FŐOLDAL  |   ZENESZERZŐK  |   FILMZENEALBUMOK  |   FILMZENÉKRŐL RÖVIDEN  |   FILMEK ALATT HALLOTT ZENÉK  |   INTERJÚK    
  |   HÍREK

    Captain Power and the Soldiers of the Future  Mary Shelley  Battlefield Earth  Krypton  Captain Marvel  Bless the Child  Cold Pursuit  Joe Versus the Volcano  Six Days Seven Nights  Bird Box
EGYÉB ÍRÁSOK  |   MOZISZÉRIÁK ÉS TÉVÉSOROZATOK  |   ÉVES ÖSSZESÍTÉSEINK  |   DÍJAK  |   FÓRUM  |   JÓ TUDNI  |   RÓLUNK  |   KAPCSOLATKeresés a Filmzene.neten

  Beszámolók
 • Ólafur Arnalds a Müpában
 • Hollywood Magyarországon - Hans Zimmer-est Lisa Gerrarddal
 • Brian Tyler londoni koncertje
 • Hans Zimmer Magyarországon

 • Zenék egy témára
 • Conan
 • Robin Hood
 • A három testőr
 • Sherlock Holmes
 • Cápás filmek

 • DVD kiadványok
 • Jerry Goldsmith 80th Birthday Tribute Concert - Fimucité 3
 • A Tribute to Basil Poledouris
 • Fimucité 2: Closing Night Gala 2008
 • "War" - A filmzene készítése
 • Creating the Lord of the Rings Symphony
 • Filmzene.net - Arrow - Season 1 (Blake Neely)    ARROW - SEASON 1  (2013)
     A zöld íjász


    

     zene: Blake Neely
     vezényel: Blake Neely
     kiadás éve: 2013
     kiadó: WaterTower Music
     játékidő: 77:35
       A képregények mozis diadalát látva a tévétársaságok is szerették volna kivenni a részüket a sikerből, s becsempészni kínálatukba valamely szuperhőst. A DC Comics képregény-univerzumába tartozó Zöld Íjász 2012 októberében debütált a képernyőn az USA-ban, s a nevével fémjelezett széria nem sokkal később a világ számos országában is népszerűvé vált. Az idén a harmadik évadjánál járó sorozat Oliver Queenről, az éjjel álarcos igazságosztó szerepében tündöklő, ám nappal unatkozó milliomosról szól. A playboyként élő Olivert mindenki halottnak hiszi, ám a hajószerencsétlenségét követő ötödik évben véletlenül mégis megtalálják egy távoli szigeten a Csendes-óceánon. Olivert azonban megváltoztatták az ott eltöltött évek, testét és lelkét is megedzették a zord körülmények és a sziget rejtélyes lakói, így a korábban semmivel sem törődő szépfiúból időközben ádáz, kérlelhetetlen férfi lett, akinek szeme előtt egy cél lebeg, hogy megmentse városát, Starling Cityt a bűnözőktől. A helyi rendőrség azonban nem fogadja kitörő örömmel az önbíráskodót, így a Zöld Íjász is egy lesz az üldözött bűnözők közül, ám az álarcos hőst ez nem tántorítja el attól, hogy megtisztítsa a várost a mocsoktól, s később ebben néhány társra is talál. A széria sikerében nem kevés szerepe van annak, hogy nem egy szimpla akcióorgiát képzeltek el a készítők, hanem egy ármánnyal, szerelemmel, árulással, összeesküvéssel teli világot, ahol ráadásul rengeteg meglepő fordulattal is bombázzák a nézőt. A sorozatban kulcsszerepet kapnak azon jelenetek is, melyekben Olivernek a szigeten eltöltött éveibe pillanthatunk bele, ezek a flashback szcénák pedig tovább színesítik a történetet. Sőt ezek révén szinte két sztorit láthatunk, egyet a jelenben, egyet pedig a múltban, a második évadban ráadásul e két történetszálat ügyesen össze is kötötték.
       Egy szuperhősös alkotásban mindig kulcsszerep hárul a főszereplőt megformáló színészre, aki jelen esetben a kanadai születésű Stephen Amell lett, akit korábban kevésbé ismert sorozatok kevésbé jelentős mellékszerepeiben láthattunk csak, ám tapasztalatlansága ellenére jól megbirkózik a démonaival küzdő, zord igazságosztó és szépfiú kettős szerepével. Szerelmét, Laurel Lance-t egy tévés fronton már kipróbált színésznő, Katie Cassidy alakítja, a főgonoszt, Malcolm Merlynt szintén egy ismertebb tévés színész, John Barrowman formálja meg, és a gárda tagja még az NCIS-en edződött Susanna Thompson, vagy az a Colton Haynes, aki a Teen Wolf - Farkasbőrben okán a tinilányok egyik legfőbb poszterfiúja lett.

       A sorozat zenéjét Blake Neely komponálta, akit - lévén Klaus Badelt egykori asszisztense - Hans Zimmer körébe szokás sorolni, bár karrierjét a kilencvenes években Michael Kamen mellett kezdte. A kétezres évek elején olyan zenéken dolgozott hangszerelőként, mint Az utolsó szamuráj, az Atomcsapda vagy az Artúr király. Eközben elkezdett kiegészítő zenéket is komponálni, olyan filmekhez, mint A sziget vagy A Da Vinci-kód. A kétezres évek végén Neely már inkább James Newton Howard alkotásainál segédkezett, a nevesebb zeneszerzővel olyan műveken dolgozott, mint a King Kong, a Michael Clayton vagy A Bourne-hagyaték. A szerző érdekes munkái közé tartozik még Vangelis nagyszabású kórusműve, a Mythodea hangszerelési és karmesteri munkája is. A komponista nevéhez számos jól ismert sorozat muzsikája is kötődik. Olyan szériákon dolgozott, mint A mentalista, a PanAm, az Everwood, a Dr. Vegas, a Testvérek vagy a The Pacific - A hős alakulat. Ezen munkáival három Emmy-jelölést is kiérdemelt. A szerző stílusán érezni is mesterei hatását, meg nem is. Zimmer elektronikus zenei vénája egyértelműen nyomott hagyott benne, de nem kevés az eltérés sem a germán mesterhez képest - Remote Control-hangzást például ne keressünk nála. Howard befolyása azonban már egyértelműbb, a drámai és a katarzist hozó zeneisége Neely stílusában is jelen van, s a ritmusok, a dobok terén is komoly a hasonlóság, ám Neely haladni tudott a korral, hiszen az újszerűség az egyik nagy jellemzője, s egyáltalán nem más lemásolása, ismétlése az, amit tőle hallunk.

       A zöld íjász esetében a keze meg volt kötve, hiszen a televízió esetében jóval szerényebb költségvetéssel dolgozhatnak a zeneszerzők, így nagyzenekar szóba sem jöhetett. A szerző ugyanakkor több részhez is szimfonikus muzsikát képzelt el, amit viszont kénytelen volt szintetizátorok és szoftverek segítségével sample-gyűjteményekből előállítani. Noha másfél tucat vonóssal és pár rézfúvóssal egy kisebb zenekar azért a rendelkezésére állt, ám a megfelelő hangzás elérése miatt mesterségesen kellett duzzasztani a hangszerek számát. Kiemelt szerepet kapnak még a különféle dobok is, néhány autentikus, főleg távol-keleti ütőhangszer, illetve különböző gitárok. A szerző az aláfestésében nagy teret szánt az elektronikus megoldásoknak, illetve az elektronikus és a szimfonikusnak ható részek keverésének. Ezek vegyítése példaértékű, jól illeszkedik abba a sorba, ami pár éve indult el a filmzenék világában, így olyanok mellé rakható a score, mint a Feledés, az Elysium - Zárt világ vagy a Gravitáció muzsikája. "Igyekeztem egyesíteni a nagyzenekari és az elektronikus hangzásvilágot, de megpróbáltam elkerülni azt is, hogy túl hagyományos vagy túl mesterséges legyen a zene, egyfajta hibrid dolgot akartam elérni, ahol nem tudod, hol ér véget az egyik, és hol kezdődik a másik módszer. Az ilyen történeteknek szükségük van egyedi hangzásra, ezt számos mozifilm megmutatta már, így igyekeztem én is kialakítani ilyet" - jellemezte muzsikáját a szerző.
       Az egyedi zenei hangzás pedig abszolút jellemzője a sorozatnak. Elég ritka, amikor a néző egy televíziós széria esetében a képek alatt felfigyelhet az aláfestésre, jelen esetben azonban erre nagyon jó esély van, hiszen Neely score-ja tele van valóban egyedi megoldásokkal. Ez megmutatkozik témákban, torzításokban, gitárriffekben vagy éppen a szintetizátoros megoldásokban, melyekben igen gazdag a score. "Engem az új hangok inspirálnak. Lehet egy Britney Spears-dal a rádióban, vagy egy teherautó gumijának csikorgása, miközben visít egy mentőautó, s közben egy másik kocsiból kemény hip-hop szűrődik ki, ezek az új hangok, és ezeknek a kombinációjai visznek előre engem. A legjobban azonban az adott jelenet inspirál, nem is szeretek addig zenét íni, míg nem láttam a képeket, amelyekhez komponálnom kellene".

       Egy ilyen sorozatban, ahol rengeteg karakter lép színre, a zeneszerzőre is nagy szerep hárul, hiszen a legtöbb fő- és mellékkarakternek a zene nyelvén is meg kell jelennie. A komponista egy interjúban elárulta, hogy kifejezetten szomorú, amikor egy-egy karakter meghal, hiszen így az ő témáját is el kell ilyenkor engedni, sőt éppen ezért igyekezett a rosszfiúkat téma nélkül hagyni. A dallamok mellett a gyakran változó történet is kihívás elé állította a szerzőt, hiszen akció, dráma, romantika és rejtély váltja egymást. A főszereplő Oliver, azaz a Zöld Íjász motívuma a sorozatban igen sokszor hallható, például a főcím alatt is. Jellegzetes zenei megoldása, hogy a főcím felvezető jelenete alatt hallható aláfestés kötődik át a vezérdallamba, mely egy exponenciálisan növekvő dinamikus motívum. Az albumon a "Five Years" tétel szolgál erre a legjobb példával. Néhány akciótrack azonban kifejezetten erre épül, ilyen a "Setting Up the Lair", a "Damaged" vagy a torzításokkal kifejezetten ütőssé varázsolt, taiko dobos "Chasing the Hood", a főtéma variálásában azonban a "Train and Hunt" jár az élen, melynek egy széttorzított gitár ad érdekes színt. A Zöld Íjásznak azonban több dallama is van, mivel altémákkal kívánta bemutatni Neely a karakter összetettségét, ezek néha a vezérmotívummal keverednek ("Vigilante Justice"), de olykor önmagukban is megmutatkoznak, mint a "Returning Home/Scars" esetében, ahol a családjához visszatérő aranyifjú örömöt és sötétséget egyaránt hordozó zenéjét hallhatjuk. Szerelmi témát is kapott a főhős, mely olykor a szerelme, Laurel dallamává is válik ("Loss and Regrets"). A főgonosz sötéten heroikus dallamát a "The Dark Archer / It Is I Who Failed This City" elején halljuk, ennek alkalmazását viszont nem vitte túlzásba a szerző.

       A lágyabb részek esetében jön elő igazán, hogy James Newton Howard mellett tevékenykedett Neely. Képzeljük el az "I Forgot Who I Was"-t valódi vonósokkal, hiszen még így, mű hangzással is gyönyörű a tétel, úgy azonban kifejezetten emlékezetes, nagy kompozíció lehetne. A score drámai vénáját olyan trackek erősítik, mint a "Honor Thy Father", a "Sins of the Father" vagy a "Sacrifice". A legjobb drámaibb részek azonban azok, melyekben a csendesebb kezdés katartikus kifutást kap, ilyen például a "Trust But Verify", a "Join Us", illetve az "I Can't Lose You Twice", vagy éppen említhető ennek ellentéteként az, amikor a dinamikus kezdés után futnak ki drámai végjátékba a tételek ("Trusting a Friend / Saving an Enemy"). A mély, érzelmes melódiák mellé olykor pedig a kétely zenei hangjai is csatlakoznak ("Working Together But Alone", "Shado Sees an Emerging Hero"). Kiemelésre érdemes track még az elektronikus zene terén kiválóan teljesítő "Search for Salvation", illetve a "The Count", melyeket torzított hangokkal való ritmikus játszadozás tesz emlékezetes kompozíciókká. Az album végén egy hosszabb összefoglaló szvit ("Oliver Queen Suite") is helyett kapott, mely jól tálalja a széria legfontosabb témáit.

       Neely muzsikája a tévés mezőnyben egy határozottan tízpontos score, mely csupán azért kap kevesebbet a fenti értékelésben, mert a televíziós fronton nem biztosított nagyzenekar azért több tételben is erősen hiányzik. A szerző többre hivatottsága azonban teljesen egyértelmű, mivel A zöld íjász aláfestése lealáz sok, az elmúlt pár évben kijött akciófilmhez és képregény-adaptációhoz született muzsikát. A sorozat idén ősszel debütált spin-offja a DC Comics másik népszerű karaktere, Flash története köré épül, természetesen itt is Neelyre esett a készítők választása, aki az Íjász után a villámgyors szuperhős zenei világát is megalkothatja, mindamellett, hogy A zöld íjász harmadik évadjának muzsikáját is ő göngyölíti tovább.


  Gregus Péter
  2014.10.05.
  Tracklista:

    1. Five Years (1:54)
    2. Returning Home / Scars (2:53)
    3. City in Ruin (1:20)
    4. Setting up the Lair (2:27)
    5. Loss and Regrets (2:38)
    6. On the List (1:40)
    7. Vigilante Justice (2:10)
    8. Honor Thy Father (1:45)
    9. Inhospitable Island/Deathstroke (2:09)
  10. I Forgot Who I Was (4:00)
  11. Train and Hunt (2:38)
  12. Betrayed by Those You Love (1:51)
  13. Chasing the Hood (2:27)
  14. Damaged (1:39)
  15. The Dark Archer / It Is I Who Failed This City (3:31)
  16. Working Together But Alone (1:53)
  17. The Count (2:02)
  18. Friends in Arms (2:36)
  19. Trust But Verify (2:37)
  20. Join Us (1:55)
  21. Trusting a Friend / Saving an Enemy (1:57)
  22. Sins of the Father (1:27)
  23. I Can't Lose You Twice (3:17)
  24. Search for Salvation (3:29)
  25. Shado Sees an Emerging Hero (1:57)
  26. Unfinished Business/Saving Walter (2:29)
  27. A Way off the Island (2:15)
  28. Sacrifice (4:52)
  29. Oliver Queen Suite (9:47)


  TOVÁBBI ÉRTÉKELÉSEINK:

  Bíró Zsolt

  Dobrosi Tamás          nem értékelte

  Emesz Csaba          nem értékelte

  Kulics László          nem értékelte

  Szabó Csaba          nem értékelte

  Tihanyi Attila          nem értékelte
  KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

  Elysium

  Gravity

  The Last Samurai

  Oblivion

  További kritikáink
 • Dark City
 • Species
 • Venom
 • Die Hard: With A Vengeance
 • Die Hard 2: Die Harder
 • Die Hard
 • The Grinch
 • Anaconda
 • Evolution
 • Himalaya - The Rearing of A Chief
 • Bohemian Rhapsody
 • Deep Blue Sea
 • On Deadly Ground
 • Heaven & Earth
 • Halloween

 • Filmzenékről röviden
 • Bodyguard
 • Searching
 • How the Grinch Stole Christmas!
 • Isle of Dogs
 • The Ritual
 • A Wrinkle in Time
 • Geostorm
 • Death Wish
 • Fifty Shades Freed
 • Darkest Hour

 • Filmek alatt hallott zenék
 • Dark
 • Bright
 • Jean-Claude Van Johnson
 • 47 Meters Down (In to Deep)
 • The Shallows
 • Solace
 • Into the Grizzly Maze
 • Enemies Closer
 • D-Tox
 • Rambo III

 • Interjúk
 • Hrutka Róbert: Szívvel-lélekkel
 • Jeff Beal: Apró kincsek
 • Lisa Gerrard: A szív hangja
 • Mark Hinton Stewart: A zene a párbeszédek mögött

 • Kollaborációk
 • Oliver Stone filmjeinek zenéi
 • Elmer Bernstein életútja I.
 • Jerry Goldsmith életútja III.
 • Jerry Goldsmith életútja II.
 • Jerry Goldsmith életútja I.

 • A filmzene legendái
 • Angelo Badalamenti
 • Philip Glass
 • Basil Poledouris
 • Lalo Schifrin
 • Dave Grusin

 • Moziszériák,tévésorozatok
 • A The Man in the High Caslte zenéje
 • A Terminátor-filmek zenéje
 • A hobbit-trilógia zenéi
 • A Rémálom az Elm utcában széria zenéi
 • A Robert Langdon-filmek zenéi

 • További írásaink
 • A Filmzene.net jövőjéről...
 • Ez volt 2016
 • Oscar előtt és Oscar után 2016
 • 10 éves a Filmzene.net
 • Filmzeneszerzők különböző albumai
 • Filmzenékhez köthető kiadványok
 • Stúdiók
 • Lemezkiadók
 • In Memoriam