és a "Végtelen történet 2. - The NeverEnding Story II: The Next Chapter" című kalandfilmek, a Lesli Linka Glatter által rendezett thriller, az "Életveszély - State of Emergency", továbbá azon akciófilmek, és akcióvígjátékok, mint mondjuk "A terror iskolája - Toy Soldiers", "A Paradicsom foglyai - Trapped in Paradise", a "Mindhalálig - Maximum Risk" vagy a "Nekem 8 - Nothing to Lose". Filmográfiájának komédiák és egyéb stílusok alkotta arányát egy alkalommal így kommentálta: "Pályatársaim többségéhez hasonlóan alakultak a dolgok az én esetemben is: amivel az első sikeredet eléred, azzal foglalkozol majd a legtöbbet. Ha olyan alkotásokat nézünk, amelyek húsz és százmillió dollár közötti büdzsével bírnak, akkor azoknál biztos olyan szerzőt keresnek majd fel, akinek az adott műfajon belül van renoméja. Jómagam is így jártam, s ennek köszönhető, hogy az egymást követő azonos műfajú felkérések közé beékelődő egyéb produkciók üdítőleg hatnak rám". Munkásságának egyik legérdekesebb momentumára 2011-ben került sor, amikor is a Roland Joffé által rendezett koprodukciós drámához, a "There Be Dragons"-hoz kérték fel, miután a tesztvetítéseket követő negatív kritikákra hivatkozva a film első verzióját újravágták, az ahhoz komponáló Stephen Warbecket pedig művével együtt kitették a producerek.

       A filmzenék mellett Folk nevéhez számtalan koncertdarab is fűződik (szimfóniát éppúgy készített már, mint kórusművet vagy kamaradarabot), az Oszakai Világkiállításra pedig az Amerikai Balettintézet részére "To Dream of Roses" címmel balettet is szállított, melyet a London Symphony Orchestra közreműködésével rögzített. Egy alkalommal azt kérdezték tőle, hogyan képes párhuzamosan foglalkozni mindennel, és milyen főbb különbségeket tud említeni koncerttermi, illetve filmes munkái között: "Azok a technikák, melyeket a komolyzenei darabjaim során, illetőleg rock ’n’ roll zenészként alkalmazok, a score-jaimból táplálkoznak. A különbségek pedig meglehetősen egyszerűek: egyfelől míg a filmek esetében te egy csapat része vagy, és amikor zenét írsz, akkor a rendezői utasításoknak és a saját elképzeléseidnek egyaránt meg kell felelned, addig a komolyzenék esetében csak te vagy, valamint a zenéd, melynek stílusát, illetve hangulatát önmagad határozod meg. További lényegi különbség, hogy a moziknál kevés idő áll rendelkezésedre, a másiknál azonban annyi, amennyire szükséged van" - válaszolta.

       Robert Folk, amellett, hogy zeneszerző, muzsikus és karmester, jó ideje tagja az Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), valamint az American Society of Composers, Authors and Publishers (ASCAP) bizottságának is. Kedvenc projektje pedig mai napig a Gary Sinise által rendezett "Távol az otthontól", melynek főszerepében Richard Gere látható: "Ezen munkát élveztem eddig a legjobban. Valószínűleg azért, mert megható a történet, amely bár rendkívül drámai, csodálatos helyszíneken játszódik. Szeretnék több ehhez hasonló lehetőséget kapni a jövőben" - nyilatkozta a szerző, aki emellett még a "Bérbarátnő álomáron - Can’t Buy Me Love" című romantikus vígjáték szerelmi témájára, illetőleg balett munkáira a legbüszkébb.

  Kulics László


  Filmográfia:

  2015: Revelation
           Silent Life
  2013: The Secret Village
  2011: Underground
           Elephant White
           There Be Dragons
  2008: Beethoven's Big Break
  2006: Van Wilder 2: The Rise of Taj
  2005: American Pie Presents Band Camp
           Back in the Day
  2004: El sol de los venados
           In the Shadow of the Cobra
  2003: Thanksgiving Family Reunion
  2002: Boat Trip
           40
           Kung Pow: Enter the Fist
  2001: All the Queen's Men
  1999: Thumb Wars: The Phantom Cuticle
           Held Up
           You're Dead...
           The All New Adventures of Laurel & Hardy in 'For Love or Mummy'
  1998: The Jungle Book: Mowgli's Story
           Major League: Back to the Minors
  1997: Nothing to Lose
           Boys Life 2
           Booty Call
  1996: Maximum Risk
           Lawnmower Man 2: Beyond Cyberspace
           Rule of Three
  1995: Theodore Rex
           Ace Ventura: When Nature Calls
           Family Reunion: A Relative Nightmare
  1994: Trapped in Paradise
           Nunzio's Second Cousin
           A Troll in Central Park
           In the Army Now
           Search and Rescue
           State of Emergency
           Two Fathers: Justice for the Innocent
  1993: Sworn to Vengeance
           Shadowhunter
           Loaded Weapon
           The Princess and the Cobbler
  1992: Mario and the Mob
  1991: Rock-A-Doodle
           A Climate for Killing
           Beastmaster 2: Through the Portal of Time
           Toy Soldiers
  1990: The Neverending Story II: The Next Chapter
           To Dream of Roses
  1989: Honeymoon Academy
           Happy Together
           Wicked Stepmother
  1988: Jesse Hawkes (tévésorozat)
           Miles from Home (1988)
  1987: Faerie Tale Theatre (tévésorozat)
           Can't Buy Me Love
           Police Academy 4: Citizens on Patrol
           The Room Upstairs
  1986: Combat High
           Police Academy 3: Back in Training
           The Twilight Zone (tévésorozat)
           Stewardess School
           Odd Jobs
           Prince of Bel Air
  1985: Stitches
           Police Academy 2: Their First Assignment
           Tall Tales & Legends (tévésorozat)
           Thunder Alley
  1984: Bachelor Party
           Purple Hearts
           Police Academy
           Falcon Crest (tévésorozat)
  1983: Hart to Hart (tévésorozat)
           Knots Landing (tévésorozat)
           The Planets
  1982: The Slayer
  1981: Savage Harvest
  További kritikáink
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila
 • The Beyond (L'Aldila)
 • Ready or Not
 • Gemini Man
 • Dora and the Lost City of Gold
 • Watchmen
 • Angel Has Fallen
 • Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw
 • True Lies
 • Shaft (1971)
 • Shaft (2019)
 • Alien: Resurrection

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam