FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - The Terminal (John Williams)    THE TERMINAL   (2004)
     Terminál


    

     zene: John Williams
     vezényel: John Williams
     kiadás éve: 2004
     kiadó: Decca Records / Universal Music
     játékidő: 57:58
       Amikor a mester ki sem lát a már-már sorozatszerűen gyártandó zenéi közül, és nem tudja eldönteni, mikor melyik korábbi Harry Potter-, vagy Star Wars-jelenet alatti témáját komponálja át úgy, hogy az aktuális folytatásban helye legyen, akkor jön Spielberg, és leforgat egy színvonalas, szórakoztató történetet, amolyan karosszékben ücsörgős, könnyed hangvételű mesét. Szól régi barátjának, hogy természetesen számít rá, Williams pedig, legyen bármennyire is elhavazva a felkérésekben, ismét szakít időt arra, hogy egy kicsit ő is kikapcsolódjon. Így születik meg huszonegyedik közös munkájuk gyümölcse, a "Terminál", egy vidám, romantikus történet a hozzátartozó, 60-as éveket idéző, jazzes hangvételű muzsikával, amely nélkülözi a manapság egyre jellemzőbb izzadtságszagot.

       A történet nem meglepő módon egy repülőtéri terminálban játszódik New Yorkban, ahová egy kis kelet-európai országból, Krakóziából érkezik főhősünk, Victor Navorski (Tom Hanks). A fel- és leszállás közti időtartam épp elégnek bizonyul ahhoz, hogy kishazájában államcsínyt kövessenek el, s mire hősünk az útlevél-ellenőrzéshez ér, Krakóziát nem létezőnek nyilvánítva megtagadják számára a belépést az Egyesült Államokba. Mivel vissza nem mehet oda, ami nincs, kénytelen beérni a reptéri várakozással addig, míg országában helyre nem áll a rend. Telnek a hetek, s egyre inkább beilleszkedik a valószerűtlen környezetbe, mi több, kalandos életű "helybéliekkel" találja magát egy fedél alatt. Egy légiutas-kísérő (Catherine Zeta-Jones) iránt fellobbannak szíve szerelmes lángjai, de hogy a képtelen helyzeten túl még legyen némi feszültség is, szép lassan kiderül, hogy a repülőtérfőnök nem feltétlenül kíván bonyolultabb megoldást kitalálni Victor ügyének megoldására annál, minthogy szép finoman eltakarítsa az útból.

       Az aláfestő zene mindenféleképpen John Williams kifogyhatatlannak tűnő zene munkásságának egy újabb csúcspontja. Azok számára azonban, akik Williams-t a "Star Wars", a "Harry Potter", vagy az "Indiana Jones" zenéi miatt kedvelik igazán, valószínűleg csalódás lehet majd az album, ugyanis a szűk egy órányi, 14 tételből összeálló muzsika inkább a romantikus, vidámabb vonalat követi. A legutóbbi közös Spielberg-Williams produkció során született "Catch Me If You Can"-hez hasonlóan a "The Terminal" is egyfajta kikapcsolódást jelenthet a mester számára, és ezt az album minden pillanatában lehet érezni. A klarinét-témára épülő lágy dallamvezetés ugyanúgy kiszélesedik a zenekar minden egyes szólamára, mint ahogy azt Williams-nél megszokhattuk, s még akkor is csak finoman szólalnak meg a hangszerek, amikor mindenkinek egyszerre van feladata. Az üde, könnyed jazzes harmóniákat (melyek megkomponálásában nagy segítséget nyújtott a veterán jazz-muzsikus, Benny Golson) hol a zongora, hol a vonósok építik fel, és a játékos főtéma, ami például Hans Zimmer "As Good As It Gets" című zenéjére is jellemző volt, mindig változatosan jelenik meg.

       Az album első tétele a klarinét-témával indul Emily Bernstein prezentálásában, aki amellett, hogy a Los Angeles Opera első számú klarinétművésznője, több filmzenében is szólót játszott már, például a már említett "Catch Me If You Can"-ben, a Zimmer/Badelt-duó "Pirates of the Caribbean"-jában, vagy az Oscar-díjra jelölt Randy Newman-muzsikában, a "Seabiscuit"-ben. A "The Tale Of Victor Navorski" ettől függetlenül a film végén, a stáblista alatt csendül fel (igaz, nem teljesen ebben a formájában), mégis ez foglalja leginkább össze az album hangulatát. Itt bontakozik ki szép apránként a könnyed téma, amelyet olykor felvált az egész zenekar, de sosem veszi át a főszerepet a szólótól, melyet folyamatosan tangóharmonika kísér. A motívumokból egyértelműen felismerhető Williams zenei felfogása, széles zenei repertoárjának minden vidámabb melódiája felidéződik pillanatokra: "Home Alone", "Hook", "Sabrina". A második, egyben az album leghosszabb tételében a harmonika és a markánsan oda-odakontrázó zenekar folytatja a könnyed, tangót idéző stílust, majd a tétel felénél felcsendülnek a romantika motívumai, és átvált a lágy érzelmes dallamokba. Zárásként egyszerű zongoraszólót ágyaz körbe halk zenekari háttérrel, emelve a zene szépségét. A jazz-es jellegű zongorafutamokat Randy Kerber játsza, aki szintén nem ismeretlen név filmzenei berkekben, James Horner utóbbi zenéit hangszerelte ("Iris", "A Beautiful Mind", "Windtalkers", "Radio", "Troy"), de szólót zongorázott a szintén Horner által komponált "The Spitfire Grill"-ben, vagy a Williams-féle első Harry Potter-zenében.

       A harmadik "A Legend Is Born" című tétel első hangjai a "Sleepers"-t idézik vissza, a bekapcsolódó gitárjáték és az azt követő teljes zenekari megszólalás pedig teljesen western-hangulatú. Tétel végére visszatér a főtéma, és megállapítható, hogy Williams mesterien ért a fülbemászó, könnyen megjegyezhető dallamokhoz, és még mindig vannak tartalékai, új megoldásai. A "Victor and His Friends" fantasztikus lendülettel indul, mocorog az ember a székében hallgatás közben. Igazi kikapcsolódás, minden pillanata élvezet, úgy váltogatja a szólamokat. A lendület később alábbhagy, visszakanyarodik a romantikus témához, a tipikus Williams-harmóniákat kürtfanfárral ötvözi, markánsan belépnek a vonósok, már-már hátborzongató gyönyörűséggel. Újra szerepet kap a zongora, melyet a zenekaron kívül szólóbőgő is kísér, tétel végén pedig a már várt főtéma csendül fel. Az ezt követő tételekben az eddig megismert motívumokat variálja, a váltás mindig jókor jön, és egy pillanatig sincs rossz szájíze az embernek, ahogy merül bele az ismerős témákba. A hetedik, szimplán jazzre alapuló "Jazz Autographs"-t az album egyik legjátékosabb tétele követi, a "Refusing To Escape". A vonósok pengetésére épülő zenébe idővel beilleszkedik a klarinétszóló, a hangulata kicsit Thomas Newman vidám tételeit idézi (egér-téma a "The Green Mile"-ból például).

       Az album hangulatától némiképp eltér, mégsem annyira zavaró, sőt kifejezetten unikumként hat a kilencedik tételben felcsendülő, igazi menetelős csindadratta-tétel, Krakózia himnusza, melyet egy csendes, romantikus, drámaibb hangvételű, harmonikára épülő melódia követ. A tizedik "Looking For Work" is a két, már ismert témából, a játékosságból valamint a romantikából épül fel. Ezt egy szintetizátoros kórussal induló tétel követi, melyből először a drámai motívumokhoz, majd a romantikához nyúl vissza. A western-hangulatot idézi a tizenkettedik "Finding Coins", de nem feledkezik meg a legeslegelső témáról sem, s ezzel zárja le az eddig elhangzottakat, hogy végül az utolsó előtti "Destiny" tételben az egész eddigi három fővonalat egy nagy egésszé összeállítva lezárhassa. Az apránként felépülő érzelmes dallamokat egy erőteljessé duzzadó zenekari felíveléssel fordítja át a főtémába, s ezzel is fejezi be a tételt. Az albumot záró "A Happy Navorski Ending" tulajdonképpen már csak egy könnyed, édes ráadás, Henry Mancini "The Pink Panther"-jének könnyebb tételeit idézi fel, mindaddig, amíg egy igazi csattanóval vissza nem hozza a romantikus tételt, és a klasszikus régi filmek szívbemarkoló gyönyörűségével ismétli meg, megszólaltatva az egész zenekart. A tétel végén pár dallam erejéig még elbúcsúzik tőlünk a klarinét, és egy egyszerű, csodaszép akkorddal pontot tesz az egyórányi maximális zenei kikapcsolódás végére.

       Williams zenetörténetének talán legszínesebb romantikus albuma a "The Terminal". Annyira könnyed, mint a mesefilmekhez komponált zenéi, ugyanakkor a felnőtt élet drámaiságát és gazdag érzelemvilágát is tökéletesen kifejezi. Frissnek tetsző dallamok, zenei kiruccanás, amolyan kinyújtózás a hétköznapok problémahalmazaiból, kellemes feledtető és megnyugtató egy óra. Érezni, hogy nincs semmilyen alkotókényszer, Williams örömmel dolgozott a témákon, nincsenek túlbonyolított motívumok, az egész egy mestermunka. Szó szerint.


  Tihanyi Attila
  2004.07.22.
  Tracklista:

    1. The Tale of Viktor Navorski (4:12)
    2. Dinner wIth Amelia (8:02)
    3. A Legend is Born (3:16)
    4. Viktor and his Friends (4:43)
    5. The Fountain Scene (5:33)
    6. The Wedding of Officer Torres (5:01)
    7. Jazz Autographs (3:45)
    8. Refusing to Escape (3:01)
    9. Krakozhia National Anthem and Homesickness (1:49)
  10. Looking for Work (3:17)
  11. Gupta's Deliverance (3:18)
  12. Finding Coins and Learning to Read (4:02)
  13. 'Destiny' ... 'Canneloni' ... and the Tale of
        Viktor Navorski Reprise (5:05)
  14. A Happy Navorski Ending (2:47)  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba

  Gregus Péter

  Kulics László

  Szabó Csaba          nem értékelte
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  The Greatest Game Ever Played

  Home Alone

  Spanglish

  War of the Worlds

  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam