FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    The Swarm  The Fly II  The Fly  Mission: Impossible - Fallout  Beverly Hills Cop II  The Last Samurai  Terminator: Dark Fate  A Quiet Place  Beverly Hills Cop  Bad Boys for Life
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

Beszámolók
 • Mark Knopfler a Budapest Sportarénában
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Automata (Zacarías M. de la Riva)    AUTOMATA   (2014)
     


    

     zene: Zacarías M. de la Riva
     vezényel: Deyan Pavlov
     kiadás éve: 2014
     kiadó: MovieScore Media
     játékidő: 54:06
       A nem is oly távoli jövőben járunk, amikor a Föld lakosságának közel száz százaléka kipusztult, 2044-re pedig a néhány millió túlélő falakkal zárja el magát a radioaktív sivataggá változott külvilág és a kint rekedtek elől. A falak építését a mindennapokban is használatos robotok végzik, akikbe az emberek védelmének érdekében két szabályt tápláltak: nem árthatnak létrehozóiknak, és nem változtathatják meg saját vagy társaik működését. Amikor egy rendőr rábukkan egy olyan robotra, mely minden jel szerint önmagát javítja, lelövi azt. Az androidot biztosító cég hitetlenkedik, és útnak indítja egyik munkatársát, Jacq Vaucant (Antonio Banderas), hogy kivizsgálja az esetet. A férfi végül olyan dolgokra akad, melyek más megvilágításba helyezik mindazt, amit addig gondolt a robotok és az emberek között fennálló kapcsolatról.
       Noha ígéretesen indul, a spanyol-bolgár koprodukcióban készült Automata végül egyáltalán nem váltja be a várakozást. Holott ugyanakkora eséllyel lehetett volna egy értékes gondolatokat felvető, igényesebb akciófilm (mint például a District 9 - amennyiben azt e műfajba szoríthatjuk), mint egy a Szárnyas fejvadászhoz hasonló, filozofikus sci-fi az emberi tulajdonságokat egyre jobban megértő géprabszolgákkal, ám végül egyik sem jött össze. Pedig a vizualitással semmi gond, mert a nem éppen hollywoodi blockbusteri szinten mozgó, mindössze 15 millió dolláros gyártási költség hátrányai meglehetősen ügyesen lettek kiküszöbölve. Bár a mozi mintegy fele - költséghatékonyságból is - ugyanúgy sivatagban zajlik, mint majdnem az összes többi, világégés után játszódó produkció, emellett feltűnő a statiszták hiánya is, hiszen szinte minden kong az ürességtől, Gabe Ibánez rendező a lehetőségekhez képest abszolút sikerrel érezteti a város sötét, lepusztult miliőjét. A minimalista "arcuk" ellenére is valahogy barátságosnak, ugyanakkor szomorúnak egyaránt ható kreatúrák (különösen igaz ez az arccal is rendelkező szexrobotra, aki egy valódi prostituált összetörtségét árasztja magából) kifejezetten színvonalasan festenek, mozgásuk és kidolgozottságuk is megfelel annak a képnek, amit egy gépemberről gondolunk, ráadásul még csak nem is egy szokásos, "a teremtmény teremtője ellen fordul"-féle klisés mozit kapunk.

       Nagy probléma viszont, hogy a film még akkor is igen vontatott, ha előre sejtjük, hogy nem egy robbanásokkal és fegyveres leszámolással színesített akciómozit kezdünk el nézni. Emellett semminek nem érezni a súlyát, nincs a néző által is átérezhető tét. A harmadik fő gond Antonio Banderas. Az ezúttal tar fejjel feltűnő színésszel az első harmadban még nincs komolyabb gond, azonban amikor kikeveredik a sivatagba, és színészi erődemonstrációnak kéne következnie, onnantól teljesen hiteltelenné válik, alakítása szinte a délutáni, amatőr szereplőkkel rögzített, kereskedelmi tévés műsorokban látottakkal vetekedik. Holott harag, lelki és fizikai fájdalom, letörtség, részegség egyaránt szerepel az eljátszandó érzelmek és viselkedések skáláján, de nemegyszer egyenesen komikus, ahogy sántikálva totyog ide-oda, vagy dühösen üvöltözik, torzul az arca, mert eközben egy pillanatra sem Jacq Vaucant látjuk, hanem Banderast, ahogy reménytelenül küzd Vaucant szerepével. Színésztársai között - Robert Forster és Dylan McDermott mellett - megtaláljuk tőle válófélben lévő feleségét, Melanie Griffitht, aki külsőleg ugyan jól összekapta magát a sok műtétnek köszönhetően, és sikerrel feledteti, hogy talán már az oviban is botox volt a jele, csak éppen jól szituált karakterének nehezen hisszük el, hogy robotokat javít és épít át a lepusztult környéken lévő csillogó-villogó műhelyében. Lehet még sorolni az olyan apró, mégis kizökkentő gondokat, mint például a síró csecsemő egy mozgalmasabb szcénában, aki - nyilván épsége érdekében - látványosan nincs abban a kosárban, amelyikben elvileg hurcolásszák, és zavaró, hogy miközben a pusztuló világ reménytelenséget sugalló képeit ellensúlyozhatná a Vaucant és felesége között fennálló bensőségesség, egy pillanatra sem érezzük, hogy e két ember szereti vagy egyáltalán valaha szerette egymást. Sajnos az Automata egy mélyebb gondolatok nélküli produkció lett egy ezúttal pocsék főszereplővel, ami azért szomorú, mert az alkotás egy megható és elgondolkodtató, igen emlékezetes élmény irányába is fordulhatott volna.

       A zeneszerző a spanyol Zacarías M. de la Riva, aki hazánkban eddig háromszor bukkant fel mozifilm stáblistáján. Önállóan a Tad Jones csudálatos kalandjai és a Hópihe című animációknál, hangszerelőként pedig a csontsoványra aszalódott Christian Bale-ről elhíresült A gépész kapcsán segédkezett Roque Banosnak. Az említett alkotások zenéi valószínűleg nem maradtak meg senkiben, de az Automata révén végre megmutathatta, mi rejlik benne. A bolgár szimfonikusokkal és svéd kórussal rögzített műve lehetett volna a nagy kiugrás, amennyiben maradandóbb mozihoz kapcsolódik, így azonban - sajnálatos módon - csupán a filmzenerajongók figyelmét hívhatta fel magára. Mivel Ibánez első mozijánál de la Riva volt a komponista, a másodiknál is felmerült közreműködése. Amikor megtudta, hogy a rendező befejezte a forgatást, elérkezettnek látta az időt arra, hogy a történet általa ismert részei ihlette zenei vázlataival elkezdje őt bombázni, melyek elnyerték Ibánez tetszését, a poszt pedig betöltésre került.
       A direktor a zenei irányvonal meghatározásakor még Jerry Goldsmith művére, az 1968-as A majmok bolygója score-jára tekintett követendő példaként, de végül el kellett ismernie, hogy egy ahhoz hasonló kavargó, atonális mű itt egyáltalán nem működött volna. Ennek oka, hogy mivel a kreatúrák nem tekinthetők gonosznak, csupán az embertől független, kihasználástól mentes életre vágynak, cselekedeteiket ez mozgatja, ezért az irántuk érzett szimpátia és együttérzés létrehozásában nem egy zaklatott zenének kellett segítséget nyújtania. Ebben tehát a latinul éneklő kórusra hárul a főszerep, mely a legemlékezetesebben (a "Requiem aeternam Dona eis Domine - Uram, adj nekik örök nyugalmat!" sort énekelve) a szépséges, vonóscentrikus "We Want to Live"-ben, illetve variációjában, az "Automata Requiem"-ben hallható, és e szerzeményekre még talán maga Ennio Morricone is büszke lenne, ha ő írta volna őket. Az énekkar, néhol egy fiú szólistával kiegészülve, a legtöbb trackben kapott kisebb-nagyob szerepet: például a "Robot on Fire"-ben és a néhol horrorisztikusan fenyegető "Into the Desert"-ben feszülten, míg a "The Earth"-ben, a "Desperation"-ben, a "The Precedent"-ben, a "Meeting Cleo"-ban és a "Locker"-ben éterien dalolnak. Egy másik főszereplő a cselló, a hangszer a legszebb motívumot az "Apology" első felében játssza, illetve az igen intim, zongorával kiegészülő "A Night Out Dancing"-ben, mely az album egyik érzelmi csúcspontja. Megemlíteném még a "Birth of a New Robot"-ot, mely (a "Desperation"-höz hasonlóan) némileg olyan, mintha Az őrület határán zenéjéből indult volna ki, de remek példa arra, hogy valami ismerőstől hogy lehet eljutni egy teljesen más irányba.

       Bár külön nem érzékelhetően a hangminták is jelen vannak, a robot-téma ellenére a megközelítés nagyrészt hanyagolja az elektronikát (szinte csak egy rezgő, ambientes effekt képében tűnik fel, például az "I’m Burnt Out"-ban), hiányát mégsem érezzük. Az aláfestés erőssége, hogy - néhány kivételtől eltekintve - önmagában is hallgatóbarát, sőt kifejezetten értékes élményt nyújt. Zacarías M. de la Riva jól érzett rá arra, hogy valamiféle átmenetre lesz szükség a filozofikus sci-fiknél és az akciófilmeknél megszokott score-okhoz képest. A jelenetek alatt viszont nem mindig sikerült eltalálni a zene megfelelő hangerejét, és túl a háttérbe lett keverve, így nem éreztem úgy, hogy a kellő hatás elérése maradéktalanul sikerült, ebben azonban a rendező és az Automata félresikerültsége a ludas, mert egyébként 2014 egyik legérdekesebb score-ja született meg, számos emlékezetes és szép pillanattal.


  Bíró Zsolt
  2014.11.29.
  Tracklista:

    1. The Earth (1:52)
    2. We Want to Live (2:50)
    3. Robot on Fire (1:00)
    4. Apology (4:28)
    5. Desperation (3:30)
    6. Birth of a New Robot (4:14)
    7. Good Luck Jack (2:28)
    8. The Precedent (4:26)
    9. A Night Out Dancing (4:53)
  10. The Canyon: Part 1 (2:06)
  11. The Canyon: Part 2 (3:52)
  12. Meeting Cleo (2:45)
  13. Into the Desert (3:30)
  14. I’m Burnt Out (1:57)
  15. Locker (2:44)
  16. New Robot Appears (1:30)
  17. Badly Wounded (1:43)
  18. Automata Requiem (4:22)


  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba          nem értékelte

  Gregus Péter

  Kulics László

  Pavlics Tamás

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  Beneath the Planet of the Apes

  Cloud Atlas

  Elysium

  The Legend of 1900

  További kritikáink
 • The Final Countdown
 • Mandy
 • The Aeronauts
 • Star Wars: Episode VIII - The Rise of Skywalker
 • Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
 • Bosch
 • Jerry's Recall
 • Home Alone
 • The Dark Crystal: Age of Resistance - Vol. 1
 • Robocop
 • Charlies Angels
 • Dick Tracy
 • Rambo: Last Blood
 • Attila
 • The Beyond (L'Aldila)

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam