FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop  Bad Boys for Life
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Resident Evil: Retribution (tomandandy)    RESIDENT EVIL: RETRIBUTION   (2012)
     A kaptár - Megtorlás


    

     zene: tomandandy
     kiadás éve: 2012
     kiadó: Milan
     játékidő: 40:55

       Akadnak olyan moziszériák, melyek újabb és újabb részeinek megtekintése már kizárólag csak rajongóknak javasolt, s az ötödik epizódnál járó "A kaptár - Resident Evil" pontosan ilyen. Hiszen a látszólagos haladás, ami valójában egy helyben toporgás, egy tévésorozatnál még úgy-ahogy elfogadott (elvégre csak egyetlen vagy mindössze néhány hetet kell várni a következő részre), a filmek esetében, az általában több évvel később érkező folytatás okán, már kevésbé az. A Milla Jovovich és férje, Paul W.S. Anderson rendező karrierjét "A három testőr" alaposan megérdemelt bukását követően egyedül a felszínen tartó "Resident Evil" aktuálisan utolsó darabja, tehát újfent azoknak ajánlott, akiket nem különösebben foglalkoztat, hogy az adott alkotásnak mindössze olyan ideiglenes lezárása van, ahonnan legközelebb könnyen fel lehet majd venni a fonalat.
       Természetesen aki arra vágyott, újra megkapta a maga mozivásznas számítógépes játékát, ám ehhez az alkotók irányítási lehetőséget ezúttal sem csatoltak, így a hiányérzet adott, mert gyakorlatilag újra nem kapunk többet másfél órás hentelésnél. Pedig a "Túlvilág" alcímet viselő epizódhoz közvetlenül csatlakozó, visszafelé pörgetett nyitány egy kifejezetten hatásos indulást takar, és az ezúttal jégvilág alá rakott helyszínben is több lehetőség volt. Ám mindvégig a főcím marad a legérdekesebb, a hófehér környezet pedig csak a végén kap jelentőséget. A sztorira nem is érdemes sok szót fecsérelni: Alice továbbra is a vírusával a teljes világot pusztulásba döntő, megfoghatatlan Umbrella vállalat ellen küzd, aminek során minden szembejövő kreatúrát elintéz; némelyiket puszta kézzel, de legtöbbször lőfegyverrel, s mindezt olyan lassítássorozatokkal, melyek perceket tehetnek hozzá a tényleges játékidőhöz. Korábbról visszaerőltetett (Michelle Rodriguez, Sienna Guillory) és új társaival rutinosan rohan át egyik helyszínről a másikra, és ezen a ponton már tényleg csak a legnagyobb rajongókat nem zavarja, hogy a küzdelem valójában a "sok hűhó semmiért" kategóriája, elvégre egy olyan sokfejű sárkány ellen folyik, melynek minden egyes levágott feje helyére több újabb nő. Egyedüli meglepetést talán csak a totális esélytelenséget belengető lezárás okozhat, amely akár arra is utalhatna, hogy maximum már csak egy rész lapul a tarsolyban, de nyugodjunk meg: amíg esély sincs rá, hogy a stúdió a produkcióra fordított pénzének akár csak töredéke is elvész, mindig lesz egy kiskapu, miként lehet újból aranytojás kiköltésére kényszeríteni azt a bizonyos tyúkot.

       Tom Hajdu és Andy Milburn másodjára kapta meg a feladatot, hogy Alice véres táncához szolgáltasson talpalávalót. A tomandandy néven először Oliver Stone "JFK"-jénél, kiegészítő zeneszerzőként felbukkanó zörejduó első komoly munkája a 2004-es "Megszólít az éjszaka" című thrillerhez kötődik, amelyet egy igen szépen eltalált, borongós score-ral láttak el. Bár az azóta eltelt szűk tíz évben akadt valamennyire értékelhető munkájuk is (mint például "A harag sodrása - Mean Creek" meditatív gitáros-hegedűs aláfestése), ám összességében róluk mindig az jut eszembe, hogy még ha egy jól sikerült főtémára azért számíthatok is tőlük (mint az "Otthon, biztonságban - Right at Your Door"-nál is történt), az adott filmhez többnyire csak nem túl érdekfeszítő töltelékzenéket írnak, netán szétzörgik az egészet. Utóbbira a "Hívatlanok" a jó, vagyis hát rossz példa, esetleg Angelo Badalamenti "A szomszéd"-hoz születő munkájának effektekkel való megtaposása.
       Anderson sorozatába "A kaptár: Túlvilág" során kapcsolódtak be, ahol a direktor kifejezetten meg akarta újítani a zenei világot, például a szimfonikus zenekar elhagyásával is. Ezt az elgondolást hibának tartottam már akkor is, amikor kiderült, hogy az "Apokalipszis" alcímű epizód Jeff Danna jegyezte briliáns (és szimfonikus) akciózenéjét, a harmadik felvonás esetében már a "Fűrész" komponistájaként ismert Charlie Clousernek kellett volna valahogy utolérnie. Mivel a tomandandy a negyedik részben éppen pályája egyik épkézláb - ráadásul meglepő módon több tűrhetően sikerült témával rendelkező - score-ját szállította le, esély nyílt arra, hogy e világra jobban ráérezve, egy még hatásosabb elektronikus munkát dobnak össze a visszatéréskor. Ez igaz is lett a már emlegetett nyitány alá komponált darabra: a "Flying Through the Air" ugyanis egy elképesztően hatásos, tökéletes, lendületes főtéma lett, mely kétségkívül tomandandyék karrierjének csúcspontja, és hatásosságában felér a már emlegetett "Fűrész" közkedvelt zenei motívumával. A folytatás azonban megdöbbentően más, hiszen a minőségi muzsikának egy csapásra vége.

       Akad persze sikerültebb pillanat a Bassnectar és Chino Morino "Hexes" című, dubstep alapú, erősen feledhető stáblistás nótájával nyitó soundtracken, de ezekből meglehetősen keveset találunk, és valóban csak momentumokat. Ekkor rendszerint vagy a már méltatott nyitány megidézése zajlik (például: "Corridor"), vagy a "Túlvilág" témáinak felelevenítése szól (mint a "Tokyo Revisited", illetve a Silent Hillből ismerős Piramisfej kaptárbéli megfelelőinek érkezése alatt felcsendülő "Axemen"). A teljes egészében újnak tekinthető szerzemények közül az egy-két perces "Imprinted", az "It’s Help" és a "Drive Away" alkotta trió emelkedik ki; mindhárom egyfajta víz alatti hangulatot sugalló ambient, és valóban értékelhető darabok. Ahogy annak indul az "Ice Pack" is, melynek első húsz (!) másodperce kimondottan jó, s egy kidolgozott témát ígér, de aztán átvált arra a nyekergős-nyikorgós, dübörgő stílusra, amivel rengeteg probléma van. Ekkor futhatunk bele olyan, olykor egyenesen igénytelen töltelékekbe, mint a vijjogó "First Blood", az összevissza csapkodó, zizegős "Phantom Chase", illetve utóbbi testvére, a férfikórus-hangmintát bevető "Suburbia".
       A főként a Protools program révén megszülető, kevés számú élő hangszert használó szerzeményekbe Wes Borland, a Limp Bizkit bizarr jelmezeiről és pupillatakaró kontaktlencséjéről elhíresült húrnyúzója is bedolgozott, közreműködése a leginkább a "First Blood" és a "Fall Back" gitárriffjein érezhető. A kiadvány fizikai formában negyven perces, míg letölthető verziója öt perccel hosszabb. Mindkettőt a "Flying Through the Air" dubstepes, T-Mass-féle változata zárja (ez szerencsére egészen fogyasztható, és elfogadhatóan illeszkedik a korábban hallottakhoz is), de mivel a két plusz track, az "Origin" és a nőikórus-imitációt felhasználó "The End" a jobb pillanatok sorát gyarapítja, így azok is elfértek volna a CD-n.

       A borítón megtaláljuk a tomandandy pár mondatát is, mely szerint epikus zenekari hangszerelést bontottak elemeire, és ezt modern, brutális dubstepes pillanatokkal ötvözték, hogy a korábbinál nagyobb volumenű és mocskosabb szerzemények szülessenek meg. A dubstep röfögését szerencsére nem sok helyen érzékelni, bár a végeredményen javítani/rontani már úgysem tudott volna. Persze nem olyan lemezről van szó, mely egyértelműen a frizbi kategóriába tartozna, viszont csak egyetlen kiemelkedő témát kapunk háromnegyed óra alatt, másfelől Milburnék is szó szerint jobban muzsikáltak az előző résznél. Nem lehet elmenni azon tény mellett sem, hogy a már említett Jeff Danna nemcsak "A kaptár 2. - Apokalipszis", hanem a "Silent Hill - Kinyilatkoztatás" aláfestésével is bebizonyította, hogy a játékmegfilmesítések terén még akkor is lehet jól sikerült zenét komponálni, ha ezen mozik fő vonzereje tulajdonképpen az akciók közbeni mészárlásokban rejlik, a példa így adott volt. Mivel az itt tárgyalt szériával nem most találkoztunk utoljára, valószínűleg tomandandyék visszatérése is garantált, de hogy zeneileg a "Felemelkedés" alcímet hozzábiggyeszthetjük-e majd a tényleges címhez, az még kérdéses...


  Bíró Zsolt
  2013.04.18.
  Tracklista:

    1. Hexes (3:00) *
    2. Flying Through the Air (3:48)
    3. First Blood (1:12)
    4. Tokyo Revisited (2:05)
    5. Corridor (2:51)
    6. Planting (4:04)
    7. Axemen (2:47)
    8. Fall Back (1:51)
    9. Imprinted (0:56)
  10. Suburbia (2:49)
  11. Phantom Chase (2:48)
  12. End of the World (1:25)
  13. Drive Away (1:10)
  14. Ice Pack (2:03)
  15. Zombies Under Ice (2:02)
  16. It's Help (2:07)
  17. Flying Through the Air (T-Mass Remix) (3:57)

  * előadja: Bassnectar és Chino Moreno

  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba          nem értékelte

  Gregus Péter

  Kulics László

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila          nem értékelte
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  Hills Have Eyes

  Resident Evil: Apocalypse

  Saw

  Silent Hill

  További kritikáink
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila
 • The Beyond (L'Aldila)

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam