FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Oscar  Captain Power and the Soldiers of the Future  Mary Shelley  Battlefield Earth  Krypton  Captain Marvel  Bless the Child  Cold Pursuit  Joe Versus the VolcanoSix Days Seven Nights  
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

  Beszámolók
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje
 • Hans Zimmer Magyarországon

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Frozen (Christophe Beck)    FROZEN  (2013)
     Jégvarázs


    

     zene: Christophe Beck
     vezényel: Tim Davies, Stephen Oremus
     kiadás éve: 2013
     kiadó: Walt Disney Records
     játékidő: 69:40
       A 2013 novemberében bemutatott Jégvarázs a Disney stúdió 53. egész estés rajzfilmje. Hans Christian Andersen meséjét, A Hókirálynőt a stúdió már több évtizede tervezte, hogy feldolgozza, így különös figyelem irányult a produkcióra. A direktori feladatokat a cég egyik régi alkotója, a Tarzant is rendező Chris Buck, valamint a filmet íróként is jegyző Jennifer Lee látta el. A stúdió a jól bevált receptjéhez nyúlt, és Disney-hercegnős vonal mentén alakította át a sztorit, úgy formálta, hogy szinte minden korosztályhoz szóljon. Sem a humort, sem az érzelgősséget, sem a gyerekességet nem vitték túlzásba, pont jó érzékkel találták el azt az arányt, mely ahhoz kellett, hogy egy időtálló alkotás születhessen. Andersen művének laza adaptációja óriási siker lett, népszerűsége a mai napig töretlen, bizonyítja ezt a hozzá köthető rengeteg gyermekjáték, valamint a szereplők képeivel díszített termékek sokasága a boltok polcain.
       A készítők szándéka az volt, hogy ehhez a klasszikus meséhez egy klasszikus animációt társítsanak, valami olyasmit, amit az ötvenes években alkalmaztak a Disneynél. Ennek elérése érdekében kézzel rajzolt, festett képeket kevertek össze számítógépes animációval, a karakterek megtervezésénél azonban már inkább a mai kor elvárásainak kívántak megfelelni. A téli világ megalkotása érdekében a látványtervezők Skandináviába is ellátogattak, s megpróbáltak minél inkább közelíteni Lappföld és a lappok világához. Mivel azonban egy képzeletbeli országban, Arendelle királyságában játszódik a történet, így a tökéletes egyezésre nem volt szükség.

       Az alaposan átformált sztoriban Arendelle királyának két kislánya, Elza és Anna remek testvérek. Elza olyan varázsképességgel rendelkezik, melynek köszönhetően uralni tudja a jeget és a havat, ám ha ez kitudódna, az alattvalók boszorkánynak tartanák őt. Szülei, hogy megóvják Annát és az országot Elza varázstudományától, elzárják őt a világ elől a palotában. Azonban eljön az idő, amikor már nem lehet tovább titkolni a hercegnőt, a koronázásán ugyanis ott kell, hogy legyen. Elza különös képességének azonban nincs teljesen a birtokában, így egy fatális véletlen során lelepleződik népe előtt, ami miatt kénytelen elmenekülni a palotából a hófödte hegyek felé, Arendelle-t pedig belepi az örök fagy. Anna hercegnő mindezt nem hagyja annyiban, elindul, hogy megkeresse a nővérét, és ezzel megmentse országát a pusztulástól. Ebben a kalandban pedig segítségére lesz a jégbányász Kristoff és az életre kelt hóember, Olaf. Anna és Elza filmes története számos díjat megnyert, a Golden Globe- és a BAFTA-díj mellett a legjobb animációs filmnek járó Oscart is megkapta. Több mint egymilliárd dolláros bevételével pedig Az oroszlánkirályt követő legjövedelmezőbb Disney-rajzfilm lett.

       A nagy siker annak is a számlájára írható, hogy évek óta először nyúlt vissza a Disney a kilencvenes évekbeli nagy filmjei stílusához, így A kis hableányhoz vagy A szépség és a szörnyeteghez hasonlóan a Jégvarázs is egy musicalbetétekkel tarkított animációs mozi lett. A dalok megszületéséért az életben is egy párt alkotó Robert Lopez és Kristen Anderson-Lopez duó felelt, akik tapasztalt Broadway-komponistának számítanak. Három Tony-díjat birtokolnak, s olyan musicalek fűződnek a nevükhöz, mint az Avenue Q vagy A Mormon könyve, továbbá a Némó nyomában színpadi, zenés változatának is ők voltak a dalszerzői. Ráadásul a Disneyvel is dolgoztak már, hiszen a 2011-es Micimackó esetében ők feleltek a dalokért. 2012-ben csatlakoztak a stábhoz, majd a premierig a produkció mellett maradtak, igaz, leginkább ez csak távmunka volt, mert a két kisgyereket nevelő pár nem akarta elhagyni New York-i otthonát, így videókonferenciákon tálalták az elképzelésüket a rendezőknek. Az egyes dalokat saját, otthoni stúdiójukban rögzítették, így ezeket a véglegesekhez nagyban hasonlító változatokban rögtön prezentálhatták is. Kristen Anderson-Lopez a történet alakításába is belefolyhatott az énekes részek révén. Kilenc daluk került be végül a moziba, ám az alkotási folyamat során összesen huszonöt nótát komponáltak, egy esetében pedig a dallam annyira tetszett a rendezőknek, hogy átalakítva más környezetben és szöveggel került a filmbe.
       A dalok közül a "Let It Go" futotta be a legnagyobb karriert, ami érthető is, hiszen rendelkezik mindazzal, amitől egy dal sláger lesz, Lopezék meg is kapták érte az Oscar-díjat. Az eredeti változatban az Elza hangját adó Idina Menzel előadásában hangzik el, majd a stáblista alatt Demi Lovato popos verziójában is hallható. Az énekes betétek közül kiemelkedik még a "Do You Want to Build a Snowman?" és a "For the First Time in Forever" is - slágeres, fülbemászó dallamával abszolút telitalálat mindkettő. A dalokkal kapcsolatban meg kell említeni, hogy instrumentális betéteket is tartalmaznak, melyek több helyen score-ként funkcionálnak. Erre az egyik legjobb példa a "Do You Want to Build a Snowman?", melynek három és fél percéből kettő aláfestő zene. Kiemelhető dal még az "In Summer" és a "Fixer Upper", melyek a régi, Alan Menken jegyezte musicales Disney-rajzfilmek zenei világát idézik.

       A score-t Christophe Beck írta, aki évek óta egyre kiemelkedőbb teljesítményt nyújtva a Jégvarázs muzsikájával pályafutása eddigi legfontosabb művét alkotta meg. Beckre az Oscar-díjas animációs rövidfilm, a Paperman aláfestése révén figyeltek fel a Disneynél. A komponista feladata a jelenetek zenei aláfestése volt, így az ő munkája lényegesen más tónusú, ugyanakkor bizonyos pontokon a dalok témáit is beépítette a score-ba. Mivel az énekes betétekre nem volt ráhatása, így témákat tekintve egy kissé elütött az aláfestés és a musicales rész, de a hangszerelők és a karmesterek végül igyekeztek megteremteni az összhangot.
       Beck leginkább szimfonikusokra támaszkodó score-t képzelt el, jelentős arányban használt olyan hangszereket, melyekkel a téli látványt tudta erősíteni, így a különböző harangok, a xilofon és a marimba mellett fafúvósok is erősítik ezt a hatást. Felhasznált továbbá különlegesebb hangszereket is, melyeket az északi történethez vélt illőnek. Így alkalmazta a bukkehorn nevű, kosszarvból készült ősi norvég instrumentumot, illetve ezen vidékre jellemző énektechnikákat is bevetett, így a kulning nevű mágikus hatású stílust is. A score nyitánya, a "Vuelie" esetében a norvég zeneszerző, Frode Fjellheim is besegített neki, az ő jóvoltából jött létre ez az érdekes hangzású, népzenei tónusú kompozíció. Bármennyire is jók a score nagyzenekari részei, a komponistának sajnos felróható, hogy nem nyúlt többet a különlegesebb hangszerek, megoldások felé.
       A score rengeteg különböző filmzenei stílust mutat meg, a mozgalmas jelenetek okán pedig egy idő után inkább egy fantasy muzsikájára hasonlít, sem mint animációs filmére, de ez egyáltalán nem hátrány. A legjobb részek a mágikus, kalandzenés momentumok és a drámai, nagy ívű trackek. Előbbire példa az "Elsa and Anna", a "Sorcery", a "Royal Pursuit", a "Return to Arendelle", vagy a két legmozgalmasabb tétel, a "Summit Siege" és a "Wolves". Ezen részek betetőzése pedig a film végi "Whiteout", ahol mind a szimfonikusok, mind a kórus, mind a kulning a csúcsra járatódik. A drámai részek kiemelkedőbb pontjai a "The North Mountain", a "We Were So Close" és az "Only an Act of True Love", valamint különösen szép a megkapó pillanatokat hordozó, kórusos "Heimr Àrnadalr". A rajzfilmzenés megoldások is fantáziadúsak, mozgalmasak, gazdag hangszerelés jellemző rájuk ("Coronation Day", "Marshmallow Attack!"). A dalok és a score a film alatt ugyan több ponton összekapcsolódnak, de az albumon ennek csak minimális nyomát tapasztaljuk, egyedül az "Epilogue" lóg ki, mely esetében a dalok témái jelennek meg a szimfonikus aláfestő zenében.

       A zene két CD-s deluxe változatban is megjelent, ebben a második lemezre, a dalok demóverziója mellett, további score-részek is felkerültek, de az ezekkel való ismerkedés csak a legnagyobb rajongóknak ajánlott. A Lopez házaspár hangulatos, fülbemászó dalai és Beck erős, energikus score-ja kifejezetten üde színfolt lett a Disney-musicalek világában. A belebegtetett folytatás esetében remélhetőleg mindhárom alkotó visszatér majd, hogy zeneileg továbbgörgessék Elza és Anna történetét.


  Gregus Péter
  2016.12.05.
  Tracklista:

    1. Frozen Heart - Cast (1:45)
    2. Do You Want to Build a Snowman? - Kristen Bell (3:26)
    3. For the First Time in Forever - Kristen Bell (3:45)
    4. Love Is an Open Door - Kristen Bell (2:04)
    5. Let It Go - Idina Menzel (3:43)
    6. Reindeer(s) Are Better Than People - Jonathan
        Groff (0:51)
    7. In Summer - Josh Gad (1:51)
    8. For The First Time in Forever (Reprise) - Kristen
        Bell (2:29)
    9. Fixer Upper - Maia Wilson, Cast (3:02)
  10. Let It Go - Demi Lovato (3:44)
  11. Vuelie - Frode Fjellheim, Christophe Beck feat.
        Cantus (1:36)
  12. Elsa and Anna (2:43)
  13. The Trolls (1:48)
  14. Coronation Day (1:14)
  15. Heimr Àrnadalr (1:25)
  16. Winter's Waltz (0:58)
  17. Sorcery (3:16)
  18. Royal Pursuit (1:02)
  19. Onward and Upward (1:54)
  20. Wolves (1:44)
  21. The North Mountain (1:33)
  22. We Were So Close (1:53)
  23. Marshmallow Attack! (1:42)
  24. Conceal, Don't Feel (1:07)
  25. Only an Act of True Love (1:05)
  26. Summit Siege (2:32)
  27. Return to Arendelle (1:36)
  28. Treason (1:35)
  29. Some People Are Worth Melting For (2:06)
  30. Whiteout (4:15)
  31. The Great Thaw (Vuelie Reprise) (2:28)
  32. Epilogue (3:06)


  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba          nem értékelte

  Kulics László

  Pavlics Tamás          nem értékelte

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila          nem értékelte
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  The Hunchback of Notre Dame

  Mulan

  The Peanuts Movie

  Percy Jackson and the Olympians:
  The Lightning Thief


  További kritikáink
 • Bird Box
 • Dark City
 • Species
 • Venom
 • Die Hard: With A Vengeance
 • Die Hard 2: Die Harder
 • Die Hard
 • The Grinch
 • Anaconda
 • Evolution
 • Himalaya - The Rearing of A Chief
 • Bohemian Rhapsody
 • Deep Blue Sea
 • On Deadly Ground

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam