FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop  Bad Boys for Life
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

  Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Great Expectations (Patrick Doyle)    GREAT EXPECTATIONS  (1998)
     Szép remények


    

     zene: Patrick Doyle
     vezényel: David Snell
     kiadás éve: 1998
     kiadó: Atlantic Records
     játékidő: 50:19
       A kis hercegnő, Gravitáció, Az ember gyermeke, Harry Potter és az azkabani fogoly. Többek között ezeket az alkotásokat jegyzi direktorként Alfonso Cuarón, akinek nevével az 1998-as Szép remények stáblistáján találkoztam először, s bár utóbbi mozi nem aratott osztatlan sikert, számomra a mai napig ez maradt a filmes legemlékezetesebb és egyszersmind legtöbbször látott produkciója. Innentől lépett elő kedvenc színésznőim egyikévé Gwyneth Paltrow (a fő helyet az Alien-filmek halhatatlan hősnőjét megformáló Sigourney Weaverrel osztotta meg nálam), valamint kezdtem el jobban odafigyelni Patrick Doyle-ra, kinek ide vonatkozó, "Kissing in the Rain" című tételét közel húsz év távlatában is megunhatatlannak tartom.

       Charles Dickens 1861-ben megjelent kötete majd' kéttucatnyi feldolgozást tudhat magáénak, melyek keretén belül az Arábiai Lawrence révén ismert David Lean éppúgy megmutathatta saját verzióját, mint a Harry Potter és a Tűz Serlegéért felelős Mike Newell. A mozi-, illetve a tévéfilmes verziók mellett a South Park egyik epizódjában is visszaköszön a sztori, lévén a népszerű széria alkotóit is megihlette ez a rögös utakkal tarkított szerelmi történet. Cuarón változatához a Szellemes karácsonyt is jegyző Mitch Glazer dolgozta át a történetet, ráadásul meglehetősen lazán, a cselekményszál ugyanis napjainkba lett átültetve. Emiatt néhány ponton változtatni kellett a regényen, s e módosítások nemcsak a helyszíneket érintették, hanem egyes karakterek nevét is, mivel a Dickens által használtak egy részét ódivatúnak ítélték a producerek. Paltrow mellett a főbb szerepekre olyan színészeket sikerült megnyerniük, mint Ethan Hawke, Anne Bancroft, Chris Cooper, Hank Azaria, illetve Robert De Niro, s bár e vállalkozás nem került be a halhatatlan produkciók panoptikumába, Patrick Doyle művének hála a filmzenekedvelők körében mindmáig emlékezetes tudott maradni.

       "Alfonso remek ember, nem mellesleg nagyon szereti a zenét, és csapattársként működik együtt a komponistákkal" - mesélte Patrick Doyle, aki az 1995-ös A kis hercegnő révén találkozott először a direktorral. Az, hogy Dickens regényének modern időkbe történő átültetése jól működjön, nemcsak a forgatókönyvön, a színészeken, a díszleten és a jelmezeken múlott, hanem azon is, hogy milyen muzsika kerül a képsorok alá. Ennek érdekében a zenei rendező olyan előadók, illetve formációk dalaiból szemezgetett, mint a Pulp, Scott Weiland, Iggy Pop, Chris Cornell, a The Verve Pipe, a Mono vagy Poe, akinek "Today" című száma a mozi beharangozásában is nagy szerepet játszott. Emellett a score-ral kapcsolatban is elvárás volt az, hogy a regényben megjelenő erkölcsök, érzelmek, dilemmák, valamint jellemek halhatatlanságát tükrözze, aminek érdekében Doyle a klasszikus hangzás és a modern stílus vegyítése mellett döntött. Ennél a kellően színes kíséretnél olyan előadókkal működött együtt, mint Kiri Te Kanawa operaénekes, Cyrus Chestnut jazz-zongorista, Tori Amos és Miriam Stockley énekesnők, a szaxofonos Phil Todd, valamint Carey Wilson, aki füttyszólamokkal járult hozzá az összképhez.

       A mozihoz az írásom tárgyát képező score album mellett egy betétdalokat tartalmazó korong is tartozik, ráadásul tartalmukat tekintve rendelkeznek némi párhuzammal. Az egyik egyezés a Cesária Évora előadásában hallható, világhírű mexikói dal, a "Bésame Mucho", amely remekül visszaadja a Bancroft által alakított Ms. Dinsmoor fura természetét, viselkedésmódját. A másik a mindkét esetben nyitószámként alkalmazott, meditatív jellegű "Finn", melynek megszületésében Doyle oldalán Amos és Wilson egyaránt részt vett - s míg előbbi művész kézjegyei a "Paradiso Perduto"-ban köszönnek vissza, utóbbi fütyülése a "Paradiso Perduto Revisited"-ben hallható ismét. Ezek a részletek éppúgy változatosságot visznek a komponista szimfonikus víziójába, mint a Kanawa énekére épülő "I Saw No Shadow of Another Parting (The Aria)", amely éppoly hamisítatlan operahangulattal bír, mint a "Planes on a Plane". Mindezeken felül az albumzáró, bárzeneszerű "By the Inch or By the Hour"-"The Big Trip" duó szintén kizökkenti a hallgatót a nagyzenekari miliőből, mint az őket megelőző "The Price of Sucess"-"Underfloor" páros, melyeknél Todd elektronikus fúvós hangszeren (ezen instrumentum az EWI nevet kapta) történő játéka és a szintis dobütemek remek házasítása figyelhető meg. "Minden zenésztársamnak szeretnék köszönetet mondani, akikkel ezen a score-on dolgoztam, kiváltság számomra, hogy ennyi tehetséges és figyelemre méltó emberrel dolgozhattam együtt, ezt az élményt sohasem felejtem el" - nyilatkozta később Doyle. Ugyan a magam részéről a Szép remények score-ját elsősorban a klasszikus alapokon nyugvó megközelítések részéről tartom kiemelkedőnek, az imént említett fűszereket azért tartom elengedhetetlenül fontosnak, mert kellőképpen idomulnak a zene nyelvezetével történő mesélés összképébe, nem utolsósorban pedig a mű folyamatosan fenntartja a hallgatóság figyelmét, hisz mindig érkezik egy kis meglepetés.
       A szerző több karaktert is önálló motívummal látott el, a leggyakrabban alkalmazott dallamsor azonban Finn (Hawke) plátói szerelméhez, Estellához (Paltrow) kapcsolódik. Ez az "Estella's Theme"-ben mutatkozik meg először, majd olyan trackekben köszön vissza, mint az "A Walk in the Park", a fennköltséget sugárzó "The Day All My Dreams Came True", a "Pyramid of Pain", az "A Toast" vagy éppen az "It Was Just My Memory of It". Doyle a változatosság jegyében nemcsak vonósokkal adatta elő a motívumot, hanem akusztikus gitáron is - utóbbin a filmzenei legenda névrokona, az ausztrál virtuóz, John Williams játszott, aki olyan ismert mozik kíséreténél működött közre, mint A hal neve: Wanda vagy A szarvasvadász. És persze Estella dallamába torkollik a bevezetőben általam megunhatatlannak kikiáltott "Kissing in the Rain" is, melyet a mozi egyik kulcsjelenete, a főszereplők szakadó esőben csókolózása ihletett. Ehhez a momentumhoz Cuarón könnyed hangulatot képzelt el, ám az ilyenkor bevett szokásokkal szemben nem dalban, hanem score-ban gondolkodott. "Azt kérte, hogy olyan jellegű popos zenét készítsek, amely összhangban van a filmben található, hasonló stílusú slágerekkel. Számomra nehéz feladat volt a Miriam Stockleyval való együttműködés, hiszen pontosan úgy kellett alkalmazkodnom a jelenetsorhoz, ahogyan az ő előadásmódjához. A végeredmény azonban remek lett, büszke vagyok rá" - kommentálta Doyle, aki a cél érdekében még a filmzenéknél ritkán alkalmazott csembalót is bevetette. A zene és a képsorok együttélése szempontjából hasonlóan fontos momentuma a filmnek az, amikor Estella modellt áll Finn-nek, ezt azonban már nem a komponistának kellett lekövetnie: az alkotók itt a Pulp pattogós "Like a Friend"-jét alkalmazták.
       Fontos motívumnak tekinthető még Finn zenei jellemzése, ami a "Finn"-ben és a "Paradiso Perduto Revisited"-ben egyaránt visszaköszön, továbbá a szerzőt a De Niro által megformált bűnöző, Lustig is megihlette ("Benefactor", "Lustig Dies"), aki keserédes, drámai színezetű megközelítést kapott. Utóbbihoz hasonló, a komolyzenei világhoz legjobban közelítő stílus figyelhető meg az "Ain't Love Grand"-ben és a "Pyramid of Pain"-ben is, ahol újfent előkerül a csembaló. Csodálatos és magával ragadó elemei ezek a score-nak.

       Patrick Doyle kellően összetett muzsikát szállított a Cuarón-féle Szép reményekhez, melynél a különböző stílusok közötti kohéziót a hibátlan Estella-téma jelenti. A komponista 1998-ban ezen kívül még egy másik emlékezetes muzsikával, A bűvös kard - Camelot nyomában című animációs alkotás ihlette kísérettel hallatott magáról, ezekkel kapcsolatos teljesítménye pedig nemcsak önmagában tiszteletre méltó, hanem amiatt is, mert e projektek megvalósításával párhuzamosan a leukémia ellen is kénytelen volt harcolni. Szerencsére utóbbi esetben is jól vette az akadályt, így számtalan remek muzsikával örvendeztethetett meg bennünket.


  Kulics László
  2017.04.25.
  Tracklista:

    1. Finn (2:55)
    2. Crossing the Gulf (1:48)
    3. Paradiso Perduto (2:09)
    4. Estella's Theme (3:28)
    5. Ain't Love Grand (0:56)
    6. A Walk in the Park (1:21)
    7. I Saw No Shadow of Another Parting (The Aria) (2:39)
    8. Kissing in the Rain (3:06)
    9. Joe Leaves (1:38)
  10. The Day All My Dreams Came True (1:30)
  11. Pyramid of Pain (2:28)
  12. Planes on a Plane (0:47)
  13. A Toast (1:24)
  14. Benefactor (1:34)
  15. Lustig Dies (3:35)
  16. Paradiso Perduto Revisited (0:45)
  17. It Was Just My Memory of It (2:22)
  18. The Price of Sucess (2:04)
  19. Underfloor (2:42)
  20. Bésame Mucho (4:55) *
  21. By the Inch or By the Hour (2:43)
  22. The Big Trip (3:30)

  * zene és dalszöveg: Consuelo Velázquez,
    előadja: Cesária Évora

  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba          nem értékelte

  Gregus Péter          nem értékelte

  Pavlics Tamás

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  Harry Potter and the Goblet of Fire

  Rendező-zeneszerző párosok:
  Kenneth Branagh és Patrick Doyle


  Romantikus filmzenék

  Sense and Sensibility

  További kritikáink
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila
 • The Beyond (L'Aldila)

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam