FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop  Bad Boys for Life
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Constantine (Music Composed For The Motion Picture) (Brian Tyler)    CONSTANTINE   (2005)
     Music Composed For The Motion Picture


    

     zene: Brian Tyler
     vezényel: Brian Tyler
     kiadás éve: 2005
     kiadó: promóciós lemez
     játékidő: 72:39
       Az alábbi íráshoz a zenei anyagot Brian Tyler bocsátotta rendelkezésünkre. Az, hogy összevethettük az első verziót a véglegessel, az ő engedélyével, beleegyezésével történt. Ezen anyagot kizárólag belső használatra kaptuk, emiatt nem áll módunkban senki számára sem kiszolgáltatni!       A több mint hetvenpercnyi játékidővel rendelkező albumon található zenék mindegyike a decemberi felvétel során rögzített állapotot mutatja. Ekkor Tyler még nyugodtan játszatta fel a Hollywood Studio Symphony-val, valamint a Hollywood Film Choral-lal az immáron késznek vélt zenét. Nem sokkal később ebbe kötöttek bele a készítők. De vajon miért?

       Itt a kórus alapozza meg a hangulatot: "Deo Et Patri" indulunk. Sem ez, sem pedig a következő tétel ("Into the Light") nem szolgál plusz élménnyel. A címet ugyanazt takarják, mint a Varese kiadáson találhatóak. Az "Ascension" pedig a "Resurrection"-nel egyezik meg, csupán a címet módosították. "Rites of the Son": íme az első olyan részlet, ami a hivatalos kiadáson nem található. Bár a dallamok ismerősek, új motívum nem lép be, mégis plusz zene, melynek közepén egy kis kavargás van, aztán a hárfa és zongoradallam vezet minket. Szépen feljajdul a kórus, és máris a "Black Smoke"-nál találjuk magunkat, melyről azt kell tudni, hogy végül ebben a formában nem került a filmbe, azonban egy ehhez nagyon hasonló részt szőttek bele Lucifer témájába. A "Piety" lágy vonásai az "I Left Her Alone"-ban is megtalálhatóak, de van itt valami a második felében, ami megint kimaradt: hallatszik, hogy a zenekar ki szeretne törni, de Tyler visszatartja őket. Remekül előadott energiatúltengés. Talán a rendező nem találta eléggé erőteljesnek a tervezett jelenet alá? Szerintem a képsoroktól eltekintve ez jobban hangzik, mint a végső, tunningolt verzió.
       A soron következő kilenc perc - mint ahogyan azt a címekből is sejteni lehetett - semmi újdonsággal nem szolgál, A játékidők ugyan eltérnek, de a mögöttük megbúvó részletek mindegyike ismerős. A "Discovering the Symbol" megint tartalmaz egy cseppnyi újdonságot, ám ami az album eddigi fő erénye: sehol egy gépzene. Sokkal összeérettebb, harmonikusabb. Az "Absentee Landlords"-ra érvényes leginkább az előbbi mondatom: valahogy fülemben cseng Badelt "rájátszása", mégsem érzem hiányát. A hosszabb játékidő pedig egy teljesebb levezetést takar. A misztika és kétely hangulatfestő elemei sorakoznak az "Angela Crosses Over" partitúráján. Végig halk sejtelmesség árad, s legvégül a kórus is szót kér. Nem ajánlatos kies utcákon bóklászni, miközben ez duruzsol a fülünkben.
  Meghittebb pillanatok következnek: "A Sister's Story"-ban néhol egy kis sejtelmesség keveredik a zenébe, ám összességében a merengő zongoradallam és az azt követő vonósok viszik el hátukon a tracket. Ez a kifejezésmód igencsak hasonlít a "Godsend"-re. A soron következő rész elejére átragad az előző tétel hangulata, de kisvártatva Tyler fantáziájából előbújik az ördög: kis kórus, kevéske fémes ütés, és máris sírnak a hegedűk, peregnek a dobok, majd kiteljesedik a pergős horror muzsika. Kavarognak a különböző hangszerekre osztott motívumok, majd kicsit megpihenve, rövid zongorajáték után fokozza a hatást, végül kiemeli a vonósokat, amiket felvált a kórus, az ütős-, és fúvósszekció. Persze végül ez sem került fel a bolti verzióra. Kár érte...
       A továbbiakban kísérteties zene hagyja el a hangfalakat. A "The Faith of Beeman" első fele nem szerepel a Varese korongján, az utolsó percek azonban megegyeznek a "The Balance" című tétellel. A "Trip To Hell" elejének alappillére egy szóló hegedű játékán nyugszik, amely kifejezésmód később kimaradt a filmből. Az utolsó másodpercekben itt is felborulnak a hangszerek, csakúgy, mint a "Hell Freeway"-ben. Tulajdonképpen azt is lehet mondani, hogy a "Trip To Hell" az imént említett végső verzió alapja, hiszen a szóló hegedűt Badelt kivette, helyére pedig az elektronikus elemeket illesztette. A "Spear of Destiny"-ben duduk és kórusok szólamait követi a zenekar, akik a közepe felé uralomra törnek, de Tyler hamar rendre inti őket, így tovább folytatódik a szomorkodás.

       "A Voice From the Other Side": tipikusan az a cím, amely szépen cseng. Ennek a meghatározásnak eleget téve egy röpke kaotikus felvezetés után az "Absente Landlords"-ban elhangzó éneket hallhatjuk. Még mindig gyönyörű - már a műfaji határokon belül értve - hangokat csal ki belőlük Tyler. A két tétel között csupán ennyi párhuzam vonható, mivel a promo verzióján végigvezetődik a hangulat a szimfonikusoknak köszönhetően. Tehát a kórusrész hossza megegyezik, csak a "körítés" lágyabb. A "Seplevites" eleinte kellemesen borzongat, aztán kicsit jobban ráhat a hátunkon lévő szőrszálakra. A "John As A Young Man"-ben tulajdonképpen a főhős témáját taglalja kisebb-nagyobb változtatásokkal, melyek a következők: rávilágít néhány hangjegy segítségével, hogy horrormuzsika forog a lejátszóban, illetve a jellemző, olykor domináns zongoradallamot a háttérbe szorította, s a duduk fájdalmasan ható hangjával fejezte ki mondanivalóját. A "Vermin" című szám is a "beszéljünk róla" kategóriába tartozik. A hivatalos albumról is ismert lágy témákkal indít, mígnem történik valami: elszabadulnak a dobok és a vonók. Bekapcsolódik a zongora és a kórus is. Átláthatatlannak tűnő kuszaság, amit ha szimplán hátradőlve hallgatunk, egészen jól szórakozhatunk. Persze ehhez a kusza dallamok iránt is nyitottnak kell lennünk. Ilyenkor nem azt kell nézni, hogy "mit csinált ez?", hanem azt, hogy ő mindezt átlátja, logikát talál benne. Nekünk "csupán" annyi a teendőnk, hogy megfejtsük (tipikus példák erre Elliot Goldenthal hasonló kaliberű zenéi). A "Gabriel's Brutal Truths" hozza a szokott, kitörésektől mentes alaphangulatot, ellentétben a "Half Breed"-del, ahol megint a különböző hangszerek tulajdonosai vívnak csatát egymással. Itt is vannak újdonságok. A "Confronting Midnite" ismét egy kimaradt szösszenet a maga egy percével. Halk és gyors gordonkák, magasan szóló hegedűk agresszív dobok, fúvósok. Ez így rettenetesnek tűnhet, pedig nem az.
       Lassacskán a "borzalmak" végéhez közeledünk. A "Discovering A Twin" nyugalmát a "Reluctance" zavarja meg. A hangszerek vagdalkozását a kórus próbálja összefogni, de minden hiába. Hirtelen lecsapással zárul. Ez is egy recept arra, hogyan lehet több dallamot rövid játékidővel megoldani: egymásra tenni és kész a diszharmónia. Tyler nyugodtabb vizekre terel minket az "Inheritance"-el. Műfajához híven becsapós, ugyanis az utolsó fél percben zeneszerzőnk ismét az "ördöggel cimborál". A zárótétel előtti "utolsó megkísértés" a "Gabriel Fantastique". Gabriel zenei motívuma keveredik a sejtelmességgel. A kórus ismét lágy hangján örvendeztet minket, ami egy végső, kissé megfáradt instrumentális csatába torkollik. Értetlenül állok azon tény előtt, miszerint a "Finale" hogyan kerülhetett ki a filmből, és hogyan váltotta fel a "Constantine End Title". Azt a borzalmat legnagyobb örömömre itt egy lényegesen nívósabb másfél perc helyettesíti. Egy végső dallamsor a zongorával, a dudukkal, a vonósokkal, majd belehúz a bőgő és felpörögnek az események: szépen felfelé ívelő diadalittas zárás, melyből a zenekar és a kórus minden tagja kivette részét. Ilyen egy jó végtéma!

       Minthogy promo zenéről van szó, a borítótól nem kell sokat várni, hiszen ez egyszerű magánkiadás. Az eleje olyan, mint a hivatalos európai verzió fedőlapja, belül a színes és fekete-fehér képek egyaránt megtalálhatók, továbbá pár adat a zene felvételével kapcsolatosan. A cd kép viszonylag szépre sikerült. Persze ugyanaz van rajta, mint a fedőborítón. A hátulján pedig az amerikai verzió előlapja, s a tracknevek.

       Más élményt nyújt így a zene. Sokkalta jobban tetszik az eredetileg felvett verzió, mint amit végül Badelttel közösen adtak ki kezeik közül. Természetesen a hivatalosan kiadott albumhoz képest több olyan újdonsággal is bír, melyek többségének kárba veszését sajnálom, azonban a legörvendetesebb, hogy nem tartalmaz elektronikus részeket. Ebből adódóan egy egyenletesebb, kiforrottabb, jobban összehangolt művet hallhattunk. Bár tény, hogy a korábbi, hasonló témájú filmek zenéjéhez képest nem újított - csupán azokból kiindulva váltotta valóra a Constantine score-ját -, mégsem tudom, hogy a film készítői hová tették fülüket, mikor bírálni kezdték Tyler munkáját...


  Kulics László
  2005.04.08.
  Tracklista:

    1, Deo et Patri (1:16)
    2, Into the Light (2:47)
    3, Ascension (2:21)
    4, Rites of the Son (2:27)
    5, Black Smoke (1:03)
    6, Piety (1:46)
    7, Lucifer (3:11)
    8, Humanity (3:06)
    9, Crossing Over (2:42)
  10, Discovering the Symbol (2:08)
  11, Absentee Landlords (2:26)
  12, Angela Crosses Over (4:29)
  13, A Sister’s Story (3:08)
  14, Hennessy Int he Ether (3:41)
  15, Balthazar’s Blessing (1:33)
  16, The Faith of Beeman (5:07)
  17, I Have Always Known (1:00)
  18, Trip to Hell (2:51)
  19, Spear of Destiny (2:41)
  20, A Voice From the Other Side (2:18)
  21, Seplevites (1:27)
  22, John As A Young Man (3:11)
  23, Vermin (2:11)
  24, Gabriel’s Brutal Truths (1:08)
  25, Half Breed (1:44)
  26, Confronting Midnite (1:11)
  27, Discovering A Twin (1:37)
  28, Reluctance (1:03)
  29, Inheritance (2:06)
  30, Gabriel Fantasique (3:36)
  31, Finale (1:24)


  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba

  Gregus Péter          nem értékelte

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  Constantine

  Így készült a Constantine zenéje (interjú)

  Below

  További kritikáink
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila
 • The Beyond (L'Aldila)

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam