FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - The Painted Veil (Alexandre Desplat)    THE PAINTED VEIL   (2006)
     Színes fátyol


    

     zene: Alexandre Desplat
     vezényel: Alexandre Desplat
     kiadás éve: 2007
     kiadó: Deutsche Grammophon
     játékidő: 54:26
       W. Somerset Maugham a huszadik század első felének egyik legnagyobb újító hatású írójaként van számon tartva, regényei, novellái, színdarabjai tucatszámra kerültek megfilmesítésre, azonban az utóbbi évtizedekben kissé elfeledkeztek róla. A némileg hosszú hanyagolást Szabó István "Csodálatos Júliá"-ja törte meg 2004-ben, majd ezt követte az író egyik igen ismert regényének, "A színes fátyol"-nak legújabb feldolgozása. A történetet először még a harmincas években vitték vászonra Greta Garbóval a főszerepben, majd egy nem túl sikeres, ötvenes évekbeli adaptáció után a ma Hollywoodja is megcsinálta a saját értelmezését. Két igazán jó színész karolta fel a 2006-os változat elkészültét, Naomi Watts és Edward Norton a főszerepek mellett a film producerei is voltak. Az igen alacsony költségvetéssel készült feldolgozáson nem látni, hogy nem dúskáltak a pénzben a készítők, főként a gyönyörű operatőri munkát illeti a dicséret, de a színészi játék, a rendezés, illetve a látvány felelősei is igen magas szintű munkát végeztek. A filmet a kritika jól fogadta, ráadásul a nézők is kedvelték a mozit, azonban az ilyen filmdrámáknál oly fontos díjak teljesen elkerülték a "Színes fátyol"-t.
       A cselekmény egy átlagos szerelmi történetnek indul: a fiatal angol úrilány, Kitty élvezi a szülői ház minden előnyét, azonban apja és anyja már szívesebben látná, ha egy férj mellett élné tovább életét. A lánynak kapóra jön a jóképű Walter, akivel ugyan gyakorlatilag nem is ismerik egymást, mégis házasságot kötnek. A férfit Sanghajba szólítja a munka, az asszony pedig vele tart, azonban a távoli ország egyre kiábrándítóbb lesz a nőnek, aki így egy másik férfi karjaiban keresi a megnyugvást - a viszonyról azonban férje is tudomást szerez. Feleségét válaszút elé állítja: vagy a megalázó válást választja, és mehet vissza az atyai házba, vagy vele tart Kína belsejébe, egy kolera sújtotta kis faluba, ahol nagy esélye van, hogy elkapja a gyilkos kórt. A két rossz közül Kitty az utóbbit választja. Az egymástól elhidegült pár e távoli vidéken még inkább meggyűlöli egymást. Walter a kolera megfékezésével van elfoglalva, míg felesége a semmittevést megunva, a helyi apácák által működtetett árvaházban próbálja lefoglalni magát. Maugham a szerelem és gyűlölet mélységeinek igen ritka formájával ismerteti meg az olvasóját ebben a művében. A házasságban elkövetett bűn és az emiatti bűnhődés új és teljesen szokatlan, sőt egyenesen kegyetlen ábrázolása teszi ezt a romantikus művet sokkal többé az átlagos szerelmi történeteknél. Kitty és Walter különös viszonya tökéletesen ábrázolódik Watts és Norton játékában, bár előbbinek volt már lényegesen hitelesebb alakítása is, utóbbi azonban a rideg és elszánt férj szerepében igen nagy tehetségről tesz újbóli tanúbizonyságot.

       Alexandre Desplat szinte példátlan villámkarriert futott be a filmzene világában, az áttörést hozó "Leány gyöngy fülbevalóval", majd a 2005-ös "Túszdráma" óta gyakorlatilag az egyik legkeresettebb A-kategóriás szerzővé nőtte ki magát. Sajátos hangvételű elképzelései, a mainstream filmzenei irányzattól eltérő, de ahhoz nagyon közel álló alkotásai új színt vittek a kissé ellaposodó álomgyári score-ok világába. Az élet igazolja, hogy erre a vérfrissítésre óriási igény volt, hiszen Desplat-t az elmúlt években ismertebbnél ismertebb rendezők foglalkoztatták. Ugyanakkor nem képvisel valami teljesen újat, de művei többségére mégis illik a formabontó jelző is - talán e kettősség az egyik oka, hogy ennyire népszerű komponista lett. Azonban míg a hozzá hasonló stílust képviselő Philip Glass képtelen kitörni saját keretei közül, addig a francia komponistánál csak eszköz a monotonitás. Ha jónak tartja, alkalmazza, ha nem látja szükségét, akkor pedig nem - ez sokkal szabadabbá teszi őt, zenéit pedig változatosabbá, melyek ugyan szinte végig megtartják a minimalista stílus jellegzetességeit, azonban mégis változatosak, eltérőek és egyediek.

       A nyitótétel ("The Painted Veil") jelen évtized egyik legkiemelkedőbb zenei alkotása, mely filmhez íródott - és ezt mindenféle túlzás nélkül állítom -, sőt, bár nem akarok nagy szavakat használni, de nem csak a szerző életművét tekintve is igen kimagasló tétel. Három percbe sűrítve kapunk egy nagyon összetett zenét, amelyben a szintetizátoros, kissé Vangelis korai műveire emlékeztető kezdet után, a kínai zongoravirtuóz, Lang Lang hangsúlyos, monoton játéka vezeti fel a nagyzenekart, majd a távol-keleti hangszerek csoportját. A zongora vezérhangszere a tételnek, a Lang által játszott dallamocska végig jelen van, de a többi instrumentum gyakorta felülkerekedik, bemutatva valami újabb motívumot, de ezek általában gyorsan elhalnak, és ekkor újra és újra felszínre bukkannak a zongora zaklatott hangjai. Ennyire erős kezdet után nehéz megtartani a színvonalat, amit még az is nehezít, hogy a második tracknek - követve a film eseményeit - Erik Satie egyik gyönyörű zongoraműve került a lemezre. Művével, a "Gnossienne" sorozattal a szép, letisztult zongorazene kedvelőinek kötelező megismerkednie - én Desplat kiváló zenéje mellett Satie felfedezését is köszönhetem ennek az albumnak.
       Bár két, kivételesen magas szintű tétellel indít az album, azonban a színvonal ezek után sem esik vissza. A "Colony Club"-ban a főtéma zaklatott hangulata köszön vissza, a baljós vonóshangok közül előbúvó zongora itt is különös hangulatot teremt. Az ezt követő "River Waltz" esetében vissza kell fognom magam, hogy ne használjak újfent erőteljes dicsérő szavakat - holott a hallottak ezt maximálisan megérdemelnék. A keringőalapra épített zongorajátékkal, majd a belépő nagyzenekar precízen kidolgozott hangjaival Desplat az album elejének zsenialitását még fokozni tudta. Ezt a tételt a CD vége felé Lang szólójátékában is élvezhetjük, mely talán még jobb is, mint a sokhangszeres változat. A főszereplő lelkivilágát hűen tükröző sejtelmes, visszafogott és a maga egyszerűségében csodás "Kitty's Theme" már a kolera sújtotta vidék zenei megjelenítésének előfutára a score-ban. Az ezt követő, a drámaian csordogáló főtémát rejtő "Death Convoy" pedig bevezet a "Színes fátyol" aláfestésének sötét momentumai közé. Ezek sorát gyarapítja a Desplat által előszeretettel alkalmazott "búgásra" épülő "The Deal", illetve ennek továbbgondolt változata, a szintén zseniális "Morning Tears", vagy az autentikus ütős hangokat felvonultató "Kitty's Journey". A szomorú végjáték természetesen a zene egyre borúsabbá válását is okozza. A mű apróbb szépséghibája is ezekhez a tételekhez köthető, mert például a "The End of Love" igen jellegtelenre sikerült.
       Lang alkalmazása alapvetően jó húzás volt, mert nem kis szerepe van abban, hogy ennyire profi filmzenét hallhatunk. Ez tökéletesen mutatkozik meg a "The Water Wheel" vagy a "From Shanghai to London" esetében, de főleg az előbbi (közel hatperces) tétel alkalmával működik tökéletesen a zenekar és a vezérhangszer között a kémhatás. A főtéma viszont kevésbé érvényesül csak zongorán előadva, ezt a "Promenade" elején hallhatjuk is. Az album nyitányának egyfajta variációját fedezhetjük fel a "Walter's Mission"-ben keleti hangszerarzenállal felturbósítva, ezt én inkább érdekesnek nevezném, sem mint jónak. Említést érdemlő még a "Cholera" című tétel, ami viszont túlságosan is Glass műveire emlékeztet, de ettől még nagyszerű.

       A szerző 2006-ban igen erős évet tudhatott maga mögött, hiszen "A királynő" aláfestését is akkor írta, ami ehhez hasonlóan pozitív kritikát váltott ki, ráadásul Oscar-díjra is jelölték, míg a "Színes fátyol"-ért a Golden Globe-díjat haza is vihette. Az erőteljes nyitány és a kezdő hangok szinte beivódnak az ember fejébe, az első tétellel tényleg unikális dolgot adott Desplat. Azonban a folytatás sem ad alább, így az igényes komolyzenei score-ok kedvelőinek kötelező vétel ez az album.


  Gregus Péter
  2009.06.28.
  Tracklista:

    1. The Painted Veil (3:19)
    2. Gnossienne No. 1 - Erik Satie (3:24)
    3. Colony Club (2:09)
    4. River Waltz (2:24)
    5. Kitty's Theme (3:08)
    6. Death Convoy (2:50)
    7. The Water Wheel (6:21)
    8. The Lovers (1:27)
    9. Promenade (2:06)
  10. Kitty's Journey (2:51)
  11. The Deal (3:23)
  12. Walter's Mission (3:57)
  13. The Convent (0:52)
  14. River Waltz (Piano Solo) (2:27)
  15. Morning Tears (1:52)
  16. Cholera (4:23)
  17. The End of Love (4:36)
  18. The Funeral (0:53)
  19. From Shanghai to London (2:04)  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba

  Kulics László

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila          nem értékelte
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  The Golden Compass

  House of Sand and Fog

  The Queen

  The Shawshank Redemption

  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam