FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Oscar  Captain Power and the Soldiers of the Future  Mary Shelley  Battlefield Earth  Krypton  Captain Marvel  Bless the Child  Cold Pursuit  Joe Versus the VolcanoSix Days Seven Nights  
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

  Beszámolók
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje
 • Hans Zimmer Magyarországon

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Ghostbusters (Theodore Shapiro)    GHOSTBUSTERS  (2016)
     Szellemirtók


    

     zene: Theodore Shapiro
     vezényel: Mark Graham
     kiadás éve: 2016
     kiadó: Sony Classical
     játékidő: 51:38
       Van, amikor az előítélet köröket ver a kíváncsiságra, s ez jelen produkcióra éppúgy igaz, mint az, hogy ezzel a fajta megközelítéssel finoman szólva sem vagyok egyedül. Én azon generációba tartozom, melynek tagjai az 1984-es Szellemirtókat, illetve annak öt évvel később vászonra vitt folytatását gyerekként nagyon szerették, napjainkban pedig kultikus alkotásként tartják számon, így mikor megtudtam, milyen stílusban és keretek között kívánják feltámasztani a franchise-t, biztosra vettem, hogy ezt semmilyen körülmények között sem leszek hajlandó megnézni. Azután felbukkantak az első forgatási képek, a poszterek, érkeztek az előzetesek, amelyek ahelyett, hogy előítéletemet szertefoszlatták volna, egyre szilárdabb alapot képeztek számára. Értem én, hogy amit csak lehet, meg kell lovagolni - legyen szó folytatásról vagy épp adaptációról -, csak azt nem tudom felfogni, mi viszi rá a stúdiókat és a producereket arra, hogy az ilyen kaliberű mozik újbóli tálalását hozzájuk méltatlan módon valósítsák meg (kiváló példa erre a közelmúltban debütált A függetlenség napja: Feltámadás).

       A rendezői széket elfoglaló Paul Feig 144 millió dollárt kapott arra, hogy rebootként hozza tető alá a harmadik felvonást. A régóta várt és dédelgetett projekttel kapcsolatban a stúdió, valamint az egykori szereplőgárda (akik közül Dan Aykroyd, Harold Ramis és Rick Moranis a forgatókönyvet is jegyezték) körében anno számos alternatíva felmerült, a lineáris folytatás lehetősége azonban nemcsak az idő múlásával pecsételődött meg, hanem azzal is, hogy az Egont alakító Ramis 2014 februárjában elhunyt. Ennek következtében a Columbia Pictures egy új csapat felállításáról határozott, a történetet pedig Feigre, illetve a Női szerveknél vele dolgozó forgatókönyvíróra, Katie Dippoldra bízták. A szellemekkel így Vankmenék helyett Abbynek, Erinnek, Jilliannek és Pattynek kellett felvennie a kesztyűt, akiket Melissa McCarthy (A kém), Kristen Wiig (Mentőexpedíció), Kate McKinnon (Ted 2.), valamint Leslie Jones (Kész katasztrófa) játszhatott el, a régi karaktereket megformáló színészek visszatérését pedig Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver, Ernie Hudson és Annie Potts egy-egy cameójával oldotta meg a stáb. Ugyan a premiert követő nézői, illetve kritikusi visszajelzések csokra a Szellemirtókat összességében véve közepes alkotásnak állítja be, a vélemények nem szűkölködnek a negatív visszhangokban. A legötletesebb reakciónak azonban nem ezek valamelyikét, hanem a hónapokkal korábban született Marshmallow Man Reacts to Ghostbusters Trailer című kisfilmet tartom, ahol a Stay Puft habcsókemberének az új mozi előzetesével kapcsolatos reakcióit kísérhetjük figyelemmel - egyszerűen zseniális.

       "Teddy Shapiro - vele készítettem A kémet, és ő az általam ismert komponisták egyik legjobbika - csodálatos főtémát készített, ám ezen túl egyéb motívumokkal is játszadozott. Azt szerettem volna, hogy a score nagy legyen, kísérteties, gótikus, rideg, ő pedig hihetetlenül jó munkát végzett" - nyilatkozta Feig, aki ezt megelőzően Stewart Copelanddel (Dávid vagyok) éppúgy dolgozott, mint Michael Andrewsszal (Koszorúslányok, Női szervek), ám most úgy tűnik, a jövőben is Shapiróval kíván tervezni. Ezt azért is teszi jól, mert a komponista A kémhez (vagy legutóbb a Zoolander 2.-höz) hasonlóan ezúttal is olyan muzsikával járult hozzá a látottakhoz, amely lényegesen komolyabb és figyelemre méltóbb annál, amit az alkotás színvonala megkíván. Hallgassuk meg például a "Mannequins"-t, a "The Fourth Cataclysm"-ot és a "Behemoth"-ot, majd próbáljuk meg összehozni az általuk nyújtott élményt az előzetesben látottakkal. Ilyen esetekben mutatkozik meg az, hogy mennyire karakteres lehet egy kíséret akkor, ha készítője rátermett, megbízói pedig hagyják érvényesülni - emiatt lenne örömtelibb az, ha Shapiro nevét normálisabb projektekhez köthetnénk, vagy többször nyílna lehetősége olyan későbbi kultfilmek közelébe jutni, mint a Trópusi vihar.
       A score egyetlen perce sem sugallja azt, hogy miféle blődség inspirálta: az album megismerése közben arról kezdtem vizionálni, hogy Shapirónak az alkotók talán nem is ezt, hanem egy teljesen más filmet mutattak meg, az így kapott végeredményt pedig beemelték a Szellemirtókba, ám ez mindössze fikció, az itt hallható mű ugyanis egy teljesen tudatos koncepció eredménye. Ő és a direktor egyaránt elzárkóztak attól, hogy tipikus vígjátékzene kísérje a képsorokat: "A rémisztő részeknél növeltem a feszültséget, ám amikor a komikus pillanatokra került a sor, háttérbe húzódtam, így ezeknél nézőként lehetőségünk nyílik a fellélegzésre. Ily módon oldottam meg azt, hogy semmi olyat ne csináljak, ami paródiára utalna, hiszen ha a bolondozós részek alá zenét tennék, azzal amellett, hogy a nézőt jobban megnevettetném - amire összességében véve csupán egy-két esetben kerülhetne sor -, az általam megvalósított atmoszférát végérvényesen felbomlasztanám, s ez nagyon rossz lenne"- foglalta össze a szerző.

       A korong a sejtelmességet, misztikusságot sugalló "The Aldridge Mansion"-nel veszi kezdetét, melyben rögtön megismerkedhetünk a kísértetek négy hangjegyes motívumával is. Az itt hallható fenyegetettségben, feszültségben bővelkedik még a "Distinct Human Form", a már említett "Mannequins", a Murray új karaktere által ihletett "Dr. Heiss", a "Ley Lines", a "Pester the Living", az "I Will Lead Them All", illetőleg az "Entering the Mercado", melyek bármilyen horrorban vagy thrillerben megállnák a helyüket. Ezeknél Shapiro döntően lassú tempójú megoldásokkal operál, amit helyenként kitörésekkel, a túlvilágot és a szellemeket szimbolizáló énekekkel, valamint egy olyan speciális tubafonnal spékelt meg, amit az ütőhangszerekért felelős Brian Kilgore kifejezetten a Szellemirtók miatt épített. A szerző így kívánt eleget tenni Feig kísértetiességre és ridegségre vonatkozó elvárásainak, a másik fő szempontot, a gótikus jelleget pedig a kórus elementáris énekeivel (amelyek nem merülnek ki a szimpla "haházásokban"), valamint a világ harmadik legnagyobb ilyen típusú instrumentumaként számon tartott Los Angeles-i First Congregational Church templom orgonájának bevonásával igyekezett biztosítani.
       Természetesen Shapiro feladataihoz az is hozzátartozott, hogy egy új Szellemirtók-motívummal járuljon hozzá a csapat munkájához. Míg e fanfáros, heroikus dallamsor a "Never Invited"-ben és a "NY Heart GB"-ben visszafogottan jelenik meg, a "Subway Ghost Attack"-hez hasonló, akciódús trackekben már erőteljessé válik annak érdekében, hogy a szerző ily módon tehessen rá még egy lapáttal a dinamikusságban amúgy is tobzódó tételekre (ez figyelhető meg például a "Balloon Parade"-nál, a "Battle of Times Square"-nél, a "Behemoth"-nál és az "Into the Portal"-nál is). Ugyanakkor az alkotók az új téma mellett az évtizedek során klasszikussá vált dalt sem kívánták figyelmen kívül hagyni, ráadásul a bevonására kétféleképpen is sort kerítettek: "Ezt a filmet nem lehet elkészíteni a Szellemirtók-dal nélkül. De mi nemcsak az eredetit használtuk - amelyet valódi bűn lett volna kihagyni - hanem egy új változatot is" - mesélte Feig, aki ezzel a Fall Out Boy és Missy Elliott együttműködésének eredményeként megvalósult "Ghostbusters (I'm Not Afraid)"-re gondolt, ám ezt a ziccert a score-nál sem hagyták ki. Az utóbbi vonalon létrehozott nosztalgiázás eredményeként Ray Parker Jr. dallamai jó néhány trackben visszaköszönnek, melyek közül számomra a "Ghost in a Box", a "Ley Lines", a "The Fourth Cataclysm" és a "Battle of Times Square" váltak a legszimpatikusabbá. A Shapiro-féle múltba révedés érdekessége még, hogy a komponista kizárólag Parker "Ghostbusters"-ére szorítkozott, az első rész muzsikáját jegyző Elmer Bernsteintől, valamint a második kaland kíséretét szállító Randy Edelmantől pedig nem használt fel dallamokat - mindez persze érthető, hiszen a dallal lényegesen több mozinéző képes azonosulni.
       A kompozíció motorját, velejét természetesen a pörgős darabok szolgáltatják, amelyekből néhány az album elején is helyet kapott, a tempó azonban inkább a játékidő vége felé kapcsol nagyobb fokozatra. A "The Power of Patty Compels You"-tól veszi kezdetét az a folyamatos, elsöprő erejű zenekari és kórusmunka, mely a "The Fourth Cataclysm"-ban, a "Battle of Times Square"-ben és a "Behemoth"-ban csúcsosodik ki - ráadásul utóbbi azon ritka pillanatok egyikét is magában foglalja, amikor Shapiro a természetfeletti alkotások aláfestéseinél előszeretettel alkalmazott theremint is bevetette. Eme score elkészítésén kívül a művész az egyik jelenet erejéig szintetizátorosként is felbukkan a produkcióban, Ryan Levine közreműködésével pedig egy meglehetősen zúzós dalt is készített "Want Some More" címmel, amelyet a Beasts of Mayhem előadásában hallgathatunk meg az RCA gondozásában napvilágot látott, betétdalokra szorítkozó albumon.

       Theodore Shapirót a 2009-es A kezdet kezdete című Jack Black-vígjáték kísérete kapcsán fedeztem fel, s azóta jó néhány egyéb művét megkedveltem már, ami alól jelen írásom tárgya sem lett kivétel. Úgy vélem, a Szellemirtók esetében ő az alkotógárda azon kevés tagjainak egyike, akit nem fanyalgó visszajelzések, hanem elismerő szavak illetnek. Idén a Zoolander 2., valamint a Ludwig Goranssonnal karöltve készített Központi hírszerzés-aláfestés révén egyaránt sikerült már kellemes perceket okoznia nekem, a Sony Classical által összeállított Ghostbusters-korong tartalmával viszont az első perctől az utolsóig lebilincselt. E score zokszó nélkül kap helyet a 2016-os esztendő nagy meglepetései között, melyek sorát néhány hónappal ezelőtt nyitotta meg Bear McCreary a Cloverfield Lane 10 zenéjével.


  Kulics László
  2016.07.24.
  Tracklista:

    1. The Aldridge Mansion (2:57)
    2. The Garrett Attack (1:29)
    3. Never Invited (1:23)
    4. Distinct Human Form (2:26) *
    5. The Universe Shall Bend (2:22)
    6. Subway Ghost Attack (3:21)
    7. Ghost Girl (0:59)
    8. Mannequins (2:12)
    9. Ghost In a Box (0:50) *
  10. Dr. Heiss (3:21)
  11. Ley Lines (3:47) *
  12. Pester the Living (2:48)
  13. I Will Lead Them All (2:16)
  14. The Power of Patty Compels You (2:16)
  15. The Fourth Cataclysm (3:32) *
  16. Balloon Parade (1:58)
  17. Battle of Times Square (3:20) *
  18. Entering the Mercado (2:31)
  19. Behemoth (3:43)
  20. Into the Portal (3:07)
  21. NY Heart GB (0:49)

  * tartalmazza Ray Parker Jr. témáját

  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba          nem értékelte

  Gregus Péter          nem értékelte

  Pavlics Tamás

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila          nem értékelte
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  10 Cloverfield Lane

  Independence Day: Resurgence

  Poltergeist

  The Secret Life of Walter Mitty

  További kritikáink
 • Bird Box
 • Dark City
 • Species
 • Venom
 • Die Hard: With A Vengeance
 • Die Hard 2: Die Harder
 • Die Hard
 • The Grinch
 • Anaconda
 • Evolution
 • Himalaya - The Rearing of A Chief
 • Bohemian Rhapsody
 • Deep Blue Sea
 • On Deadly Ground

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam