FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop  Bad Boys for Life  The Final Countdown  Mandy  The Aeronauts  Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

  Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Backcountry (Fréres Lumiéres)    BACKCOUNTRY   (2014)
     


    

     zene: Fréres Lumiéres
     kiadás éve: 2015
     kiadó: MovieScore Media
     játékidő: 29:26

       A vadon foglyai után közel húsz évvel, 2014-ben két medvés túlélőmozi is született, de már nem az említett produkció kalandfilmes irányzatát képviselve. Az ismertebb nevek (Billy Bob Thornton, Thomas Jane, James Marsden, Piper Perabo, Scott Glenn) fémjelezte amerikai Grizzly az akciófilmes vonulatot követi, és a címszereplő kiiktatására irányuló törekvéseket taglalja, míg a kanadai Backcountry az életszerűbb megközelítés mellé tette le a voksát. Utóbbiban egy fiatal pár (a bájos-mosolygós Missy Peregrym és a bumfordi Jeff Roop) néhány napot szeretne eltölteni a vadonban sátorozva, a férfi gyerekkorának kedvenc helyeit felkeresve. Azonban a járt utat szó szerint elhagyják a járatlanért, s Alex rövidesen kénytelen beismerni, hogy fogalma sincs arról, merre kóborolnak. Helyzetüket nehezíti, hogy az indokolatlanul magabiztos férfi visszautasította a terület bejáratánál a neki felajánlott térképet, ráadásul nemcsak saját telefonját nem hozta magával, de titokban még Jennét is a parkolóban maradt kocsijukba csempészte. Eleve nem túl rózsás kilátásaikon tovább ront, amikor hatalmas medvelábnyomok közelében visz el útjuk, és a barna egyetlen, de annál markánsabb árnyalatának tényleges megjelenése sem várat magára sokáig...

       Ugyan ennek kivitelezése lehetetlen lenne, mert már a plakát is sok mindent elárul, mégis az volna a legideálisabb, ha a színészként ismert Adam MacDonald (Kékpróba) első, igaz alapokon nyugvónak titulált filmjét mindenki úgy nézhetné meg, hogy az égvilágon semmit nem tud róla. Ha így történne, plusz izgalmakkal ruházná fel az, hogy sokáig találgathatna a néző: egy egyszerű eltévedős drámát, egy furcsa mellékszereplő feltűnésének köszönhetően sorozatgyilkosos, netán valamiféle realista horrort lát (a Gyilkos túra mintájára), hiszen a medvével csak az utolsó harmadban találkozhatunk. Azt írtam: "plusz", ami akár azt is sugallhatja, hogy egy eleve izgalmas filmről van szó, ám erről, legalábbis a klasszikus formában, nincs szó. Mintegy hatvan percen át egy túrázó, majd eltévedő hétköznapi párt kísérhetünk útján, azonban a viszonylagos eseménytelenség itt nem az unalom szinonimája, sőt az első egy óra önmagában is erős. Szokatlan, hogy noha a hasonló moziknál a néző alig várja, hogy felbukkanjon és mielőbbi vérengzésbe kezdjen a fő attrakció, ezúttal azzal az esettel állunk szemben, amikor a medvementes részek fokozódó feszültsége nem csupán annak köszönhető, hogy várjuk a terror nyitányát (hiszen ugye borítékolva vannak a duó megpróbáltatásai). Mielőtt tehát ez megkezdődne, tanúi lehetünk annak, hogy egy kapcsolatot nemcsak egy medve, de már egy vadonban történő eltévedés is elkezdhet szétmarcangolni. Ennek jegyében láthatunk egy feszengést okozó jelenetsort is, amikor a fiatalokhoz a rednecknek ható Brad (Eric Balfour) csatlakozik Jenn könnyelmű invitálására, a tábortűz mellett pedig egy meglehetősen feszült területkijelölő harc indul közte és Alex között.
       Mint látható, a Backcountry egyáltalán nem akciófilm, a két - egyébként jól teljesítő - színész sem vált át a rettenthetetlen harcos üzemmódjára, hogy a valós erőviszonyokra fittyet hányva, kihegyezett faágakkal tanítsák rendre a környék urát - állapotukra leginkább az érthetően totális pánik az ideális kifejezés. És éppen ez az, ami miatt sokan talán csalódással állnak fel a végén, a tortúra megkezdését későinek, a lezárását túl gyorsnak, a történetet pedig túl szimplának találva. Aki azonban kirándult már úgy egy esteledő erdőben, hogy a jól láthatóan kitaposottakról letért a kevésbé preferált turistaösvényekre, és szorongott amiatt, mert sok-sok kilométer megtételét követően a lerövidítettnek hitt menetelés végül nem futott bele abba a betonútba, melynek márpedig ott kellene lennie, az bizonyára jobban átérzi a szereplők helyzetét. A medve csak a mondat végén a pont, igaz, annak meglehetősen húsbavágó.

       Kissé meglepett, amit a soundtracken hallottam, ugyanis a jelenetek alatt sokkal erősebbnek tűnt az aláfestés számomra, de jobban belegondolva, igazán kiemelkedő pontja valójában csak kettő van - ezek közül viszont az egyik nem is a score része. A komponisták a kanadai Priestess nevű, enyhén szólva sem maradandó zenét toló rockbandából kerültek ki: Vince Nudo dobos és Dan Watchorn gitáros hangsúlyosan különválasztja filmzeneszerzői és zenekari munkásságát, így előbbi alkalmakkor a Fréres Lumiéres néven futnak. A formáció eddig csupán négy score-t jegyez, de ezek a Backcountry kivételével mind rövidfilmek. Egész estés debütálásuk megnézését követően már jó előre megfogalmaztam, hogy a film elején látható tavi csónakázás során hallható posztrockos, meditatív szerzeményt mennyire eltalálták. Azonban kiderült, hogy ez okkal nem szerepel sajnos a lemezen, mert valójában a brit, dallamos metalt játszó banda, a Bring Me The Horizon "Memorial" című instrumentális - és a többi közül meglehetősen kilógó - felvétele 2010-es, harmadik albumáról.
       Nudóék első impozánsabb kompozícióját már az elején megkapjuk: a nem sok jót jósoló című "Writing from the Grave" olyan a maga gitáros-szintetizátoros, szitárt idéző hanggal kísért stílusában, mintha valamilyen hetvenes-nyolcvanas évekbeli rockbanda lemezének ének nélküli, pszichedelikus nyitánya lenne, nekem a több Werner Herzog-film zenéjét is (például: Aguirre, Isten haragja) jegyző német Popol Vuh ugrott be. Az alig félórás CD-n ez, illetve az utolsó, a "Jen's Theme" a leghosszabb darab (a többi mind három perc alatti időtartamú). Utóbbi a "Memorial" posztrockos irányába illő, nem agyonbonyolított, de szépen felépített, felemelő hatású track, mely nagyon erősen támasztja alá a sztori lezárását. Érdemes még kiemelni az említett csónakázást követő séta során hallható "Backcountry"-t is: bár ez thrillereket idézően indul, végül egy hangulatos ambient kerekedik belőle.
       A továbbiakban úgy haladunk egyre vészjóslóbb zenei irányba a szintetizátor uralta, különféle hangdizájnos ötletekkel megtoldott score-ban, ahogy az alkalmi turisták hatolnak be és tévednek el a rengetegben. Ugyan a vészjósló pillanatokat a "Night Sets In" második felének intimitása még csalókán megtöri, az ezt körülvevő darabokat a nyomasztó, olykor kissé horrorisztikusba hajló hangulat jellemzi. Ilyen a kitartott orgonahangot bevető, nyugtalanító "You Said Something?", a fojtott "Bear Paw", a fortyogó effektes "What's That Smell?", míg a "Flare Dance" és a "Waking Up" a Peter Gabrielre is jellemző, Ausztrália sivatagos helyeinek képét elénk hozó, fullasztó atmoszférikus világot idézi meg. A score különlegessége még a "The Attack" - "The Chase" - "Still Running" triója. Ezek tökéletes példák arra, hogy mennyire egyéni mozi is ez, hiszen bár a sokatmondó címek egy életre kelt rémálmot kísérnek, ám mégis lassabbak annál, mint amit megszoktunk. Inkább a kirobbanás előtt álló feszültség dominálja őket, s nem a zaklatottság, amit pedig ilyen esetben elvárnánk, sőt az adott jelenetsorok épp a zenétől válnak nem szokványossá.

       Ugyan a kisebb filmek zenéinek megjelentetését dicséretes módon fő célként kitűző MovieScore Media CD-jére csak félórányi muzsika jutott, de ennél több nem is készülhetett, hiszen a Backcountry egyik erénye, hogy az alkotáshoz illően puritán zenéje nem tolakodik, kizárólag ott csendül fel, ahol valóban szükség van rá. A fenti erős közepes értékelés ellenére a Fréres Lumiéres tagjai nem végeztek rossz munkát, még biztosan újrahallgatom a későbbiekben. Művük érdekes pillanatokat tartalmaz eltalált hangulattal, jól funkcionálnak a dallamok és a nem-dallamok is a jelenetekben, a "Jen's Theme" pedig tökéletes lezárás. Továbbá pozitívumot jelent, hogy a score lemezen is majdnem mindvégig hallgatóbarát (épp ezért zavaró a kiváló "Memorial" hűlt helye), noha nyilván nem a pátosszal teli szimfonikus dallamok rajongóinak számára. Hangsúlyozni kell, hogy rockzenészek első filmzenéjéről van szó, amely alapján kijelenthető, hogy sikerrel debütáltak, így remélhetőleg találkozunk velük még a későbbiekben.


  Bíró Zsolt
  2015.04.25.
  Tracklista:

    1. Writing from the Grave (3:30)
    2. Backcountry (2:30)
    3. You Said Something? (2:15)
    4. Bear Paw (1:42)
    5. What's That Smell? (2:08)
    6. Night Sets In (1:40)
    7. The Attack (2:33)
    8. The Chase (2:56)
    9. Still Running (1:40)
  10. Flare Dance (1:38)
  11. Waking Up (2:27)
  12. Jen's Theme (4:34)


  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba          nem értékelte

  Gregus Péter

  Kulics László

  Pavlics Tamás          nem értékelte

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila          nem értékelte
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  The Edge

  Friday the 13th

  The Hunter

  Rabbit Proof Fence

  További kritikáink
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila
 • The Beyond (L'Aldila)
 • Ready or Not
 • Gemini Man
 • Dora and the Lost City of Gold
 • Watchmen

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam