FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop  Bad Boys for Life
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - The Crimson Rivers (Bruno Coulais)    THE CRIMSON RIVERS  (2000)
     Bíbor folyók


    

     zene: Bruno Coulais
     vezényel: Christophe Guiot
     kiadás éve: 2001
     kiadó: Virgin Records
     játékidő: 54:52
       A legismertebb európai komponisták közé tartozó Bruno Coulais a nyolcvanas évek óta van jelen a szakmában, és döntően francia stáblistákon találkozhatunk a nevével. Világviszonylatban az 1996-os Mikrokozmosz - A füvek népe című természetfilmmel vonta magára először a figyelmet, aminek eredményeként egyre keresettebbé vált, karrierjének populáris mozifilmekből álló szegmense azonban csak néhány évvel később, a Bíbor folyók, a Vidocq, illetőleg a Belphégor - A Louvre fantomja premierjét követően vett lendületet. Én az utóbbi csoportba tartozó, a Jean Reno és Vincent Cassel főszereplésével forgatott Bíbor folyóknak köszönhetően találkoztam először Coulais-művel, melyet annyira megkedveltem, hogy a mai napig a fajsúlyosabb krimizenék ajánlott darabjaként tartom számon.

       A direktori széket Mathieu Kassovitz foglalta el, aki nemcsak rendezőként (Gothika) van jelen a filmiparban, hanem forgatókönyvíróként (A gyűlölet), színészként (Amélie csodálatos élete) és producerként (Babylon A.D.) is. A mozi alapötletét a Jean-Christophe Grangé tollából származó, azonos című regény szolgáltatta, a filmváltozat elkészítésében pedig maga az író is részt vett: Kassovitzcal közösen adaptálta vászonra a krimit. A főbb szerepekre a francia filmipar élmezőnyében számon tartott Renót és Casselt sikerült megnyerni, akiknek játéka éppúgy hozzájárult a produkció népszerűségéhez, mint a meghatározó képi világ, a remek vágás, valamint a hatásos zene. Ezen elemeket pedig nemcsak a nézők és a kritikusok ismerték el, hanem a francia Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia, valamint az Európai Filmakadémia ítészei is, akik összesen nyolc kategóriában jelölték ezt a könyvadaptációt - szobrot azonban végül egyikben sem kapott.
       A Bíbor folyók története két, egymástól független bűncselekmény felgöngyölítésével vonja bele a nézőt a cselekménybe: míg az alpokbeli kisváros, Sarzacba rendőre, Max Kerkerian (Cassel) egy sírgyalázás kapcsán nyomoz, addig az alig pár száz kilométerre fekvő egyetemvárosban, a gyilkossági csoportnál külsősként dolgozó kriminalisztikai szakértő, Pierre Niemans (Reno) igyekszik fényt deríteni egy csonkításos gyilkosság indítékaira. A szálak azonban szépen lassan összefonódnak, a halálesetek száma megnő, mindeközben pedig a nyomozókról is egyre többet tudhatunk meg, akik nem rendíthetetlen városi hekusokként, hanem árnyékos múlttal rendelkező, sebezhető emberekként vannak jelen a vásznon.

       "A fény vagy a színek éppúgy fontos dizájnelemei a mozinak, mint a zene. Ideális esetben azonban utóbbi nemcsak aláhúzza a látottakat, hanem a produkció autonóm karaktereinek egyikévé is válik" - vallja a komponista. Bár az általa említett függetlenséggel kapcsolatban az alkotók között éppúgy megoszlanak a vélemények, mint a kritikusok és a rajongók esetében, egy aláfestés elsődleges célja ugyanis a feszültségfokozás, nem pedig az, hogy a képsoroktól függetlenül megállja-e a helyét vagy sem. A filmkritikák azonban pozitívumként szokták kiemelni, ha egy muzsika figyelemfelkeltőre sikerül, amire pedig jó példa a Bíbor folyók, hiszen amellett, hogy számos elemzésnél kitérnek arra, milyen hatásos a dallamok és a képsorok összhangja, a score-ból összeállított filmzenealbum is - melynek angol nyelvű borítós változata hazánkban készült - remekre sikerült, minden percével képes lebilincselni a hallgatót.

       A Paris Philharmonic Orchestra közreműködésével életre keltett muzsika meglehetősen nyomasztó, így stílusát tekintve leginkább Howard Shore Hetedik, illetve A bárányok hallgatnak ihlette kíséreteivel lehetne rokonítani annyi kiegészítéssel, hogy Coulais pályatársához képest lényegesen nagyobb hangsúlyt fektetett az ütősszekcióra. "Azért szeretek filmekhez komponálni, mert legtöbbjük teret enged a kísérletezgetésnek, az egyedi hangzásvilágnak" - mesélte a szerző, aki Kassovitz alkotásával kapcsolatban nemcsak az atmoszférát találta el nagyszerűen, hanem a témákat is, utóbbiakkal ráadásul nem fukarkodott, hiszen a Reno alakította nyomozó éppúgy megjelenítődik, mint az elhunytak vagy a helyszínek. A korong a "The Crimson Rivers"-szel indít, melynek első felét a megcsonkított és magzatpózba kötött áldozat körül pásztázó kamera felvételeit kísérő nyitány adja, ez aztán Niemans témájába torkollik, amely csupán az album végi "Taking Off"-ban tér vissza. Reno karakterzenéjénél olyan ütős instrumentumok kerülnek előtérbe, mint a xilofon, a triangulum, továbbá az öblös hangú dobok, amelyek nemcsak a mű egyedi légköréhez járulnak hozzá, hanem sikeresen szemléltetik azt is, szerzőjük milyen ügyes hangszerelő: "Számomra nagyon fontos, hogy magam hangszereljem a score-jaimat. Zavarna, ha nem így lenne" - vallja ezen szerepkörével kapcsolatban Coulais. A fiatal és a szabályokat lazábban értelmező Kerkerian színre lépését, valamint későbbi, edzőtermi verekedését Niemansszal viszont nem instrumentális darabok, hanem olyan, a hip-hop és az alternatív rock műfajokban mozgó előadók dalai kísérik, mint a Silmarils "Virtual Skinfighters"-e, valamint a Solo és Uncle O közös száma, a "F.U.A.".
       Az Alpok sivár sziklái közé ékelődött település, Guernon szintén kapott egy motívumot ("Guernon"), ahol a mély vonós- és rezesszólamok mellett a marimbajáték gondoskodik arról, hogy a látszólag békés hegyi városka árnyoldala is felszínre kerüljön. Az emberek, illetve a bűntettek mellett az események egyik kulcspontjául szolgáló ódon egyetem (mely már első felbukkanásakor sejtet valamit azzal, hogy áram és víz terén önellátó, saját kórházzal rendelkezik, rektora pedig a település polgármestere) sem maradt ki a témaszórásból: a komponista ide vonatkozó elképzelése először a "The Library"-ban tűnik fel, néhány perccel később pedig a "Judith"-ban köszön vissza.
       A Virgin Records lemeze nem követi a mozi kronológiáját, ugyanakkor jól prezentálja annak szerkezeti felépítését: habár az elején a thriller-krimi vonal dallamosabb motívumok kíséretében jelenítődik meg, a játékidő első harmadát követően éppúgy mélyülnek el a szálak, ahogyan a forgatókönyv is egyre összetettebb lesz - a filmmel kapcsolatos negatív visszajelzések jó része egyébként pont a történetvezetésből, illetőleg a lezárás módjából ered. Coulais a drámai vonalat nem a hollywoodi alkotások esetében gyakorta alkalmazott lágy, szomorú, mindeközben viszont fülbemászó dallamok felsorakoztatásával oldotta meg, hanem sötét, komor ábrázolásmóddal, mely a "The Crucified" végén például kakofóniába is torkollik. A Bíbor folyók zenéjének legnyomasztóbb pillanatairól a "Grave", a "The School", a "The Blind Child", a "The Station", a "The Crevasse", a "The Mutilated Body", illetőleg a "The Morgue" gondoskodnak, melyeknél időnként az áldozatokat szimbolizáló csőharang is hallatja magát. Az album struktúrájának hála azonban nem telepedik ránk teljesen ez a hangulat, hiszen olyan, kissé dinamikusabb, harsányabb trackek közé ékelődnek, mint a "The Run", a "The Cable Car", a "The Desecration", a "The Chase", a "Research", valamint a "The Stadium".

       A csilingelésekkel, fémes hangokkal, mély vonós- és rezesszólamokkal tarkított muzsika híján minden bizonnyal a Bíbor folyók összhatása sem lett volna ily emlékezetes, azt pedig, hogy Bruno Coulais jó munkát végzett, alátámasztja, hogy ezt követően több hasonló stílusú mozival keresték meg a rendezők, illetve producerek. 2004-ben, Bíbor folyók 2. - Az apokalipszis angyalai címen mozikba kerülhetett a folytatás is, s bár a Luc Besson jegyezte forgatókönyvben Jean Reno karaktere visszatért, az alkotás (melynek zenéjéről már nem Coulais, hanem a Frankii Elliott-Colin Towns páros gondoskodhatott) messze elmaradt elődje színvonalától.


  Kulics László
  2017.03.28.
  Tracklista:

    1. The Crimson Rivers (4:51)
    2. The Library (2:18)
    3. Helicopter (2:00)
    4. Guernon (2:39)
    5. The Crucified (3:03)
    6. The Run (1:34)
    7. Grave (1:01)
    8. The School (1:11)
    9. The Glacier (1:47)
  10. Judith (0:53)
  11. Tension (1:22)
  12. The Cemetery (0:58)
  13. The Blind Child (1:30)
  14. The Cable Car (4:30)
  15. The Station (1:33)
  16. Sertys (1:12)
  17. The Desecration (1:13)
  18. The Chase (2:22)
  19. The Car (2:24)
  20. The Crevasse (1:45)
  21. The Mother (2:08)
  22. The Dogs (1:37)
  23. Research (1:11)
  24. The Mutilated Body (1:43)
  25. The Stadium (0:59)
  26. The Morgue (2:38)
  27. The Taking Off (4:30)

  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba          nem értékelte

  Gregus Péter          nem értékelte

  Pavlics Tamás          nem értékelte

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  Gothika

  Le peuple migrateur

  Microcosmos

  Seven

  További kritikáink
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila
 • The Beyond (L'Aldila)

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam