FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Van Helsing (Alan Silvestri)    VAN HELSING   (2004)
   


    

     zene: Alan Silvestri
     vezényel: Alan Silvestri
     kiadás éve: 2004
     kiadó: Decca Records
     játékidő: 42:53
       Gabriel Van Helsinget egy titkos rend szerzetesei képezték ki a gonosz elleni küzdelemre. Legújabb küldetése, hogy Drakula gróf hatalomra törését megakadályozza. Ebben segítségére van a rend egy barátja, valamint megannyi harci kütyü, mellyel leginkább Batmanre, vagy James Bondra hasonlít. Elindulnak hát, hogy Erdélyt felszabadítsák a sötét erő uralma alól. Ezen kalandjuk során nemcsak vámpírokkal, hanem vérfarkasokkal és Frankeinstein teremtményével is szembeszállnak. Küldetésükben egy helybéli lány is segítségükre lesz, a bájos Anna személyében, kinek célja meghalt rokonainak lelki nyugalma, amit addig nem kapnak meg, míg Drakula életben van. Mindeközben Van Halsing múltjával kapcsolatos kérdéseire is választ szeretne kapni, melyek közül a legfontosabb: ki is ő valójában?
       A mitikus személyek és képregényhősök megjelenítése Hollywoodot mindig is nagy bevételi forrással kecsegtette. Van Helsing már a Coppola rendezésével készült Draculában is feltűnt - Anthony Hopkins alakításában -, s úgy gondolták, karaktere megér egy önálló filmet. Így hát átkeresztelték Abrahamról Gabrielre, majd felkérték Hugh Jackmant, hogy keltse életre az újdonsült hőst. Adott volt a hős és a gonosz, akik - bájos hölgyek személyében - segítőkész társakat is kaptak. Ebből a szempontból mindkét oldal nyertes. A rendezést rábízták Stephen Sommers-re, aki a felkérésnek eleget téve elutazott a napfényes sivatagból a komor, sötét Erdélybe, és máris kezdődhetett is a forgatás.
       Bár a film látványosra sikerült, és zeneileg is a toppon van, összességében mégis hagy kívánnivalót maga után. Egy pergő kalandfilm, tele rémekkel, akcióval, viszont a kerettörténet akadozik és jellegtelen. Két összecsapás között megállnak a szereplők és elmesélik, miért is vannak itt, kinek mi a célja, múltja, de ez kevés. Hugh Jackman rendkívül jó választás volt ehhez a kemény, mégis jóvágású karakterhez, viszont Drakula nem lett annyira félelmetes, rideg, ahogyan azt várnánk és Kate Beckinsale-nek is csak a korhű ruhák álltak jól.

       A zene elkészítésére Alan Silvestrit kérték fel, akinek Sommers filmes víziói nem idegenek, hiszen "A múmia visszatér"-ben már dolgoztak együtt. A zenét hallgatva ez a döntés rendkívül jó ötlet volt, ugyanis hozta a tőle megszokott színvonalat, stílust és hangszerelést. Silvestri ehhez a sötét, legendásan gonosz teremtményekkel teletűzdelt kalandfilmhez tökéletes zenét írt.
       Igencsak meglepődtem, és kicsit el is keseredtem, mikor először hallottam a "Transylvania 1887" című számot, ugyanis a kezdés teljesen megegyezik Zimmer "Backdraft"-zenéjével (azon belül a "Burn It All" című számmal). Csakhamar elbúvik ez a dallam, de mindvégig ott lapul a háttérben. A vonósok által életre keltett dallamok hatása olyan, mintha egy időgéppel utaznánk vissza több, mint 100 évet a legenda helyszínére. A kórus baljós hangszíne teszi igazán sötétté az egész művet. A "Burn It Down!" dinamikus kezdetétből visszavesz Silvestri, s lassú, fenyegető dallamokkal tereli tovább a feszültséget. 1:44: itt csapja fel a fejét egy rövid, ám számomra nagyon is aranyat érő motívum. A zenekar - csakúgy, mint a vásznon menetelő tömeg - lincshangulatban úszik, a kórus pedig sopánkodó hangon követi. Az erőteljes dobok és a sötét, néhol merengő fúvósok rendkívül erőteljes zenét keltettek életre. A "Werewolf Trap" segítségével tovább kalauzol minket Silvestri e mitikus világban, s egy pillanatra győzelmet sejtető hangok ütik fel fejüket, ám mire észbe kapnánk, a sötétség és rettegés elnyomja ezt a csöppnyi diadalt.
       A kalandfilmek során szinte elkerülhetetlenek azok a jelenetek, mikor kedvenc főhősünk - jelen esetben Van Helsing - egyedül, vagy segítőivel egyetemben csodás tájakon utazik keresztül, hogy elérkezzen arra a helyre, hol a gonosszal szembeszállhat. Sommers filmjében sincs ez másként, s míg a vadregényes, hó födte csúcsokon keresztül vágtatnak Van Helsingék, addig Silvestri a filmhez komponált legjobb zenéjét tárja elénk. Igazi menetelős zene, a tőle megszokott stílusban: az egész zenekart felhasználja, hogy a film képi világát még emlékezetesebbé tegye.
       Az "Attacking Brides" az első vámpír - Helsing találkozó tiszteletére íródott. Ettől függetlenül nem egy megható, könnyeket előcsaló szám, hanem fordulatokban gazdag, összecsapáshoz illő mű, melynek elején a vonósok által előcsalt dallamok kuszasága tökéletesen illusztrálja a repkedő vámpírokat. A hátralévő részben pedig az előzőekben megismert részeket keveri egybe, bontja tovább, vagy szakítja meg a feszültség kiteljesedése céljából. A dobok úgy dübörögnek, hogy azt várjuk, mikor szakadnak be. A kórus előadásmódja pedig leginkább egy vallásos szertartáshoz illik. Bár a ritmus és a hangszínek folyamatosan váltakoznak, a zenét végig a "Backdraft"-et idéző dallam vezeti, mely gyermeki csintalansággal bujkál az erőteljesebb dallamok között. A zene ettől kezdve válik igazán karakteressé, keménnyé, hisz tudjuk, mivel állunk szemben. A "Dracula's Nursery"-nél tapasztaljuk először a zenekar "megpihenését". Hosszú, elnyújtott, feszültséget keltő várakozások sorát halljuk és a gonosz diadalittasnak tűnő motívumát. Kellemes szinti dallammal nyit Silvestri, melybe olyan tempóval csap bele a zenekar, amire rögtön felkapjuk a fejünket. A nyitódallamot úgy adják elő, mintha sietnének valahová, és gyorsan le akarják tudni a felvételt. Visszatér az a dallam, mely a "Burn It Down!"-ban annyira megtetszett nekem. A különféle teremtmények (vámpír, vérfarkas) tételei között csapong a zenekar.
       A "Journey To Transylvania" dallamaival köszönti hallgatóit a "Transylvanian Horses", mely egy perc (és egy remekül megválasztott lecsapás) után a feszültségnek enged teret, hogy aztán a hős motívumának elhangzásával ismét harcba szállhassunk a virágzó világunkat fenyegető gonosz ellen. A zene ritmusa hasonlít a lódobogáshoz, ami teljesen kézenfekvő és megszokott jelenség olyan esetekben, mikor a szereplők lovon vagy fogattal menekülnek.
       Egy kicsit beteges hangulatú báli zenét ismerhetünk meg a kilences szám hallgatása közben. Alapvetően kellemes zene lenne, viszont a hegedűs szólójának hangszíne kilóg a sorból, és nem igazán épp elmére vall. De milyen más báli zenére táncolna egy csapat vámpír? Ez tökéletesen megfelel nekik. Természetesen Van Helsing is beugrik a buliba és megmenti a fogságba esett Anna Valerious-t, amit pillanatról pillanatra nyomon követ a zene. A "Who Are They To Judge?" berobbanásakor a vonósok követik az ütős hangszerek cseppet sem lágy előadási módját. A kemény kezdet aztán szépen lelappad, és kellemes véget ér: tipikus Silvestri. Elérkeztünk a végső csatához: ha lehet, még sötétebb és keményebb összecsapás előtt állunk. Hol lágyan szárnyal a zene, hol pedig eldurvul, s ezáltal, mint egy pingpong labda csapong a két ellentétes hangulat között A kórus baljósan konstatálja az eseményeket, de ekkorra ez is megszokottá válik. A szintetizátorral szolgáltatott alapütem tökéletesen összetartja a különböző karakterek dallamát. Természetesen a legerősebb Van Helsing és Dracula küzdelme.
       A zárótétellel a drámaiság oltárán is áldoz Silvestri. Fájdalmas hegedűk, hárfa és síró kórus búcsúztatja a hősnőt. Néhol - ilyenkor szokásos módon - megkondul a harang, hogy még fájdalmasabbá tegye a halált. A fájdalom megszakad a közepe táján és megkönnyebbültebbé válik a zene, mikor Anna és rég halott családtagjainak lelke a mennybe száll. Furulyaszólam követi nyomon az eseményt. Kicsit "The Mummy Returns"-ös hangulat üti fel a fejét, amit meg is tart. Az utolsó másodpercekben természetesen visszaköszön a kemény hőst szimbolizáló taktus, jelezvén: sok megoldásra váró ügye maradt még.

       A filmet végignézve több kellemes dallamú zenét is komponált Silvestri, viszont az albumra ezek közül csak az utolsó tétel került fel. Ebből adódóan a lemez többnyire pörgősebb dallamokat tartalmaz. Hallgatása közben kiérződik, hogy korábbi műveinek hangulatát is belecsempészte Silvestri (pl: "Predator", "Volcano", "Eraser", "The Mummy Returns"), de ez nem zavaró, mivel ahogy felbukkannak ezen elemek, máris megváltoznak, tehát finoman, módjával fűzte bele. Remekül helytállt és egy korrekt filmzenét komponált.
       De ne csak a zenéről beszéljünk, hanem a lemezt körülvevő körítésekről is. Ezt vizsgálva csak erősödik bennünk a tudat, hogy egy kifejezetten igényes kiadást tartunk a kezünkben. Túl azon, hogy a borítót kihajtogatva az egyik legpolgárpukkasztóbb dologgal, egy poszterrel állunk szemben, a borítón tisztességgel fel vannak tüntetve, kik segédkeztek a zene hangszerelésénél, előadásában illetve felvételénél. Ezen kívül találunk még két reklámot, melyek arra buzdítanak, hogy vegyük meg a képregényt és a könyvet. Azonban ezt leszámítva tényleg igényes képeket válogattak be és az egész elrendezés, színvilág hozza a film hangulatát. Egy dolgot sérelmezek, az pedig a számok időtartamának elhagyása. Nem értem, miért jó, ha nem tűntetik fel. A lemezen található pár olyan extra, mely korlátozza a cd játékidejét. Játékbemutató, képregény ajánló, képgaléria, intro. Az átlagos filmzenei kiadások közül a Decca ki szokott tűnni azzal, hogy ilyeneket tesz albumaira (pl: "A Beautiful Mind", "Gladiator").


  Kulics László
  2004.07.10.
  Tracklista:

    1. Transylvania 1887 (1:26)
    2. Burn It Down! (4:46)
    3. Werewolf Trap (1:53)
    4. Journey to Transylvania (1:33)
    5. Attacking Brides (5:02)
    6. Dracula's Nursery (5:46)
    7. Useless Crucifix (2:35)
    8. Transylvanian Horses (3:55)
    9. All Hallow's Eve Ball (3:01)
  10. Who Are They to Judge? (2:00)
  11. Final Battle (6:28)
  12. Reunited (4:23)


  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás

  Emesz Csaba

  Gregus Péter

  Szabó Csaba

  Tihanyi Attila
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  Elektra

  Eraser

  The Music of "Van Helsing" (DVD)

  Predator

  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam