FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Oscar  Captain Power and the Soldiers of the Future  Mary Shelley  Battlefield Earth  Krypton  Captain Marvel  Bless the Child  Cold Pursuit  Joe Versus the VolcanoSix Days Seven Nights  
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

  Beszámolók
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje
 • Hans Zimmer Magyarországon

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Szezon [Eastern Sugar] (Zagar)    SZEZON [EASTERN SUGAR]   (2004)


    

     zene: Zagar
     kiadás éve: 2004
     kiadó: FillCell Studio / Universal Music Hungary
     játékidő: 54:54

       "Áh, nem szeretik azok a Balatont...aki itt a környéken lakik, annak nem akkora szám ez...csak a sok turista, a drágaság meg a pucc...asszem belement egy bogár a számba..."

       A "Moszkva tér" néhány évvel ezelőtti sikere után a "Jött 1 busz" című szkeccsfilmben a "Cipők" epizóddal részt vevő direktor új alkotását már sokan várták. A 2004-es Filmszemle közönségdíját elvitt "Szezon" azonban némileg csalódás. Ha már a rendező úton-útfélen hangsúlyozta, hogy nem egy "Moszkva tér 2."-re kéne számítani, akkor talán nem az elsőszülöttel kellett volna reklámozni az új utódot. Török Ferenc ugyanis vélhetőleg összekeverte a Szezont a fazonnal, amikor ennyire látványosan száműzte (majdnem teljesen) a humort a második számú nagyobb megmérettetésből. Új filmje a legteljesebb mértékben nézhető, csak hát nem lett több, mint valami régi csehszlovák ifjúsági film XXI. századi, felnőtt változata. Nosztalgiázó mű, mely eszünkbe juttatja a kort, amikor a "Zimmer Frei" felirat előtt egymást lökdösték a német turisták, és a hazai nyaralók többsége is a magyar tengert választotta kikapcsolódásának úticéljául.
       Guli, Virág és Nyéki három vendéglátó-ipari iskolát végzett fickó, akik a buli kedvéért, és némi pénz reményében ruccannak le a Balatonhoz. Lepukkant, egykor szebb napokat látott expártüdülőben helyezkednek el pincérként, és próbálnak boldogulni. Ki így, ki úgy, csak élik az életüket, nem is gondolva a holnapra. Néhány napjukba tekinthetünk bele, azonban a filmnek egyszer csak vége lesz, mielőtt megérthetnénk, hogy a rendező mit is akart kihozni ebből az egészből.

       A Zagar név (a "Z" tetején kis ékezettel) tulajdonképpen Zságer Balázst takarja, aki a - Magyarországot kivéve - mindenhol ismert elektronikus zenész, Yonderboi csapatában bukkant fel néhány éve. Yonder "Shallow and Profound" c. albumát magasan jegyzik világszerte, csak itthon nem játszották számait a kereskedelmi rádiók, érthetetlenül. Lelassult, "downtempo" muzsikáját nagy sikerrel fogadják bármelyik klubban, de nálunk inkább csak a Náksi vs. Brunner-féle "fantasztikus" formációk kapnak terepet az érvényesüléshez.
       Zságer Balázs egy idő után úgy érezte, hogy megpróbálná saját ötleteit önállóan is előadni, ennek eredménye lett a Zagar-project. Kiegészülve Kovács Andorral (gitár, basszusgitár), Lázár Tiborral (dob), valamint Dj Bootsie-val (scratch), Kutzora Edina (vokál) társaságában született meg a "Local Broadcast". Ez a tízpontos album, - amelyen keveredik egymással a régi idők filmzenéinek stílusa valami egészen modern, teljesen eredetinek ható atmoszférával (a "Taste of Snow" például minden idők egyik legjobb magyar dala) - bátran odahelyezhető a "Shallow..." mellé. Így legalább lesz, ami megtartja a másik oldalról a "Szezon" soundtracket.

       Egy hét múlva kezdődik a szezon - adja hírül Csuja "Ízirájder" Imre. Ennek hallatára a nyitány torzított gitárjának gazdája belecsap a húrokba, és rákezd a dobos is. A viszonylag monoton, de súlyos nyitótételben kedvére tombolhat a szkreccsmester, ahogy az "Ocean's Eleven -Tripla vagy semmi" score-jának stílusában használt Hammond-orgona hatású szintetizátor szólamára egyre több hangszert pakol rá a zenekar. A Zagar erőssége abban rejlik, hogy nem pusztán számítógéppel akarják előadni a dalokat (bár a villámlást idéző effekt is valami pluszt ad a számhoz), hanem hangsúlyos szerepet kapnak az élő instrumentek is, köztük most éppen a "sorzáró" rézfúvósok. Képzavarral élve: valami modern régimódiságot érezni a "Train"-en, vagy mintha James Bond üldözés közben David Holmes kaszinós filmzenéjét hallgatná. Markáns kezdés, ami a vonat pályaudvarra érkeztével abbamarad, majd a leszállók által nyitogatott ajtók nyikorgásával, és a murvával felszórt talajon való lépések hangjaival végződik.
       A The Puzzle együttes frontembere adja elő a címadó dalt az "Eastern Sugar"-t, aminek fő vonzereje Ligeti György rekedtes hangja, ami Liam Gallaghernek, az Oasis énekesének orgánumára emlékeztet, maga a kiváló track pedig nagyon jól illene akár a Placebóhoz is. Ligeti és Zságer urak barátsága egyébként a The End nevet viselő formáció idejéből ered, amely később kettévált. Előbbi britpopra váltott, utóbbi számára meg a Zagarig vezetett az út, az acid-jazzban próbálkozó Garderobe-on át. Az eredményt ismerjük.

       A "Karcag Blues"-t nagy sóhajok vezetik fel, majd a legismertebb St. Germain számban ("Sure Thing") is hallott ruganyos gitárszólam hangjának felidézése tűnik elő, miközben a ritmusszekciót alkotó dob és csörgődob szól összehangoltan. A címbeli "blues", mint stílust kifejező szó, nem állja meg a helyét- már ha a hallgató Hobóra számít, csalódnia kell. Amit azonban kapunk, az egy programozott alapokkal megtámogatott "alföldi Texas"-muzsika, szájharmonikát utánzó hanggal, azaz olyan, amilyet a rendező is kért a zeneszerzőtől. Párbeszéddel, háttérzajokkal (kutyaugatás) kevert vibráló szerzemény lett az eredmény.
       Ismét Ligeti Györgyé a főszerep a "Where an other Sun Shines"-ban. Az album talán legjobb felvételét nem lehet csak egyszer lepörgetni, lüktető energiája magával ragadja az embert, mint viharjelzés idején a balatoni hullám. Ha így szólna egy mai magyar, átlagos popszám, panaszra semmi okunk sem lehetne. A következő dalt egy nagyfokú érdektelenség kísérte (hacsak nem a jelenetbeli, kisszámú statiszta miatt gondoltam így) szépségkirálynő-választás alatt szól a filmben: a "Miss Balaton" talán a poén kedvéért került fel a lemezre. Egyszerű, önmagába visszaforduló, szintetikus kis hangulatzenét hallunk, mely önállóan annyira talán nem is lenne értékelhető, de a partot mosó hullámokkal a háttérben kimondottan viccesnek érezhető a jelöltek nevének és tulajdonságainak felsorolása ("kedvence az almalé") a nagy eseményt lebonyolító műsorvezető narrációjával.
       "Just for Fun": ez a ghanai-magyar Veronika Sena Dagadu énekelte szám címe. Annyira sugallja a napfényes ibizai életérzést, hogy szinte hiányolja a hallgató, hogy nem került fel még valamelyik Café Del Mar-albumra. Sena (aki a társszerző is) hangja is hihetetlenül kellemes, félúton az Anima Sound System nemrég kivált Németh Juditjának, és a De-Phazz Pat Appletonjának éneke között. Ínyencség!

       Zságer Balázs és Deutsch Gábor közös diszkós ujjgyakorlata a "Party Animals", egy C64-es számítógépjáték zenéjét utánzó szintivel, nevetgélő, tapsoló tömeg zajával, ami után a "Miss Balaton" mixe foglal helyet az albumon. Ebben már nincs jelen a "harminchármas sorszámot viselő Komáromi Brigitta és a világbéke" kapcsolatának elemzése, szimplán instrumentális, és az eredetihez képest szinte fenyegetővé váló hangulatot a Yonderboi legismertebb számában ("Pabadam") felbukkant vibrafon gyors ütései teszik igazi unikummá, dübörgő basszussal megtoldva.
       Itt a rövidke "En Deux" (Kettesben), ami az üdülőben lezajlott lamúr alá lett keverve, és nem több, mint egy egyszerűen pulzáló hangokból álló muzsika, a két résztvevő hangjával, és levetett ruháinak neszével. Önmagában nem különösebben értékelhető track. A "Hol van az a nyár" már inkább az. Kutzora Edina énekli Békeffi István és Lajtai Lajos réges-régi sanzonját, amit nagyszüleink még Honthy Hannától hallhattak anno, csak most napjaink hangszerelésében szólal meg.
       Dj Bootsie van itt újra, és az ő lemezjátszója. Szkreccseléséhez a teljes Zagar-gárda asszisztál. A "Getting into Trouble" teljes joggal szerepelhetett volna a "Local Broadcast"-on is, hála absztrakt hip-hopjának és a tipikusan "zagaros" basszusgitárnak. Zárásnak pedig itt van a "Boat of Your Dream", ami a zenekar nyugisabb vonalába illik, és oboával (már ha valódi fúvóssal van dolgunk), valamint apró csilingelésekkel egyfajta vízpart-közeli hangulatot hoz létre, melyet még sirályok hangja is alátámaszt.

       A láthatóan külföldre is nyitó cd angol nyelvű borítója is igényesre sikerült. Szerencsére mellőzték a filmplakát rikítóan gusztustalan narancssárgáját, és a szétnyitható borító minden egyes képét zöldeskék réteggel dolgozták meg, így egyfajta borongós, alkonyati érzést kölcsönöztek nekik. A fotókon a szereplők és a rendező (sziluettje) mellett Zságer Balázs és egy-két forgatási jelenet is meg lett örökítve, nem beszélve a hullámok által felkorbácsolt Balatonról, amely a hátsó borító belsején tekinthető meg. A lemez designjára viszont nem fordítottak ennyi időt, az csak szimpla fehér lett.
       De azért jó, hogy eljöttünk, nem? - ezzel a filmbeli kérdéssel zárul az album utolsó száma. Ezt akár a Zagar tagjai is kérdezhetnék, és a válasz minden bizonnyal nagybetűs IGEN lenne. Jó, mert az elmúlt években a magyar mozifilmek soundtrackjei tulajdonképpen betétdalokból álltak, külön zene ritkán készült hozzájuk. Az "Ébrenjárók", a "Moszkva tér", és a "Kontroll" után itt egy újabb friss szellemiségű, jól sikerült elektronikus filmzene, amely hatására talán néhány olvasó kedvet kaphat a "Local Broadcast" megismeréséhez is. Just for Fun.


  Bíró Zsolt
  2004.10.22.
  Tracklista:

    1. Train (5:02)
    2. Eastern Sugar (4:19) *
    3. Karcag Blues (5:27)
    4. Where an other Sun Shines (3:58) *
    5. Miss Balaton (2:05)
    6. Just for Fun (4:18) **
    7. Party Animals (6:18)
    8. Miss Balaton (House Vibes Mix) (5:54)
    9. En Deux (1:37)
  10. Hol van az a nyár (3:37) ***
  11. Getting into Trouble (7:48)
  12. Boat of Your Dream (4:27)

  * közreműködik: Ligeti György
  ** közreműködik: Sena
  *** közreműködik: Kutzora Edina

  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba          nem értékelte

  Gregus Péter

  Kulics László          nem értékelte

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  Állítsátok meg Terézanyut!

  The Island

  Zságer Balázs:
  A Zagar "Szezon"-ja (interjú)


  További kritikáink
 • Bird Box
 • Dark City
 • Species
 • Venom
 • Die Hard: With A Vengeance
 • Die Hard 2: Die Harder
 • Die Hard
 • The Grinch
 • Anaconda
 • Evolution
 • Himalaya - The Rearing of A Chief
 • Bohemian Rhapsody
 • Deep Blue Sea
 • On Deadly Ground

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam