FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Rogue One: A Star Wars Story  Justice League  Murder on the Orient Express  Moon  Wonder Woman  The Ghost and the Darkness  It  Rebel in the Rye  The Mummy  Catch Me If You Can
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

  Beszámolók
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje
 • Hans Zimmer Magyarországon
 • Az Antonio Sanchez & Migration magyarországi koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Batman & Robin (Elliot Goldenthal)    BATMAN & ROBIN   (1997)
     Batman és Robin


    

     zene: Elliot Goldenthal
     vezényel: Jonathan Sheffer
     kiadás éve: 1997
     kiadó: Warner Sunset Records
     játékidő: 67:20
       Mit is mondhatnánk egy olyan moziról, ami mára filmtörténeti fogalom, de nem olyan értelemben, amilyennek a filmkészítők szánták, hiszen kevés filmben csináltak ennyi mindent ilyen rosszul. Joel Schumacher ezzel a darabbal rövidre vágta az éppen éledező franchise-t, amit csak nyolc évvel később hozott vissza a semmiből Christopher Nolan "Batman: Kezdődik!"-je. A "Batman és Robin" színesebb, hangosabb és bugyutább, mint közvetlen elődje, a "Mindörökké Batman", és úgy tűnik a látványtervezők, valamint a díszletmunkások kapták meg azt a pénzt, amit a forgatókönyvön megspóroltak. A denevérember kalandjainak negyedik részében hősünk (George Clooney) immár kis madármintás csatlósával (Chris O'Donnell) indul megküzdeni a Gothamet fenyegető újabb gonosz-párossal. Az alkalmi szövetség tagjait más-más indokok mozgatják: Mr. Jégcsap (Arnold Schwarzenegger) szeretné megmenteni halálos beteg feleségét, Méregcsók pedig szeretné megóvni a környezetet az emberi pusztítástól - a film végére mindketten arra a logikus következtetésre jutnak, hogy ezt csak Gotham város megfagyasztásával lehet elérni. Az ördögi tervet csak Batman, Robin és Batgirl (Alicia Silverstone) akadályozhatják meg hihetetlenül bonyolult módszerekkel.

       Egyszóval a "Batman és Robin" cím egy sikeres sorozat mélypontjának szinonimája lett, és ez sajnos a filmzene kiadására is rányomta a bélyegét. Míg a "Mindörökké Batman" esetében a kecske és a káposzta is jól járt egy dalválogatással és egy score albummal, addig a film rossz fogadtatása biztossá tette, hogy ebben az esetben a Smashing Pumpkins / Jewel / R. Kelly és társaik fémjelezte vonal CD-je után nem fogják kiadni Elliot Goldenthal zenéjét. Pedig van itt mit kiadni. A komponista mintha érezte volna a film végzetét, ezért a "Mindörökké Batman" legjobb elemeit átmentve próbálta egy komoly akcióközpontú zenével visszafogni a ripacskodó színészeket, és Joel Schumacher egyre giccsesebb fétis-vízióját. A tradicionális akciózene rajongóinak jó hír, hogy a pánikhelyzetben Goldenthal visszavett a kísérletezgetésekből, ehelyett egy sokkal egyenletesebb, ezáltal kiszámíthatóbb score-t írt. A rossz hír, hogy ebben az esetben a legnagyobb jóindulattal sem lehet eredetiséggel vádolni a szerzőt. Anyagias szempontból úgy is fogalmazhatunk, hogy aki 1995-ben megvette a "Mindörökké Batman" filmzenealbumát, az teljesen ingyen megkapta a két évvel később elkészülő folytatás összes témáját is.
       Először lássuk a hivatalosan megjelent betétdalalbum rövid elemzését. Bár a merítés nagy, és a film valószínűleg nem hozza közös nevezőre a Smashing Pumpkins rajongóit a Jewel fan-klubbal, de vannak pozitívumok is. A daloknak majdnem fele szerepel is a filmben, és nem csak a stáblista alatti montázsra (a Smashing Pumpkins és R. Kelly dala egybefűzve) értendő. Hála Schumachernek, Gotham lakosságának kilencven százaléka partira járó milliomos, így elegendő "bulizene" került a lemezre. A másik oldalon álló fiatalkorú motoros bűnözők pedig nyilvánvalóan nagy Moloko-rajongók, és az Underworld "Moaner" című technoopuszára versenyeznek. Végül, de nem utolsósorban a lemez tartalmaz három és fél percnyi egyveleget Goldenthal zenéjéből is "A Batman Overture" címmel. Most bontsuk ki jobban a rövid nyitányban található anyagot és témákat.

       Örök kérdés, hogy a folytatások esetében mennyire követelmény az eredetiség, és mennyire kívánatos a létező témák továbbvitele. A sorozat korábbi zeneszerzője, Danny Elfman két Batman-filmje esetében például csak a főtémát mentette át, és ez Goldenthalnál is természetes. Az előző filmben sikeresen bemutatott melódia ebben az esetben is számos átalakuláson megy keresztül, a legjobbak most is a különféle egzotikus variációk - az előző film rumba-foxtrott-keringő-tangó négyese most egzotikus karibi táncokkal bővül. Az ilyen finom megoldások kötelező elemek egy Goldenthal szintű komponistától, de más zenék változtatás nélküli átvétele ellentmond a kreatív elmének.
       Az igazi probléma a többi tételnél kezdődik. A filmet nézve folyamatosan pipálhatjuk ki az ismerős motívumokat az előző albumról - nem számít, hogy abban a filmben ezek a zenék mit jelképeztek, illetve hogy eredetileg mennyire voltak egyes karakterekre jellemzőek. Autós üldözéshez használjuk a "Gotham City Boogie"-t, igaz hogy annak idején Kétarc bandájának volt a motívuma, Mr. Jégcsapnak ugyanolyan jól fog állni. Ugyanez a zene később több formában is előjön, hosszú pályafutása során használják még kézitusához és gyémántrabláshoz is. Itt-ott a "Victory" is felbukkan, de szerepe kevésbé fényes, mint korábban. Az egyetlen akciótétel, ami szerencsésen kerül ki az újrafelhasználási hullámból, az előző filmben a "Descent" címet viselte. Akkor más szerepe volt, most autós üldözéshez használták fel, amikor Batman Mr. Jégcsapot üldözi (vagy fordítva). A Batman-témát annak idején rekedt kürtökkel és őrületes vonósokkal feldobó zenét szép új nyitánnyal látták el és alaposan kibővítették.

       Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a sok ismételgetés elsősorban Joel Schumacher hibája, aki úgy érezte, hogy a siker érdekében nem árt a "Mindörökké Batman" legtöbb kulcsjelenetét és teljes struktúráját minden változtatás nélkül átvenni. Csak két példa: mindkét film Batman és Robin indulásával kezdődik, amihez evidens, hogy Goldenthal a "Fledermaumusmarchmusik"-ot választja. De amikor a film végén Batmannek most is két mélybe zuhanó embert kell egyszerre megmentenie, ahogy az előző filmben is tette, a zeneszerző tényleg sarokba van szorítva, és kénytelen a már egyszer sikeresen használt kompozíciókat újra előásni az archívumból. A "Batterdammerung" újra nagyot szól, de másodjára már nem az az igazi élmény. Kár, hogy az előző filmet átlengő "sötét ellenség"-téma az egyetlen, ami nem tért vissza tisztességes formában, pedig ebben a filmben lett volna rá nagy szükség.
       De mi marad az akciózenén kívül? A lírai tételek hiánya a legfájóbb a soundtracken, amik itt sokkal szebbek, mint az előző filmben, bár a színészi játék semmi okot nem ad az ilyen erőteljes és érzelmes zenék jelenlétére. Elliot Goldenthal itt mutatja meg tehetségét, amikor az alábbi szakadékot kell zeneileg áthidalnia: az egyik pillanatban még Schwarzenegger kormányzó jegesmedvés mamuszban táncol egy éneklő hóember morbid dalára, fél perccel később pedig már halálosan beteg feleségét siratja. A gyors hangulatváltás során a zeneszerző a hamiskás énekről vált át lassan angyali kórussá. Ez a kórus többször is hallható, a legszomorúbb pillanatokban a hangok mégis alig hallhatóakká válnak, szinte egybefolynak a hangszerekkel, és teremtenek melankolikus hangulatot. Sajnos a filmben ekkor épp Batgirl hackeli meg Alfréd bácsi, a komornyik számítógépes adatbázisát a klasszikus "próbáljunk ki véletlenszerű jelszavakat"-módszerrel, így a zene megint túltesz a filmen.

       Elliot Goldenthal zenéje összességében figyelemreméltó, de mivel teljes egészében kiadatlan, így csak a film során élvezhető, és ott talán jobb helyen is van. A lírai számok kiadatlansága az egyetlen fájó pont, az akciótételek legalább megtalálhatóak az előző film lemezén. Önmagában a score hat pontot kapna, elsősorban a túl sok újrahasznált akciótétel miatt. A végső értékelés persze az átlagos dalokkal teli albumra vontakozik, ami igazán csak a film fanatikusainak ajánlott, és azoknak, akiket kielégít egy három és fél perces egyveleg a komponista zenéjéből.


  Hubai Gergely
  2006.04.29.
  Tracklista:

    1. The End Is The Beginning Is the End - The Smashing
        Pumpkins (5:08)
    2. Look into My Eyes - Bone Thugs-N-Harmony (4:27)
    3. Gotham City - R. Kelly (4:56)
    4. House on Fire - Arkarna (3:25)
    5. Revolution - R.E.M. (3:05)
    6. Foolish Games - Jewel (4:01)
    7. Lazy Eye - Goo Goo Dolls (3:47)
    8. Breed - Lauren Christy (3:04)
    9. The Bug - Soul Coughing Doughty (3:09)
  10. Fun for Me - Moloko (5:09)
  11. Poison Ivy - Me'shell Ndegeocello (3:33)
  12. True to Myself - Eric Benet (4:40)
  13. A Batman Overture - Elliot Goldenthal (3:36)
  14. Moaner - Underworld (10:17)
  15. The Beginning Is the End Is the
        Beginning - TheSmashing Pumpkins (5:01)  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba          nem értékelte

  Gregus Péter          nem értékelte

  Kulics László

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila          nem értékelte
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  Batman

  Batman Begins

  Batman Forever

  Mindörökké filmzene: a "Mindörökké Batman" zenéje (DVD)

  További kritikáink
 • Dunkirk
 • Blade Runner
 • Kingsman: The Golden Circle
 • War for the Planet of the Apes
 • Spider-Man Homecoming
 • The Autopsy of Jane Doe
 • Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
 • Close Encounters of the Third Kind
 • Alien: Covenant
 • King Arthur: The Legend of the Sword
 • Atlantis: The Lost Empire
 • Life
 • Colossal
 • Great Expectations
 • Jesse Stone - The Ultimate Collection
 • The Boss Baby

 • Filmzenékről röviden
 • Jigsaw
 • Hail, Caesar!
 • The Lego Ninjago Movie
 • The Dark Tower
 • Remember
 • Split
 • The Hollywood Shorties
 • Eddie the Eagle
 • Spotlight
 • Green Room

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III
 • Transformers: Rescue Bots
 • Sex Tape

 • Interjúk
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött
 • Wolf Péter: A szerencse kapuja

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi
 • A Hellraiser-filmek zenéi
 • A Válaszcsapás zenéje

 • További írásaink
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam