FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Le Sens De La Féte  Black Panther  Henry V  Star Trek: Discovery - Season 1, Chapter 1  Hook  Kincsem  Speed 2: Cruise Control  Wind River  Speed  The End of F***ing World
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

  


Beszámolók
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje
 • Hans Zimmer Magyarországon
 • Az Antonio Sanchez & Migration magyarországi koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Looney Tunes: Back In Action (Jerry Goldsmith)    LOONEY TUNES: BACK IN ACTION   (2003)
     Bolondos dallamok: Újra bevetésen


    

     zene: Jerry Goldsmith
     vezényel: Jerry Goldsmith
     kiadás éve: 2003
     kiadó: Varése Sarabande
     játékidő: 37:18
       Brendan Fraser - alias DJ - a Warner tesók alkalmazásában áll. Saját bevallása szerint kaszkadőr, ám mégis biztonsági őrként tengeti mindennapjai egészen addig, míg onnan ki nem rúgják. S hogy ne legyen felhőtlen folytatása a napnak, Dodó kacsa is beköltözik otthonába. DJ apjától - a híres szuperkém-színész Damien Draketől - furcsa üzenetet kap: meg kell keresnie a Kék maki névre keresztelt gyémántot még mielőtt az Acme megakonszern megszerezné. Az Acme igazgatója világuralomra szeretne szert tenni, s ehhez szüksége van a gyémántra. DJ "emberiséget megmentő" kalandjában a WB legnagyobb sztárjai segítik, illetve hátráltatják: Tapsi Hapsi, Dodó kacsa, Csőrike, és a többiek. A világ minden pontját feltúrják - és nem utolsó sorban feldúlják - a cél érdekében.
       A "Space Jam - Zűr az űrben" folytatásában immáron nem Michael Jordan a főszereplő, hanem Brendan Fraser. A 3D-ben tengődő rajzfilmfigurák közül szerencsére nem váltottak le senkit. Dodóék ugyanúgy hozták a szokásos esetlen, ámde céltudatos "firkák" alakját, mint ahogyan azt már több évtizeden keresztül megszokhattuk tőlük. Egyetlen személy irritált csupán a filmben: Steve Martin. Sajnos túljátszotta magát, és bár kedvelem, színészi teljesítménye szerintem itt abszolút mélyponton volt. Mindent összevetve nagyon korrektül kivitelezett filmmel állunk szemben, aminek talán nem is az a lényege, hogy jó legyen a sztorija. Látványos, mert precízen vannak a rajzfilmfigurák belefestve a valóságos képbe és a másik dolog, amit elvárunk egy ilyen produkciótól, az a poénhalmaz, melyek mennyiségére, minőségére szintén nem ad okot panaszkodni. Joe Dante-nak a "Small Soldiers - Chip katonák" című film volt az első olyan rendezése, melyben animált és élő szereplőket egyaránt alkalmaztak, így mikor aláírta a szerződést, nagyjából tudta mire vállalkozik.

       A film zenéjéhez Jerry Goldsmith segítségét kérte, amin nincs is mit csodálkozni, hiszen Dante már több alkalommal is dolgozott vele, kezdve az 1983-as "Twilight Zone: The Movie"-val. Nyugodtan lehet mondani, hogy munkakapcsolatuk gyümölcsöző volt, melynek bizonyítékai a "Szörnyecskék" első két része, az "Explorers", az "Ami sok az sokk", vagy a már említett "Chip katonák". A 20 éves ismeretség, barátság elég volt ahhoz, hogy Dante számára senki más ne jöhessen szóba a zeneszerző személyét illetően.

       "Life Story": mi mással indulhatna az album, mint a "Bolondos dallamok" főtémájával. Eme röpke 18 másodperces téma után következik Goldsmith zenéje, melynek első darabja a "What's Up?". Kedves kis zene, de egyelőre sem ez, sem pedig az azt követő szám nem ad igazán pluszt. A tétel egyébként a filmben akkor hallatszik, mikor Dodót kiteszik Warnerék. Viszont a "Dead Duck Walking" esetében már más a helyzet. Rendkívül könnyed zene veszi kezdetét, a zenekar játéka pedig káprázatos. Egymást követik a különféle hangok, hangszerek, mintha össze-vissza, kedvtől függően szólalnának meg. Egy laza kis felvezetéssel indít, mialatt DJ és Kate "megismerkednek". Aztán a zene 1:20-tól hangjegyről hangjegyre leköveti az eseményeket: üldözés a stúdió díszletei között, fel a lépcsőn, le a tetőről, miközben a Batman forgatását is megzavarják. Egy kissé menetelős részhez érkeztünk: jó lenne szedni a lábunkat, hiszen dől a WB víztornya. A zenekar minden tagja beleadja szívét lelkét a zenébe. Az "Out of the Bag" a vígjátéki elemet csipetnyi drámával, illetve kémes hangulattal fűszerezi. Éppen Damien Drake otthonában járunk egy kirúgott kacsa és egy szintén zenész biztonsági őrnek köszönhetően. A kémes hangulat megteremtéséhez főként mély dobokat, magas vonósokat és gitárt használt Goldsmith, mely abszolút jól kiemelkedik az összképből. A vége felé felcsendül a "Gremlins - Szörnyecskék" főtéma egy szelete, mely után a fúvósok szimpla vígjátéki zenét szolgáltatnak: prom-prom-prom-prom.
       "The Bad Guys": elérkeztünk Las Vegasba, azon belül is Handabandi kaszinójába, ahol nemcsak a Kék maki megoldásához szükséges kulcs található, hanem Handabandi és két társa, akik szintén eme kincsre pályáznak. A zene tele van vadnyugati stílussal, és legalább annyira csillog, lüktet, mint maga Vegas. A bunyó a balkonon veszi kezdetét és a kártyaasztalnál zárul. Az eddig megismert zenei elemeket ötvözi a vadnyugati dallamsorokkal, illetve az effektekkel. Lódobogást imitáló hangokat szolgáltat az ütős hangszerekkel, s közben gyors gitárjátékkal fejezi ki a három vadnyugati gonosz jelenlétét. A végén harangok kondulnak és a nagy "pofára esést" követő kártyahullást szépen lefelé ívelő fuvoladallammal fejezi ki. Tovább folytatódik a hajsza: immáron autósüldözésnek lehetünk szemtanúi, s a zene az előző tétel szellemében folytatódik. Gyors vonósok, határozott ütősök és az elmaradhatatlan vadnyugati dallamvilág követi nyomon hőseink utcai randalírozását. Két helyen is "megpihen" a zene, melyek közül a legkellemesebb az, mikor Handabandiék elkötik a versenyautót. A szellemesen "Car Trouble" címre keresztelt szám egy pillanatig sem untatja a hallgatót. Abszolút korrektül boncolgatja tovább az előző tétel tematikáját, tételeit.

       A Mester az 52-es körzet "szörnyparádéját" a "Drágám, a kölykök összementek" főtémájával kíséri, mely a "Thin Air" címet viselő tételben hallható. Ezt követi a körzet bemutatására szolgáló, földöntúli hatást keltó magas, vékony vokál, melyet gitárpengetés kísér. A "Hot Pursuit" ismét kémes hangulatot áraszt, mialatt DJ a kémszerkókkal ismerkedik. A kezdetben komolynak tűnő zene természetesen játékossá vélik, mindenféle hangeffekteknek köszönhetően, melyeket a legtöbb rajzfilmben, illetve vígjátékban felfedezhetünk. Lendületben és dinamikában a "We've Got Company" sem szenved hiányt. Az összefüggő dallamokat sípszó és triangulum hangjai szakítják meg. Ezt követi a harmonikás rész, jelezvén: Párizsba érkeztünk. A következő két tételben is a harmonika által életre keltett dallamokra alapozott Goldsmith, melyek közül a "Paris Street" tükrözi legtökéletesebben a francia atmoszférát.
       A "Tasmanian Devil" ugyan a címszereplő témájával kezdődik ám a tétel második fele az, ami említésre méltó. Egy pár másodpercig az afrikai erőbe csöppenünk, amihez nagyon szép zenét írt Goldsmith. Ezt a dallamot a következő számban kicsit tovább boncolgatja. A zenei alapot képező fúvósok, dobosok, valamint a rumbatök együttes játéka a "Congo"-ra emlékeztet. Sajnos itt sem tart túl sokáig ez a motívum, visszatérünk a vígjátéki elemekhez, valamint egyre inkább sejlik az Acme igazgatójának jelenléte is. A "Pressed Duck" megnevezés arra utal, mikor a kincshez közeledve Dodó megkapja az általa oly áhított "nagy követ", csak nem egy gyémánt, hanem egy szikla "személyében". A fúvósok ismét előtérbe kerülnek: tuba és kürt együttes játékát kíséri a zenekar.
       A "Re-Assembled" baljós fúvósokkal kezdődik, melybe "beringatóznak" a vonósok is, s az egész egy kaotikus dallamsorozatba torkollik, melyet kettészel a marimba hangjátéka. A végén egy magas, múlt századot idéző hegedűszólóval zárul Goldsmith zenéje. Az elborult rész leginkább a "The Mummy" akciótételeihez hasonlítható. Az utolsó tétel két részből áll, melyet pár másodperces szünet köt össze. Az első a "Bolondos dallamok" ismert elköszönő-zenéje, a másik pedig a sivatag közepén található bevásárlóközpont szignálja.

       Bár az album csupán 37 percnyi zenét tartalmaz, mégis rajta van minden szám, melyet Jerry Goldsmith írt. Sajnos ekkor már a betegsége végett nem tudta befejezni a zenét, így John Debney-t kérték fel, hogy segítsen lezárni a firkák legújabb kalandjait. Debney mindössze 16 percnyi zenét írt hozzá, mely hivatalosan nem jelent meg, csupán egy promo kiadás létezik, melyet ő maga terjesztett.
       Hihetetlen, hogy ebbe az albumba mennyi életerő, vidámság, játékosság szorult. Ha az ember nagyon szomorú és beteszi ezen lemezét a lejátszóba, tuti hogy felvidul. A zene ugyanúgy csapong és lüktet, mint maga a film. A hangok cselfessége, a zenekar játékossága mosolyt csal az ember arcára. Goldsmith tehetsége vitathatatlan és ez az album ismételten alátámasztja a tényt, hogy nagyon sokáig nem lesz még egy ilyen zeneszerző Hollywoodban, aki a régi elemeket és az új stílusokat ilyen biztonsággal keveri. Kivétel nélkül merem ajánlani mindenkinek, aki fiatal, vagy gyerek, aki egyáltalán nem akar felnőni, vagy már felnőtt, ám szeretne fél óráig visszatérni a csintalan gyermekkorba.
       Az album kiadása során nem volt fukar a Varése. Full színes könyvecske, zenekar tagjainak felsorolása és igényes cd kép. Bár ez utóbbinál a rózsaszínes árnyalatot igazán lecserélhették volna valami más, kevésbé lányosabb színre, de ezt is csak akkor hánytorgatnám fel, ha nagyon szőrszálhasogatónak kellene lennem. Egy kérdésem maradt csupán a kiadóhoz: miért nem lehet mindent így kiadni? Túl snassz lenne? (Na jó, ez már kettő volt.)


  Kulics László
  2005.03.14.
  Tracklista:

    1. Life Story (0:18) *
    2. What's Up? (1:24)
    3. Another Take (0:48)
    4. Dead Duck Walking (3:13)
    5. Out of the Bag (3:42)
    6. Blue Monkey (0:54)
    7. In Style (1:09)
    8. The Bad Guys (2:57)
    9. Car Trouble (3:45)
  10. Thin Air (1:24)
  11. Area 52 (1:27)
  12. Hot Pursuit (2:26)
  13. We've Got Company (1:50)
  14. I'll Take That (1:19)
  15. Paris Street (1:21)
  16. Free Fall (1:15)
  17. Tasmanian Devil (1:10)
  18. Jungle Scene (1:40)
  19. Pressed Duck (3:22)
  20. Re-Assembled (0:50)
  21. Merry Go Round Broke Down (0:56) **

  * zene: Carl Stalling
  ** zene: Cliff Friend, Dave Franklin


  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba

  Gregus Péter          nem értékelte

  Szabó Csaba

  Tihanyi Attila
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  Congo

  Home Alone

  The Incredibles

  Oscar

  További kritikáink
 • Predator 2
 • 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi
 • Anomalisa
 • Predator
 • Yo-Yo Ma Plays Ennio Morricone
 • Molly's Game
 • Italian Sexy B-Movies
 • The Haunting
 • Les Granges Brülées
 • Patriots Day
 • Plan 9 from Outer Space
 • Rouge One: A Star Wars Story
 • Justice League
 • Murder on the Orient Express
 • Moon
 • Wonder Woman

 • Filmzenékről röviden
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour
 • The Commuter
 • Intent to Destroy
 • Goodbye Christopher Robin
 • Jigsaw
 • Hail, Caesar!
 • The Lego Ninjago Movie

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi
 • A Hellraiser-filmek zenéi
 • A Válaszcsapás zenéje

 • További írásaink
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam