FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop  Bad Boys for Life
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Godzilla (David Arnold)    GODZILLA   (1998)
     


    

     zene: David Arnold
     vezényel: Nicholas Dodd
     kiadás éve: 2007
     kiadó: La-La Land Recods
     játékidő: 107:51
       A függetlenség napja után két évvel Dean Devlin és Roland Emmerich úgy döntöttek, ideje újból lerombolni az Egyesült Államok emblematikus városainak egyikét, New Yorkot. Ezúttal azonban nem az idegenek megjelenésének apropójából tették mindezt, hanem a filmvilág egyik kultuszteremtményének, Godzillának színrelépésével, mely lény több évtizedes sikere ellenére is csupán a kilencvenes évek végére élte meg a tengerentúli filmstúdiók közreműködésével történő debütálást. Az 1998-ban bemutatott Godzilla azonban nem aratott olyan osztatlan sikert, mint a Devlin-Emmerich páros előző két alkotása, mert bár a közönség még úgy-ahogy kedvelte, a kritikusok jó része nemtetszését fejezte ki az ötvenes évek nagy sikerű gumiszörnyének feltámasztásával kapcsolatban, nem beszélve a rajongókról, akik a hatalmas tömegű kreatúra helyett egy erősen lefogyott szörnyet kaptak.
       A japán Toho filmstúdió ráncfelvarráson átesett, népszerű lényének amerikanizált változatának elkészítése már a kilencvenes évek első felétől kezdve foglalkoztatta a Fox stúdió illetékeseit, s a lehetséges rendezőkkel kapcsolatban olyan nevek merültek fel, mint James Cameron, Tim Burton, Paul Verhoeven vagy Jan de Bont. Végül azonban Emmerichék dolgozhattak a projekten, kiknek kezében az atomrobbantási kísérletek során bekövetkezett génmanipuláció eredményeként létrejött szörny egyfajta eszközzé vált ahhoz, hogy - korábbi gyakorlatukhoz hasonlóan - ismét amortizáljanak egy várost. Mindehhez olyan színészeket sikerült megnyerniük maguknak, mint Jean Reno, Matthew Broderick (akinek karakterét Dr. Niko Tatopoulosnak hívják, ami egyfajta tisztelgés a Godzillát megalkotó Patrick Tatopoulos előtt), Hank Azaria és Kevin Dunn.

       Az Emmerich-Devlin duó korábbi gyakorlataikhoz hasonlóan ezúttal is David Arnold segítségét kérte a muzsika elkészítéséhez: "Ez a film. Nézd át, és szólj nekünk, ha úgy gondolod, hogy van, amit eljátszhatnál nekünk" - emlékezik vissza a komponista, aki a projekt elején így viccelődött egy újságíróval: "Még én sem tudom, milyen zene készüljön hozzá. Úgy értem, mit akarok én? Hiszen ez Godzilla!" Az alkotókkal többször is leült átbeszélni a filmet, mely egyeztetések során különös figyelmet szenteltek a tervezett poénoknak, valamint a város lerombolásának, így ezen alkalmakkor Arnold (saját bevallása szerint) ismét gyereknek érezte magát. Ezt követően - máig megmaradt szokásához hűen - ismét ellátogatott a forgatásra, ahol vagy az égre, esetleg maguk elé elképedve meredő színészeket, vagy a semmi elől pánikszerűen menekülő embereket látta, a címszereplő ugyanis csupán az utómunkálatok végső fázisainak egyikén került a produkcióba. S bár ehhez hasonló volt a helyzet már a korábbi két Emmerich-mozi kapcsán is, Arnold munkáját azonban ezúttal jelentősen megnehezítette az, hogy a fő inspirációként szolgáló szörnyet sem a komponálás végstádiumában, sem pedig a zenei felvételek során nem láthatta - az első munkaanyagban még csak olyan feliratok jelentek meg, mint például a "Godzilla alakja itt rajzolódik ki az óceánból", a scoring sessionökre biztosított változatban pedig Godzilla helyét színes tömbökkel jelölték.
       Minden bizonnyal ez is rányomhatta bélyegét arra, hogy az aláfestő muzsika nem sikerült túl kiemelkedőre. A zene A függetlenség napjához, illetve a Csillagkapuhoz képest több játékosságot és romantikát tartalmaz, mely megközelítés főként a Broderick által alakított, kissé szétszórt tudós karakteréből adódik, illetve a régi szerelméhez, Audreyhoz (Maria Pitillo) fűződő gyengéd szálak eredménye. Ilyeneket hallhatunk többek között a "Footprints / New York / Audrey"-ban, a "Chewing Gum Nose"-ban, illetőleg a "Nick and Audrey / He's Pregnant / Audrey Takes the Tape / French Breakfast" egyes pillanataiban is. A mű ugyanakkor nincs híján a megszokott, Arnold-féle akciózenéknek sem, melyekből azonban nemcsak az említett ufós mozi kísérete érződik ki, hanem az is, hogy ekkorra már túl volt A holnap markában című James Bond-kalandon is. Emiatt pedig bármennyire is rendkívül élvezetesnek tűnnek az olyan darabok, mint a "Joe Gets a Bite / Godzilla Arrives", az "Evacuation", a "1st Helicopter Chase / Godzilla Swats A Chopper", a közel tízperces "Godzilla O Park / Godzilla Takes A Dive / Godzilla Versus the Submarine / Egg Discovery" vagy a "He's Back! / Taxi Chase & Clue", az utánérzet okán veszítenek varázsukból. Mindezek tetejében pedig hiányzik a markáns főtéma (bár az albumnyitó "The Beginning"-ben felcsendülő Godzilla-motívum erősnek ígérkezik, a játékidő előrehaladtával kifullad) és a muzsika karakteressége is, így a Godzilla kísérete nem válhatott olyan sikeressé, mint az előző két Emmerich-filmhez készült aláfestés. Arnold mentségére váljon azonban, hogy a "változatosság kedvéért" egy hotelszobában készült muzsikán többször kellett változtatnia a vágószobában történt folyamatos variálások okán, ami tovább tetézte a megbízatással párosuló problémákat.

       A premierrel párhuzamosan csupán egy betétdalokkal tűzdelt album jelent meg, melyen két tétel szerepelt Arnoldtól: a főtémát magába foglaló "Opening Titles", valamint a "Looking for Clues". Emellett Puff Daddy felvétele, a "Come with Me" kapott még zöld utat a kiadásra kislemezként, mely a film hivatalos betétdalának számít, ebből eredően egy, a mozi jeleneteivel tarkított videoklip is készült belőle (a Led Zeppelin "Kashmir"-ját átértelmező szerzeményben egyébként Jimmy Page és Tom Morello is közreműködik). Arnold munkájából mindössze a TriStar által kiadott háromnegyed órás promo látott napvilágot, melyet az Oscar-bizottság számára állítottak össze. A score hivatalos megjelenésére 2007-ig kellett várni, öt évvel később pedig a Buysoundtrax állt elő egy olyan háromlemezes gyűjteménnyel, mely a jelen írásom tárgyaként szolgáló La-La Land-féle kétlemezes változaton kívül a TriStar-promót is magában foglalta.

       "Filmkészítőként Roland és én kincsnek tartjuk David Arnold tehetségét és odaadását. Ez a második filmünk volt Arnolddal, és várjuk, hogy ezen gyümölcsöző kapcsolat az elkövetkező években is folytatódjon" - nyilatkozta Devlin A függetlenség napja score-jával kapcsolatban, ám ezen virágzó és bizakodással teli munkakapcsolatuk végül már csak a Godzillára terjedt ki. Ugyan a direktor és a producer következő alkotásukhoz, az amerikai függetlenségi háború idején játszódó A hazafihoz is Arnoldot kérték fel, az elkészült demók alapján úgy vélték, nem sikerült neki annyira megragadnia a film lényegét, mint az előző együttműködéseik esetében, így a veterán komponistára, John Williamsre bízták a score-t. Az Emmerich-Arnold páros utolsó munkáját kollaborációjuk leggyengébb láncszemeként tartom számon (sorrendben úgy néz ki nálam a triójuk, hogy A függetlenség napja, Csillagkapu, Godzilla), s ha véleményemmel továbbmerészkedek, akkor azt mondhatom, hogy pályafutásuk pont jókor vált ketté, hiszen míg Emmerich már csupán távoli árnyéka önmagának, addig Arnold jó pár remek muzsikát letett az asztalra.


  Kulics László
  2014.06.20.
  Tracklista:

  CD 1
    1. The Beginning (3:29)
    2. Tanker Gets It (1:11)
    3. Chernobyl (3:13)
    4. Footprint (0:33)
    5. Footprints / New York / Audrey (0:54)
    6. Chewing Gum Nose (0:30)
    7. Ship Reveal / Nick Discovers Fish / Flesh (1:39)
    8. The Boat Gets It* (2:09)
    9. Dawn of the Species (1:49)
  10. Joe Gets a Bite / Godzilla Arrives (3:11)
  11. Mayor's Speech (1:03)
  12. Caiman's Office (0:45)
  13. Animal's Camera (1:39)
  14. Military Command Center / New Jersey (1:55)
  15. Audrey's Idea (0:22)
  16. Evacuation (2:41)
  17. French Coffee (0:56)
  18. Subway Damage / Command Enters City (2:50)
  19. Fish (1:48)
  20. Guess Who's Coming to Dinner? (5:13)
  21. 1st Helicopter Chase / Godzilla Swats A Chopper (4:08)
  22. We Fed Him / Audrey Sees Nick (1:21)
  23. Nick and Audrey / He's Pregnant / Audrey Takes the
        Tape / French Breakfast (4:46)
  24. He's Preparing to Feed (0:34)
  25. Nick Gets Fired / Nick Gets Abducted / Frenchie's
        Warehouse / Nick Joins the Foreign Legion (5:47)

  CD2
    1. Chewing Gum (1:51)
    2. Rumble In the Tunnel (1:35)
    3. Godzilla O Park / Godzilla Takes A Dive / Godzilla
        Versus the Submarine / Egg Discovery (9:42)
    4. Baby 'Zillas Hatch (3:51) *
    5. Nick Phones for Help (1:28)
    6. Eat the French (2:14)
    7. Phillip Shoots the Lock (1:39)
    8. Nick's Big Speech / The Garden Gets It (7:07)
    9. He's Back! / Taxi Chase & Clue (7:06)
  10. Big G Goes to Monster Heaven (4:30)
  11. The End (4:05)
  12. The Beginning (no choir) (3:32) **
  13. Footprints / New York / Audrey (alt.) (0:50) **
  14. The Boat Gets It (alt.) (1:09) **
  15. Gojira (Album Version) (2:46) **

  * a filmben nem szereplő részeket tartalmaz
  ** bónusz tétel

  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt          nem értékelte

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba          nem értékelte

  Gregus Péter

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila          nem értékelte
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  Congo

  Godzilla

  Independence Day

  King Kong

  További kritikáink
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila
 • The Beyond (L'Aldila)

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam