FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop  Bad Boys for Life
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - The Adventures of Baron Munchausen (Michael Kamen)    THE ADVENTURES OF BARON MUNCHAUSEN   (1988)
     Münchausen báró kalandjai


    

     zene: Michael Kamen
     vezényel: Michael Kamen
     kiadás éve: 1988
     kiadó: Warner Bros.
     játékidő: 53:31
       A nagyotmondó és a történeteit erős túlzásokkal kiszínező báró történetéből a Monty Python egyik meghatározó alakja, Terry Gilliam készített látványos filmet. Gilliam erős vizuális érzékkel megáldott rendező, ezen a téren kétségkívül egy zseni, de szakmájának más fortélyában sajnos korántsem ennyire kiemelkedő. Jelen filmjét is főként a díszletek, a makettek, a látvány és a különleges képi világ emeli ki a fantasyk sorából, ezek meg annyira emlékezetesek és egyedülállóan jók, hogy méltán zengtek annak idején dicshimnuszokat róluk. A rendező szinte minden filmjében jelen vannak különböző grafikai megoldások, érdekes montázsok, és mindezt a "Münchausen báró kalandjai"-ban megismételhetetlenül tökélyre is fejlesztette. A főnemes kalandozásának minden egyes állomásához pazar látványvilág, páratlan vizuális orgia született, persze mindezt ne vessük össze a mai kor technikájával kivitelezettekkel. A színészek között feltűnik a fiatal Uma Thurman, a stáblistán álnéven szereplő, a filmbe az utolsó pillanatban beugró Robin Williams, illetve a Monty Python-os Eric Idle is, míg a címszerepben John Neville látható. Azonban hiába volt minőségi munka, a filmet semmi sem tudta megmenteni az anyagi bukástól.

       A mozi egy kis városkában, egy vándortársulat színielőadásával veszi kezdetét. A társulat a kalandos életű báró történeteit adja elő látványos, mozgó, monumentális díszletek között. A darab közepén azonban betoppan maga Münchausen is, és a színpadi ripacskodást megszakítva belekezd életének egyik valódi történetébe, bizonyítva, hogy a vele megtörtént események sokkal színesebbek voltak annál, amit egy szedett-vedett társulat elő tudna adni. Ezáltal a képzelet szárnyán utazva először a török szultán udvarába csöppenünk. Ez a jelenet azonban csak arra szolgál, hogy megismerjük a címszereplőt, valamint különleges képességekkel megáldott kis csapatát. A múltba révedést aztán felváltja a jelen, mivel a regélést megszakítja az a nem mellékes tény, hogy az iménti meséből megismert szultán csapatai éppen a várost ostromolják, és a színház is a támadás célpontja lett. A báró így gyorsan elveszti hallgatóságát, ez pedig egy olyan embernél, mint ő, rendkívüli tragédia. Többek között ez is motiválja őt abban, hogy nekiinduljon a világnak, és megkeresse régi barátait, akikkel aztán felszabadíthatja a várost. Nem számít azonban arra, hogy az ostromlott településből való léggömbös szökésében egy útitársa is lesz, a színidirektor kislányának személyében. A képzelet és a valóság teljesen elmosódik kalandos utazásaik folyamán, mely során bejárják a felhők birodalmát, eljutnak a Hold királyához, Vulcanus istenhez, és egy cet gyomrában is látogatást tesznek, a kis csapat újbóli összeállása után pedig felveszik a harcot a török szultán hadaival. Gilliam bravúrosan szőtte bele saját víziójába a báróval kapcsolatos közismert történeteket, ezáltal egy izgalmas és rendkívül látványos mesevilágot hozott létre. Az európai kultúrkör regéi, meséi, fantazmagóriákkal kiszínezett történelmi eseményei elevenednek meg Münchausen barangolásai során, s talán ettől is lesz olyannyira különleges ez a film.

       Terry Gilliam az 1985-ös "Brazil" esetében dolgozott először Michael Kamennel, és a "Münchausen báró kalandjai"-hoz is őt kérte fel a score megkomponálására. Kamen igen sokoldalú zeneszerző volt, a komolyzenével éppúgy elboldogult, mint a könnyűzenével, műfajok tucatjaiban mondhatta járatosnak magát, s talán ezen képessége miatt eshetett rá Gilliam választása is. A báró kalandozásai ugyanis nagyon különböző tájakon játszódnak, ehhez pedig az aláfestésnek is igazodnia kellett, így a keringőtől a gépzenéig, a kamaramuzsikákon át az ambientig mindent bevetett a szerző. Azonban a játékosság, a meseszerű hangulat egységessé tette a muzsikát, így igazából egyetlen tétel sem lóg ki az összhatásból. Érdekessége a kiadványnak, hogy a filmbeli rövid zenerészleteket nem egy-két perces egységenként pakolták fel az albumra, hanem a báró történeteinek megfelelően rendezték egy-egy hosszabb trackbe. Így minden tétel a sztori egy-egy főbb állomásának a nevét viseli, míg ezen belül több alcímmel pedig a különálló kis zenerészletek vannak jelölve.
       Az első tétel ("In the Town") leginkább egy opera nyitányára emlékeztet, a film kezdő képsorai után ez festi alá a szedett-vedett színielőadást is, a track ezen részlete pedig már hamisítatlan barokk hangzásvilág jegyeit hordozza magán. Igazából az egész zene olyan, mintha egy barokk opera zenéje lenne. A második és harmadik tétel stílusában erősen hasonlatos egymással. A "The Sultan" első harmadában a ripacs színész tolmácsolásában megszólaló dal (melyet Eric Idle-vel írt Kamen) kissé idegtépő ugyan, de kárpótlásul csodás nagyzenekari kompozíciók követik. Ez főként a "The War Begins" első részére illik, mely hangzásvilágában a nagy történelmi filmek ("Ben Hur", "Arábiai Lawrence"), vagyis a Silver Age komponistáinak stílusát idézi meg - ez a hangzás aztán a továbbiakban is fel-felbukkan, hol erősebb jelleggel, hol kiegészítőleg. A jellegzetes főtéma első feltűnése a negyedik trackhez ("Wednesday") köthető. Rezesek szólaltatják meg a vezérmotívumot, mely először csak a háttérben bújik meg, majd a kürtök hirtelen felcsattanva kiteljesítik a dallamot. Ez a tétel az album legegységesebb szakasza, azaz nem érezhető, hogy külön részekből lett volna összegyúrva.

       A "The Ballon" az első olyan track, mely a báró és a kislány utazását megjelenítő történetszálhoz íródott. Ebben a tételben a légballon város feletti utazását és a felhők birodalmát ismerhetjük meg. Itt is a barokké a főszerep, a nagyzenekar a főtéma variációját, illetve egyéb csicsergő dallamokat játszik, majd a track harmadában hatalmas stílusbeli fordulattal a kortárs komolyzene még az átlagember számára pont befogadható megoldásainak világába kalauzol el a szerző. Ezt folytatja az utazás második nagy állomásának helyszínén, vagyis a Hold király világában történő cselekmények aláfestésénél is ("On the Moon"). A tétel főként gépzenei elemekből építkezik, szinte dallam nélküli kakofon megoldásokból fejlődik ki középtájt egy dallamos, bohókás induló, mely tökéletesen festi alá a nem teljesen normális uralkodó csetlését, botlását. A track vége azonban, mely a "Leaving the Moon" alcímmel van jelölve, már egy teljesen új zenei világba kalauzolja a hallgatót. A film nézése közben itt tudatosult bennem, hogy Kamen milyen zseniálisan igazította alkotását a képekhez. A tételben tapasztalható addigi fejetlenség megszűntével ugyanis egy csodás zongoraszólamot kapunk, mely számomra a Holdról való szökés amúgy is pazar vizuális megjelenítésével egy örök filmélménnyé vált.
       Az utazás harmadik állomása a Vezúv mélyére, Vulcanus isten birodalmába vezet. Ezt a "Vulcan and Venus" festi alá, amiben a szerző ismét a populárisabb vénáját vette elő. A báró és Vénusz istennő légbeli keringője alá hamisítatlan bécsi valcer-hangulatot teremtett ("The Munchausen Waltz"). Az utazás utolsó állomásaként a kis csapat egy cet gyomrában köt ki, a jelenetben pedig a zene és a kép ismét tökéletes egységgé olvad össze. Az óriási bálna gyomrában rekedő emberek, és az állat által lenyelt hatalmas ódon hajótestek látványa újfent megbizsergetik a vizuális megoldásokra fogékony nézőt, és az ehhez született dallamok is méltóak a képekhez. Ezek alatt egy vegyeskórus tolmácsolásában hallunk egy végtelenül szomorú siratót, mely a score egyik leggyönyörűbb részlete ("In the Bally of the Whale").
       A hátralévő részek már a kis csapat és a szultán seregei közötti összecsapást festik alá, itt újfent a Silver Age zenéinek stílusa elevenedik meg. A "The Final Battle" egy igen harcias és mozgalmas tétel, mely több korábban bemutatott témát vázol fel újra, csak dinamikusabb változatban - az én tetszésemet főleg a keringő erőteljesebb hangzású feldolgozása nyerte el. Münchausen utazását végigkísérte a halállal való küzdelem, a halál angyalától való menekülés, de a sorsát ő sem kerülhette el. Mindezt a zenében Kamen egy rekviemmel jelenítette meg, mely a "The Baron Dies and Lives Again" végén hallható, és szövege a lánya nevéhez fűződik. Az album végén pedig egy hősies, epikus hangvételű lezárást kapunk ("Victory").

       Érezhető ugyan, hogy a komponista nem minden történetszál esetében volt képes a megfelelő hangulat elkapására, viszont amikor konkrét elképzelései voltak a zenéről, akkor pazar muzsikát produkált. Kissé elfeledett ez a score, mint maga a film is, pedig mindkettő alkotója emlékezetes teljesítménye. A film Gilliam egyik legbefogadhatóbb, legpopulárisabb mozija, míg Kamen zenéje, szerzőjének egyik legösszetettebb, legkigondoltabb, igazán nagyszabású műve.


  Gregus Péter
  2010.04.17.
  Tracklista:

    1. In the Town (In the Theatre) (3:30)
       The Statue in the Square / The Land of Cheese /
       Beautiful Ladies
    2. The Sultan (4:29)
       The Torturer's Apprentice / A Enuch's Life is Hard /
       Play Up and Win the Game
    3. The War Begins (5:27)
       The Baron Starts the War / Sally Runs
    4. Wednesday (2:37)
       Cannonball Ride / Twinkling of an Eye
    5. The Balloon (7:35)
       Escape in the Balloon / Tattletale / Ascending on
       Bloomers / On the Way to the Moon / Storm
    6. On the Moon (7:34)
       The Sea of Tranquility / Moon King Chase /
       Leaving the Moon
    7. Vulcan and Venus (7:58)
       My Wife / A Little Fodder / Venus Rising /
       The Munchausen Waltz
    8. In the Bally of the Whale (The Gang Together
       Again) (3:40)
       What Will Become of the Baron / Death and Bucephalus
    9. The Final Battle (4:28)
       To The Sultan's Tent / The Battle Begins /
       Gustavus Blows / The Rt. Ordinary Horatio Jackson
       Takes Tail / Berthold Chases the Bullet / Albrecht
       and the Boats
  10. The Baron Dies and Lives Again (3:18)
       The Baron Shot / Requiem
  11. Victory (2:55)
       Forward the Players / Open the Gates / Baron Rides
       Off into the Sunset  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba          nem értékelte

  Kulics László

  Szabó Csaba

  Tihanyi Attila          nem értékelte
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  The Brothers Grimm

  Licence to Kill

  Stardust

  Tideland

  További kritikáink
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila
 • The Beyond (L'Aldila)

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam