FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Hulk (Danny Elfman)    HULK   (2003)

   

    

     zene: Danny Elfman
     vezényel: Pete Anthony
     kiadás éve: 2003
     kiadó: Decca Records / Universal Music
     játékidő: 63:50
       Egy bizonyos életkor után nehéz mosolygás nélkül képregényeket lapozgatni. A kellemetlen érzést talán csak a gyermekkora való visszaemlékezés derűje enyhítheti, amikor az iskolabusz hátulján lázas igyekezettel lapozgatták - szigorúan csakis!!! - a fiúk a hamar rongyossá váló füzeteket.
       Ennél már csak egy nevetségesebb dolog lehet. Filmet készíteni egy képregényből!!

       Tapasztalt mozibajáró a képregényadaptációkat óvatos fenntartással kezeli, hiszen sem drámai mélységeket, sem pedig jellemformáló történéseket nem lehet fellelni ezekben az alkotásokban. Sokan, sokféleképpen próbálkoztak már ezzel a feladattal, finoman szólva is váltakozó sikerrel. Talán csak Tim Burton első Denevérembere érte el azt a sikert és rangot, ami kiemelte az átlagos feldolgozások közül. Manapság pedig az X-Men aratja le a babérokat, bár itt már csak a nézők szimpátiája töretlen a "szakma" kutyába sem veszi a filmet akárcsak a már másodszor gimnasztikázó Pókembert.
       A Hulk sincs más helyzetben, bár mérsékelten sikeresnek tekinthető, mégsem tudott a nagyok csarnokába bekerülni. Pedig a rendező Ang Lee mindent bevetett, még a számítógépes animáció legfejlettebb eszközébe egy ún. motion capture ruhába (mozgásérzékelőkkel felszerelt testhez simuló kezeslábas) is belebújt, hogy maga kelthesse életre a zöld óriást Hulkot. Az viszont tagadhatatlan, hogy egyedi látásmódú és képi világú filmje elüt a középszertől (Fantom, Az Árnyék, Daredevil stb.).
       Ehhez az egyéni hangvételhez pedig igazán jól passzol a különleges hangzásvilágú és felépítésű zenék mestere Danny Elfman, aki már nem kezdő a "képregényzenék" világában. Darkman, Dick Tracy, Batman és Spiderman, mind-mind ismert szereplői a képregénygalaxisnak, melyek melódiái Elfmant dicsérik. Tehát a szakmai alapok megvoltak ahhoz, hogy ismét egy jól sikerült alkotás lásson napvilágot. Szó ne essék róla, sikerült is!

       Igen tetszetős kiadványról van szó, belseje egy kisebb méretű posztert rejt, mely kitörő lelkesedést válthat ki a tizenéves vásárlókból, bár nem sok információtartalommal bír a zenéről és annak születési körülményeiről. Mint az el is várható a kiadványtól, gyönyörű zöld színben pompázik, ezzel örvendeztetve meg a film rajongóit és a környezetvédőket.
       De komolyra fordítva a szót egy majd' 64 perces alkotással állunk szemben, ami nem mondható rossznak, még ha egy könnyűzenei szám is került a végére. Egy kis visszavágás a mostohán kezelt filmzenéktől a Various Artists feliratú albumok irányába!
       Az első szám mi is lehetne más, mint a főtéma, mely remek aláfestésül szolgál Hulk-Bruce Banner édesapjának (Nick Nolte ebben a filmben kissé levitézlettnek tűnik, bár az őrült tudós szerepére így is kiváló) bomlott elméjű kísérleteihez, melyek végül a zöld óriás megszületéséhez vezetnek. A fő vezérfonal fúvósokkal előadott, melyhez később társulnak a vonósok, ezzel alapozva meg a megszállott kísérletezés felívelő és elcsendesedő gépzene- és effekthangjait, amik itt egyáltalán nem zavaróak. A főtéma legvégén minden egyszerre szól olyan művészi zavarban, mégis egységben, ami ritkaság és igazi különlegesség.
       A második zeneszám a "Prologue" címet viseli, ami címéhez híven bevezetést, előjátékot takar. Első másfél percében a főtéma hangjai csengenek vissza, majd egy folklorisztikus női hang sír panaszosan remekül érzékeltetve Hulk-Banner gyermekkorát. Ám nem tart soká a panaszos sirám, ismét visszakanyarodik a szerző a főtémához. Sajnos itt látható az album egyik hibája, néhol mintha a "Gladiátor"-ra hajazna, amit felfoghatunk Zimmer előtti tisztelgésnek, de akár lopásnak is. Mivel Elfman elég tehetséggel van megáldva, én inkább az előbbire szavazok, bár simán el tudnám fogadni a véletlen egybeesést is.
       A harmadik számban ("Betty's dream") kissé megpihen az album. Ismét visszatér az előbb említett női hang, ami itt inkább melegséget és nyugalmat áraszt. Talán szerelmes témának is felfoghatnánk a hangzás alapján, mivel Bruce Banner volt kedvesének emlékei kerülnek előtérbe, amelyek a film hangulatához híven korántsem rózsásak.
       A negyedik zeneszám ("Bruce's memories") az előző hangulatával indít, de újra és újra felbukkannak a már megismert elemek, a főtéma és a benne szereplő gépzene. Annyi visszafogott erő feszíti ezt a számot, ami máshol egy egész albumban sem fordul elő.
       Az ötödik "Captured" című szerzemény keleties hangzásvilágával vonja magára a figyelmet, a már jól ismert női siránkozással, a vonósok és a fúvósok hadával, ami megint belefut a főtémába, innen pedig a dallam szépen átvándorol a hatodik ("Dad's visit") számba, ahol egy újabb fúvóssal kiegészülve hármas egyveleget ad ki a hetedik ("Hulk out!") opusszal. Címéhez híven a zöld óriás ekkor tör először elő Bruce Bannerből, így az első dühroham és átváltozás képeit festi alá ez a vészterhes zene.
       A nyolcadik szám ("Father knows best") hangzásvilágában ha lehet még sötétebb és vészjóslóbb, itt Banner édesapjának legbenső mélységei tárulnak fel.
       A kilencedik szám ("...Making me angry") hangulatát a tubák ütemes hangja adja meg, mely hirtelen fordulattal csap át a vonósok és a fúvósok erőt sugárzó egyvelegébe. Az erőre szükség is van, hiszen Hulk ezen dallamok közepette változik át nyilvánosan és dönt romba egy kisvárosi kerületet jó pár rendőrautó társaságában.
       A tizedik szám ("Gente giant") ismét csöndesebb része az albumnak. "Cherchez la femme"... Valóban Banner/Hulk szerelme áll a középpontban, amikor is az utóbbi idők egyik legjobban sikerült számítógépes grafikai megvalósításában menti meg a rá támadó természetfeletti képességekkel rendelkező szörnyszülöttektől. Innen természetes átmenet képez a tizenegyedik ("Hounds of hell") alkotás, ahol vérbeli akciófilmhez hasonlóan a képi elemek határozzák meg a zenét, ami hallgatva kissé kusza, de a filmet ismerve egyáltalán nem zavaró. A harc végén a tizedik számból megismert szerelmi téma kerül látótérbe, ahol is a sebesült óriást látja el szerelme, tettekkel is bizonyítva vonzódását.
       A tizenkettedik számban ("The truth revealed") végre egy kis nyugalomhoz jutunk. Itt Banner emlékei elevenednek fel gyermekkoráról és rég halott édesanyjáról. Természetesen itt is megjelenik a megnyugtató női ének fuvolával és hárfával kísérve. Talán ez lemez leglassúbb és legszebb része.
       Elérkeztünk az album egyik kiemelkedő csúcspontjához, ahol a főtéma mellett egy másik kiemelkedő dallam kapcsolódik be. Igazából nem is új ez, de a végtelen variációk egyik olyan gyöngyszemét találta itt el Elfman, ami igazán dicséretére válik. Dobok adják az aláfestést a szinte elmaradhatatlan vokálnak, majd a szerelmi téma zárja a tizenharmadik számot ("Hulk's Freedom").
       A tizennegyedik melódiába ("A man again") némileg bele lehet képzelni egy kis "Predator"-dallamot, bár valószínűleg ez csak az ütemesen csapkodott doboknak köszönhető. Silvestri minden esetre kényelmesen hátradőlhet és veregetheti a saját vállát, remek kiindulási alapot adott. Az ismét emberi alakot öltött Hulk szívszaggató helyzetéről és bezártságáról dalol ez a muzsika, ami fájdalmas szépsége mellett az erőt hordozza magában. Ez a szám a Hulk főtémája nélkül is igazán megállja a helyét, tulajdonképpen az egész album sava-borsa benne található.
       A tizenötödik ("The lake battle") opusz a végső összecsapás az időközben természetfeletti erővel felvértezett apa és fia között. Hiába, a fa nem nőtt messze az almától! A halk kezdés után mi is köszönne vissza, mint a főtéma, ahol a szimfonikus zenekar összes tagja keményen megizzadhatott, hiszen szinte minden hangszer megszólal. Fúvósok vívnak itt csatát a vonósokkal, a dobok és cintányérok pedig mágikus közeget teremtenek. Ez el is kél, hiszen a két szuperlény összecsapását emberi mértékkel leírni szinte lehetetlen. A végső összecsapás legvége pedig talán az "Alien" harmadik részéből lehet ismerős, ahol a születő királynő Ripley-vel a forrongó mélységbe hull. Ám ez csak enyhe áthallás, az említett filmben, és itt is a nagyszerű ellenfél halálát szimbolizálja, méltó keretet adva az elmúláshoz.
       A tizenhatodik ("The aftermath") és a tizenhetedik ("The phone call") szám lassú búcsút jelent az albumtól, a szerelmes téma kerül előtérbe, akárcsak a filmben Hulk kedvese. Mindkét szerzemény a titokzatosságot és a misztikumot testesíti meg, az elmaradhatatlan vokállal.
       Az utolsó számban lehull a lepel, Hulk mégsem pusztult el. Ki hitte volna? A szuperhősök szokásához híven visszatért az élők sorába, ám más helyszínen (egy szép ZÖLD dzsungelben) folytatja tovább ténykedését. A címtől eltérően ("End credits") nem kapunk mindent lezáró zenei búcsút, a rövidke szám éppen ellenkező hatást vált ki, a főtéma befejezetlen voltával a visszatérést sejteti.
       Az album legvégső száma egy könnyűzenei alkotás, amiről bosszúból semmit sem mondok, aki ilyet akar hallgatni, az vegye meg a "Godzilla" kiadott lemezét, talál rajta épp eleget.

       A "Hulk" Elfman zenéi között szépen illeszkedik a sorba, nem lóg ki sem lefelé, sem fölfelé. Pontosan hozza azt a szintet, amit egy élvonalbeli hollywoodi zeneszerzőtől elvárhat az ember. Az album kiemelkedő gyengeségei közé tartozik a főtéma túlzott használata, amit a szerző csodálatos ötletességgel variál, így ismételt megjelenése ellenére sem válik unalmassá. A másik aprócska megjegyzés pedig az, hogy a női vokál igencsak gladiátoros hangulatot idéz, bár talán ez csak Zimmer-érát kissé unó szerző ellenérzése.


  Szabó Csaba
  2004.07.20.
  Tracklista:

    1. Main Titles (4:36)
    2. Prologue (4:38)
    3. Betty's Dream (2:14)
    4. Bruce's Memories (2:45)
    5. Captured (3:41)
    6. Dad's Visit (2:15)
    7. Hulk Out (4:00)
    8. Father Knows Best (3:34)
    9. ...Making Me Angry (4:02)
  10. Gentle Giant (1:02)
  11. Hounds of Hell (3:47)
  12. The Truth Revealed (4:19)
  13. Hulk's Freedom (2:36)
  14. A Man Again (7:48)
  15. The Lake Battle (4:32)
  16. The Aftermath (0:56)
  17. The Phone Call (1:34)
  18. End Credits (1:13)
  19. Set Me Free - Velvet Revolver (4:09)  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba

  Gregus Péter

  Kulics László

  Tihanyi Attila
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  Conan the Barbarian

  Elektra

  Hellboy

  Robocop

  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam