FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Once Upon a Time in the West  The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Brave (Patrick Doyle)    BRAVE   (2012)
     Merida, a bátor


    

     zene: Patrick Doyle
     vezényel: James Shearman
     kiadás éve: 2012
     kiadó: Walt Disney Records
     játékidő: 65:35
       Az elmúlt évtized legmeghatározóbb animációs stúdiója, a Pixar 2008-ban jelentette be, hogy elkészíti első olyan alkotását, mely a tündérmesék világába kalauzolja majd el a nézőket. Az akkoriban "A medve és az íj" címre keresztelt produkció több tekintetben volt még valamiben az első a cég történetében, hiszen a főhősnek először választottak egy női karaktert, továbbá itt lett először gyerekkorú egy Pixar-mozi főszereplője. Hazánkban "Merida, a bátor" címmel jelent meg a film, amely készítésének folyamán egy rendezőváltást is megélt, mivel az eredeti ötletgazda, az "Egyiptom hercegé"-t készítő Brenda Chapman kreatív nézeteltérés miatt kénytelen volt a munkálatokat otthagyni, ő egyébként egy Grimm testvérek-szerű mesében gondolkodott. Újabb érdekesség, illetve elsőség vele kapcsolatban, hogy e mozi kapcsán ő lett a Pixar első női direktora is, társrendezőként ugyanis felkerült a neve a stáblistára. Az eredeti változathoz olyan nevek adták hangjukat, mint Kelly Macdonald, Julie Walters, Billy Connolly, Emma Thompson, Kevin McKidd és Robbie Coltrane - bár a főszereplő hangját eredetileg Reese Witherspoonnak szánták, aki viszont idő hiányában végül kiszállt a projektből.
       Mint láthattuk, a Pixar történetében sok tekintetben volt újító a "Merida, a bátor", de ezeken kívül a technikai kivitelezésben is jelentős előrelépések történtek a harcias hercegkisasszony jóvoltából. Teljesen új animációs szoftverek készültek a filmhez, a főhős legendássá váló hajkoronája például ezerötszáz egyenként animált hajszálból áll, továbbá ez volt az első mozi, ahol az idén tavasszal bemutatott új Dolby Atmos hangrendszert használták.

       A történet Skóciába, a misztikus történetek és legendás csaták zord földjére kalauzolja el a nézőt. Merida, a mesebeli Skócia királyának elsőszülött lánya nem egy szokványos hercegkisasszony. Lovagol, sziklát mászik, vadászik, íjjal lő, a lányos elfoglaltságok, mint a hímezés, öltözködés viszont nem tartoznak kedvenc elfoglaltságai közé, sőt nem tiszteli az ósdi hagyományokat, ráadásul a férjhezmenetelről hallani sem akar. A szülei azonban makacsul ragaszkodnak a házasságához, így meghívják a szövetséges klánokat, hogy népük jeles fiai egy erőpróbán nyerjék el a hercegnő kezét. Merida azonban, hogy megváltoztassa elkerülhetetlennek tűnő sorsát, egy varázslathoz fordul, ami azonban egyáltalán nem úgy sikerül, mint képzelte.
       A filmmel kapcsolatban korántsem volt olyan egyöntetű és elsöprően jó a kritikusok reakciója, mint a Pixar korábbi, velősebb mondanivalóval is megáldott alkotásainál, például a "L'ecsó", a "Fel!" vagy a "Wall-E" esetében. A legfőbb probléma okát sokan a tündérmese jellegben látták, mivel ez a stílus furcsán hatott ettől a stúdiótól. Ám annak ellenére, hogy ez a Pixar-alkotás most inkább csak a kisebbeknek és a gyermeklelkű felnőtteknek szól, csupán ezért mégsem lehet negatív jelzőkkel illetni, hiszen a stúdió megmutatta, hogy az eddig megszokottaktól eltérő műfajú animációs mozikra is képes, ráadásul a mese világában bőven az egyik legjobb alkotás, ami az elmúlt évtizedben az Álomgyárban készült. A filmen íróként is tevékenykedő Brenda Chapman a saját anya-lánya kapcsolatát vitte bele a történetbe, ami voltaképpen bravúrosan kerüli el a Merida fékezhetetlen tinilányi mivoltából fakadó kliséket, mivel ezeket ügyesen kifigurázza, és főként emiatt a főhős egy szerethető, egyáltalán nem csak kislányokhoz szóló karakter lett.

       A film készítői igyekeztek minél több skót származású alkotót bevonni a produkcióba, így a zeneszerzői posztra sem a három korábbi Pixar-zeneszerző, vagyis Randy Newman, Thomas Newman, illetve Michael Giacchino közül választottak, hanem a skót Patrick Doyle-t szemelték ki (egyébként ezzel is első valamiben a "Merida, a bátor", hiszen először dolgoztak nem amerikai komponistával a Pixarnál). A szerző ugyan egy időre eltűnt a hollywoodi mozik közeléből, azonban 2011-ben a "Thor" és "A majmok bolygója: Lázadás" zenéjével egészen parádésan tért vissza a reflektorfénybe. A Kenneth Branagh rendezte filmek, az "Eragon" vagy éppen a negyedik Harry Potter-mozi révén már korábban is bizonyította, hogy igencsak mestere a líraian epikus hangzásvilágnak, így egyértelműen jó választásnak tűnt, hogy ő fesse zenével alá Merida skót-felföldi kalandozásait. Doyle emellett többször is tanújelét adta már annak is, hogy mennyire mestere a skót, a kelta vagy éppen az ír zenei hangulatnak. Jelen esetben mindezt meg is mutatta, sőt meg is kellett mutatnia, hiszen ez volt felé az elvárás. Emiatt aztán score-ja különbözik a régebbi Pixar-zenéktől, hiszen jóval tradicionálisabb dallamokat és hangszereket kellett alkalmaznia, aminek következtében aláfestése kissé más hangzást mutat a játékosabb Giacchino-muzsikáktól, vagy az összetettebb, szimfonikus Randy Newman-score-októl. Fura mód az egyik leggyermekibb Pixar-mese kapta a legkomolyabb aláfestést, persze mindez nem azt jelenti, hogy a játékosság vagy az összetettség ne lenne meg, csak éppen Doyle stílusának is köszönhetően sokkal mívesebben, jó értelemben véve ódivatúbban van jelen.

       A score nagyrészt szimfonikusok játékára épít, de gyakori kiegészítő hangszerei a pánsíp, a skót duda, a szóló hegedű, a kelta hárfa, a cimbalom, az uilleann duda, illetve a bodhran nevezetű dob. De nemcsak az alkalmazott hangszereket tekintve jelenik meg a skót hangulat, mivel a dallamok is ezen stílusjegyeket hordozzák, sőt skót/ír tánczenék, mint például a strathspey vagy a jig jellegzetességeinek felhasználásával is az autentikus megszólalást erősítette a komponista. Doyle három témát alkotott a film számára. Ezek a cselekmény előrehaladtával folyamatosan változnak, átszövik az egész score-t, egyfolytában felbukkannak, majd eltűnnek, de akad olyan motívum is, mely csak a film vége felé épül fel teljesen. Merida témája először a "Remember to Smile"-ban bukkan fel, igaz, csekély ideig, majd a "Legends Are Lessons"-ban tűnik fel ismét, az "In Her Heart" elején tradicionális köntösbe bújtatva csendül fel, de kiteljesedni csak a két utolsó, a "We've Both Changed" és a "Merida's Home" című tételekben tud, így a dallam kissé nehezen kapcsolható a főhőshöz. A második főbb téma népi hangszerekre, leginkább dudákra és egyéb fúvósokra épül. A dallamot a "Fate and Destiny"-ben halljuk először, majd rögtön a következő trackben, az igen kiváló "The Games"-ben ki is teljesedik. A "Remember to Smile" második fele szintén tartalmaz egy hangulatos skót dudás részt, azonban a következő, "Merida Rides Away" című tételtől már minimálisra korlátozódik a vadabb skótos, íres zenék aránya.
       A harmadik téma a királyné és Merida közti kapcsolatot ábrázolja. Az anya-lánya viszony zenei megjelenítésére egy altatódal született, melyet a szerző évekkel ezelőtt megírt a film számára. Az eredetiben Emma Thompson és Peigi Barker által énekelt "Noble Maiden Fair" igazán szép muzsika, dallama pedig szöveg nélkül is jól érvényesül, például a "Legends Are Lessons" végén vagy az "In Her Heart" elején. Egy másik dalt is készíttettek a komponistával, méghozzá Fergus király bordalát ("Song of Mor Du"), melynek egy kelta vallási ének képezte az alapját. Ezeken felül apró melléktémák is felbukkannak, melyekre hallhatunk példát a "The Witch's Cottage" vagy a "Through the Castle" esetében.

       Az album három dallal nyit, melyből kettőt Julie Fowlis énekel. Ő egy skót népzenével foglalatoskodó énekesnő, ezen tevékenységével pedig igen szép sikereket és elismertséget ért el. Merida kalandjához született dalai is jól megidézik a skót folkmuzsikákat, noha jó adag populáris hangzással is el lettek látva. A harmadik számot a tizenhat éves énekesnő, Birdy és az angol folk-rock banda, a Mumford & Sons adja elő, ez a "Learn Me Right" című nóta a trió legjobbika - viszont ezek egyike sem tartalmaz utalást a score-ra.
       Doyle kompozíciója hű követője a magas minőséget képviselő Pixar-filmzenéknek, sőt ezeken belül is igen előkelő helyezést érdemel. Mivel eddig a "Verdák 2." kivételével az összes Pixar-film zenéje (vagy valamely dala) jelölve volt Oscar-díjra, így az sem elképzelhetetlen, hogy a skót komponista jó eséllyel pályázik e muzsikájával az aranyszobor bezsebelésére.


  Gregus Péter
  2012.09.09.
  Tracklista:

    1. Touch the Sky - Julie Fowlis (2:31)
    2. Into the Open Air - Julie Fowlis (2:41)
    3. Learn Me Right - Birdy with Mumford & Sons (3:46)
    4. Fate and Destiny (4:17)
    5. The Games (1:53)
    6. I Am Merida (2:23)
    7. Remember to Smile (2:18)
    8. Merida Rides Away (4:07)
    9. The Witch's Cottage (4:26)
  10. Song of Mor Du (2:18) *
  11. Through the Castle (4:34)
  12. Legends Are Lessons (4:06)
  13. Show Us the Way (3:46)
  14. Mum Goes Wild (3:25)
  15. In Her Heart (2:36)
  16. Noble Maiden Fair (A Mhaighdean Bhan Uasal) (2:37) **
  17. Not Now (3:34)
  18. Get the Key (3:15)
  19. We've Both Changed (5:30)
  20. Merida's Home (1:32)

  * előadja: Billy Connolly
  ** előadja: Emma Thompson és Peigi Barker


  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba          nem értékelte

  Kulics László          nem értékelte

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila          nem értékelte
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  Eragon

  Rendező-zeneszerző párosok:
  Kenneth Branagh - Patrick Doyle


  Legends of the Fall

  Thor

  További kritikáink
 • Bad Boys for Life
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam